Pirmsskolas vadītāja: Ogu lasīšana un nakšņošana teltī – ko vēl pagūt kopā ar bērniem?

Vasaras brīvlaiks un atvaļinājumu periods rit pilnā sparā un līdz jaunā mācību gada sākumam atlicis aptuveni mēnesis. Privātās pirmsskolas “Patnis” Ādažu filiāles vadītāja Klinta Gangnuse stāsta, ko vēl jāpagūst izdarīt šajā vasarā kopā ar atvasēm, lai jauno mācību gadu varētu uzsākt ar jauniem iespaidiem un pozitīvām emocijām. Viņa stāsta, kādas aktivitātes iespējams īstenot arī kopā ar pirmsskolas vecuma bērniem.

Runājot par ģimenēm, kas dzīvo pilsētās, vēlos aicināt vecākus izmantot silto vasaru un, cik vien iespējams, atrasties vietās, kur bērni var daudz tuvāk iepazīt dabu. Nereti bērni nezina, kur un kā aug ogas, augļi un dārzeņi, kas viņiem garšo. Šobrīd ir daudz dārzu un saimniecību, kurās ikviens var paviesoties un iegādāties pašu lasītas ogas. Pirms tam gan ieteiktu noskaidrot, vai saimniekiem nav iebildumu, ka ģimenes viesojas ar maziem bērniem. Kamēr vecāki lasa ogas groziņā, bērni var pieēst pilnu vēderu vai piedalīties procesā.

Paviesoties piemājas saimniecībās

Tāpat noteikti ir vērts paviesoties piemājas saimniecībās, kurās ir arī mājas zoo. Tur zvēriņus un putnus iespējams ieraudzīt pavisam tuvu, paglaudīt un pat pabarot. Kā arī no saimniekiem noskaidrot atbildes uz sev interesējošiem jautājumiem. Viesošanās šādās saimniecībās ir ļoti vērtīgas tiem, kuriem nav vecvecāku vai radu laukos ar saimniecībām un mājdzīvniekiem.

Gatavot krājumus ziemai

Vēl atlikušo vasaras daļu var izmantot, lai gatavotu vitamīnu krājumus ziemai – saplūktu tējas, vārītu ievārījumus vai saldētu ogas un citas dārza veltes. Ja tējas ziedu plūkšanā, ogu lasīšanā vai dārzeņu sagriešanā (un tas nekas, ka burkānu ripas ir par resnu) iesaistīsiet arī bērnus, ziemā viņiem būs daudz lielāka motivācija baudīt visus pašu sagādātos vitamīnus. Tāpat šobrīd var sākt domāt par Ziemassvētku dāvanām. No krāšņuma, kas aug pļavās vai piemājas puķudobēs, var veidot ziedu herbārijus, ko vēlāk, kad tie izkaltīs un nospiedīsies, varēs izmantot grāmatzīmju, fotorāmīšu vai citu dāvaniņu gatavošanai saviem mīļajiem.

Sēņošana kā piedzīvojums

Lai gan daudziem no mums sēņošana asociējas ar agriem rītiem un ilgstošu staigāšanu pa mežu, iespējams, šī vasara ir īstais brīdis, lai dotos sēņot kopā ar bērniem. Padariet šo dienu par piedzīvojumu – kopīgi pagatavojiet maizītes un tēju brokastīm mežā, atrodiet atbilstošas drēbes un groziņus sēņošanai, uzlieciet īpašo modinātājzvanu, pastāstot, kāpēc ir svarīgi doties sēņot agri no rīta. Kļūstiet par sēņu detektīviem! Iepriekš aplūkojiet Latvijā augošo sēņu bildes- gan ēdamās, gan indīgās! Varat sagatavot sēņu kartītes, kuras bērns ņem līdzi kā uzskates materiālu. Sēņojot kopā ar bērnu, iespējams nebūs izdevies nostaigāt tik garus gabalus vai salasīt tik daudz sēņu, cik būsiet plānojuši, tomēr kopīgi pavadītie mirkļi un emocijas būs daudz svarīgākas.

Nakšņošana teltī vai šūpuļtīklā un vasaras baudīšana nesteidzoties

Ja šajā vasarā tas vēl nav izdevies, tad augustā, kad naktis vēl ir samērā siltas, var ieplānot nakšņošanu teltī. Ja māc bažas par to, vai bērnam nebūs auksti vai bailīgi, tad pirmajā reizē telti var uzsliet arī savā vai mīļo vecvecāku mājas pagalmā. Un tad, ja bērns naktī nejutīsies labi, būs iespējams pavisam ērti un ātri doties iekšā mājā.

Pēc ierobežojumu mazināšanās ir atsācies ļoti straujš dzīves ritms. Mums visiem gribas paspēt izdarīt pēc iespējas vairāk, īpaši, ņemot vērā neziņu par pulcēšanās un ceļošanas iespējām rudenī. Tomēr es aicinātu baudīt vasaru nesteidzoties. Ieplānot pāris, bet vērtīgas un nebijušas nodarbes, kuras īstenot!

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 19.04.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.04.2024 - 20.04.2024 Aktīvās tūrisma sezonas atklāšana Jelgavā Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
20.aprīlī 12 - 17 ikviens aicināts uz aktīvās tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu Dzīvesziņas un arodu sētā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43537498sec.