Tirgotāji atbalsta viesmīlības nozari, kura pieprasa finanšu un veselības ministra demisiju

Latvijas Tirgotāju asociācija pauž atbalstu desmit Latvijas tūrisma, viesu izmitināšanas un ēdināšanas, skaistumkopšanas un sporta nozares asociācijām, kuras aicina atkāpties finanšu ministru Jāni Reiru un veselības ministru Danielu Pavļutu, kas pilnībā ir zaudējuši uzņēmēju uzticību. Vēstule ar demisijas pieprasījumu nosūtīta Valsts prezidentam, premjeram un ministriem, kā arī visām Saeimas frakcijām un deputātiem.

Lai gan ir tikai nedaudzas nozares, kas nav cietušas no COVID-19 pandēmijas ietekmes, vēl mazāk nozares ir cietušas tikpat smagi kā tūrisma nozare. Tā kā 2021. gads noslēdzās ar nopietniem ceļošanas ierobežojumiem, Pasaules Tūrisma organizācija (UNWTO) ziņoja, ka starptautiskā tūristu uzņemšana pagājušajā gadā palielinājās tikai par 4%, paliekot par 72 procentiem zemāk nekā 2019. gadā. Tas nozīmē vairāk nekā 1 miljardu mazāk starptautisku ieceļotāju, salīdzinot ar līmeni pirms pandēmijas, saglabājot nozari tādā līmenī, kāds pēdējo reizi tika novērots 80. gadu beigās.

17. janvārī Tūrisma Krīzes vadības komiteja nosūtīja vēstuli premjeram Krišjānim Kariņam ar aicinājumu tikties, lai visaugstākajā politiskajā līmenī skaidrotu situācijas nopietnību nozarē, kā arī uzklausītu pamatojumu valsts izvēlētajai politikai un tālākajiem plānotajiem soļiem, lai saglabātu nozari, kas pirms Covid pandēmijas veidoja 4% no IKP un gadā apgrozīja vairāk nekā miljardu eiro. Tāpat nozare aicināja organizēt un veikt mediācijas sarunas starp nozares asociāciju pārstāvjiem, finanšu un veselības ministriem, lai abu publiski paustais „ja ir ierobežojumi, ir jābūt atbalstam” realizētos praksē un sekotu reāla un atbildīga rīcība.

LTA Padome vienbalsīgi pieņēma lēmumu atbalstīt tūrisma nozares prasību, jo: “slodze un ierobežojumi  tirdzniecības uzņēmumiem šobrīd ir neloģiski, epidemioloģiski nepamatoti.”

Asociācija atgādina, ka no valsts puses šajā krīzes situācijā netiek sniegts pietiekams atbalsts visiem mazajiem uzņēmumiem, kas ieviesto ierobežojumu dēļ cietuši visvairāk. Nenotiek arī argumentēta diskusija par ierobežojumiem, kas noteikti tirdzniecības nozarei. Valdība nepilda solījumus gan par ierobežojumu samērošanu ar Eiropas praksi, gan par atbalsta sniegšanu cietušajiem uzņēmējiem. Šādas attieksmes dēļ daudzi mazie uzņēmumi spiesti pārcelt savu darbību citur vai pat aiziet pagrīdē. Tā mazumtirdzniecībā uzņēmumu skaits salīdzinājumā ar 2019. gadu samazinājies par trim tūkstošiem –  no 24 508 (VID dati uz 01.01.2019) uz 21 638 (01.01.2022), savukārt, ēdināšanā par 10 procentiem – no 5241 uz 4745.  

Jāatgādina, ka zaudējumi viesmīlībā būtiski ietekmē arī tirdzniecību un ēdināšanu. Tirdzniecībā cieš nepārtikas preču veikali, kuri bija iecienīti kaimiņvalstu tūristu apmeklējuma mērķi, kā arī būtiski mazāks apmeklētāju skaits ēdināšanas objektos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38913679sec.