«Microsoft» pētījums: Pandēmija maina eiropiešu ceļošanas paradumus

Uzņēmuma “Microsoft” veiktais pētījums par eiropiešu ceļošanas paradumiem “The 2021 Travel Outlook in Europe” atklāj, ka Covid-19 pandēmija būtiski mainījusi eiropiešu ceļošanas paradumus. Saskaņā ar pētījumu, ceļošanai šogad bija trīs galvenie mērķi: garīgās veselības un labsajūtas uzlabošana, cenšanās izmukt no pandēmijas ierobežojumiem kādā citā valstī vai jaunas pieredzes gūšana. Pētījums arī atklāj, ka ar ceļošanu saistītā uzvedība un plānošana ievērojami atšķiras dažādās vecuma grupās. Vienlaikus, ceļošanas paradumus nākotnē būtiski varētu ietekmēt arī hibrīddarba modelis: cilvēki arvien biežāk vēlas doties ilgākos ceļojumos, lai atpūtu apvienotu ar attālināto darbu.

Ar pandēmiju saistītie ierobežojumi pēdējā gada laikā būtiski ietekmēja tūrisma industriju visā Eiropā. Kopumā 51% ceļotāju “Microsoft” īstenotajā aptaujā atzina, ka pēdējā gada laikā bija spiesti pandēmijas dēļ mainīt savus ceļojuma plānus, 57% respondentu ceļojuma plānošana tagad jāatsāk no nulles un 38% aptaujas dalībnieku atzina, ka nav ceļojuši jau vairāk nekā gadu.

Vienlaikus Microsoft” veiktā aptauja atklāj, ka šogad būtiski mainījusies pieeja ceļojumu plānošanai. Ja agrāk ceļotāji izdevīgāku cenu dēļ aviobiļešu pirkšanu un viesnīcu rezervēšanu veica vairākus mēnešus iepriekš, tad tagad gandrīz puse ceļotāju (48%) to dara tikai īsi pirms plānotā brauciena. Taču lielākai drošībai arvien mainīgās situācijas dēļ vairums ceļotāju (61%) priekšroku dod piedāvājumiem ar elastīgu atcelšanas politiku, bet vēl 23% vienos un tajos pašos datumos rezervē vairāk nekā vienu ceļojumu, lai atkarībā no situācijas vienu vai vairākus no tiem atceltu. Vienlaikus 40% ceļotāju labākas cenas dēļ joprojām labprāt dod priekšroku ceļojumu rezervācijai tālākā nākotnē.

Lai gan ceļošanas iespējas pagājušā gada laikā bija ierobežotas, dažos aspektos eiropiešu mobilitāte pat pieaugusi. Piemēram, vairāk nekā trešā daļa (38%) aptaujāto atzīmēja, ka jaunā situācija pavērusi iespēju atstāt pastāvīgo dzīvesvietu un vairāk dzīvot kustībā. Apmēram puse aptaujāto (46%), kas strādāja attālināti, atzina, ka pandēmijas laikā varējuši paņemt tādu atvaļinājumu, kādu iepriekš laika trūkuma, darba režīma vai citu apsvērumu dēļ nebūtu varējuši atļauties.

Hibrīda darba modeļa ieviešana nozīmē, ka cilvēki var ieplānot ilgākus ceļojumus – ne tikai atvaļinājuma laikā un no darba brīvajās dienās, bet arī strādājot attālinātā režīmā. Proti, 45% eiropiešu nākotnē plāno ceļojumus, kur apvienot gan atpūtu, gan attālinātu darbu, bet 53% no tiem, kas var strādāt attālināti, atzīst, ka jaunais darba modelis kopumā viņiem pavēris iespēju ceļot regulārāk.  Šī tendence īpaši izteikta ir tieši jaunākas paaudzes cilvēku vidū (vecumā no 23-38), no kuriem vairāk nekā puse (56%) jau tagad ceļošanu apvieno ar attālināto darbu.

Iepriekš minētos datus apstiprina arī cits “Microsoft” pētījums “Work Trend Index”, kas rāda, ka vadītāju un darbinieku gaidas attiecībā uz darbu ir mainījušās. 97% uzņēmumu vadošo darbinieku prognozēja, ka ilgtermiņā hibrīda darba modelis, kombinējot strādāšanu birojā ar attālinātu darbu, būs sastopams arvien biežāk, un 83% uzņēmumu jau tagad ir ieviesta elastīga darba laika un darba vietas politika. Pētījuma dati liek secināt, ka elastīgs darba grafiks un hibrīda darba modelis ir jaunā realitāte, kas cilvēkiem ļauj mainīt savus ceļošanas paradumus, un strādāt no jebkuras vietas – attālinātā režīmā.

“Microsoft” pētījumā “The 2021 Travel Outlook in Europe” par iedzīvotāju ceļošanas paradumiem tika veikts 2021. gada augustā, aptaujājot vairāk nekā 600 ceļotājus vecumā no 18-65 gadiem visā Eiropā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.12701702sec.