Japānā sāksies ķiršu ziedēšanas laiks [1]

Tuvākajās nedēļās Japānā sāksies sakura - ķiršu ziedēšanas laiks. Miljoniem cilvēku dosies uz parkiem un dārziem, lai kopā svinētu skaisto notikumu. Lielākā daļa japāņu būs reibumā - nevis apburošo ziedu skaistuma, bet gan rīsu vīna dēļ, jo to tradicionāli dzer ķiršu ziedēšanas laikā.

Sakuras laikā Tokijas iedzīvotāji masveidā dodas uz parkiem, lai apbrīnotu kiku-shidare, shirofugen un fukubana - dažādas Japānas ķiršu šķirnes. Tradīciju piekritēji dodas laukā, tērpušies skaistos kimono, un visi apbrīno dabas skaistumu, fotografē ziedus vai fotografējas paši. Sakura ir masu pasākums, kas mobilizē gan jaunus, gan vecus. Tokijas parki un skvēri svētku laikā ir pārpildīti un visur dzirdamas japāņu tautasdziesmas skaņas: "Sakura, sakura, pavasara debesis tik tālu, cik acis redz, kā migla, kā mākoņi, smaržas un krāsas, ejam mēs, ejam priecāties!"

Tieši to arī Tokijas iedzīvotāji dara un tāpēc rodas problēma - pie ķiršiem dodas visi. Japānas galvaspilsētā ir aptuveni 140 000 dekoratīvo ķiršu kociņu. Izklausās daudz, tomēr jāatceras, ka metropolē mīt 34 miljoni iedzīvotāju, tāpēc uz katru kociņu sanāk 245 tokijieši. Nav brīnums, ka parkos rodas drūzmēšanās, jo ķiršu ziedēšanas laiks ilgst vien dažas nedēļas.

Sakura nav tikai ziedu vērošana, tas ir kā liels karnevāls, visas tautas svētki, kas vakaros bieži beidzas kā kolektīva piedzeršanās. Sakē pudele ir neatņemama svētku sastāvdaļa un daļēji tas izskaidrojams ar to, ka sakuras laikā Japānā vēl ir diezgan auksti, tāpēc rīsu vīns cilvēkus sasilda. Daļēji alkohola dullums skaidrojams ar stingro japāņu ikdienu, kas pilna ar priekšrakstiem un noteikumiem un no kuras tie labprāt atbrīvojas svētkos.

Svētkos iederas arī dažādi sakuras saldumi, ko piedāvā tieši pavasarī. To starpā ir rozā šokolāde, ķiršziedu košļājamās gumijas, kēksi, kas pildīti ar skābenu, rozā ķiršu krēmu. Jāatzīst, ka saldumi netiek ražoti no dekoratīvo ķiršu augļiem, jo tie nav ēdami.

Ceļotājiem no rietumiem sakura ir lieliska iespēja satuvināties ar bieži vien atturīgajiem japāņiem. Tas ir vienkārši - atliek vien kādā brīdī uzsmaidīt kādai no svinētāju kompānijām zem kāda ķirškoka, lai pēc kāda brīža saņemtu uzaicinājumu pievienoties, iedzert vienu mēriņu sakē. Vai arī divus vai trīs.

Ķiršu ziedus Japānā apbrīno jau kopš 7. gadsimta. Tie simbolizē ne tikai maigumu un šķīstību, bet arī laicīgā skaistuma un dzīves pārejošo dabu - vienā brīdī skaistais zieds kokā priecē cilvēkus, bet otrā tas jau ir nokritis uz zemes. Šādas pēkšņas, klusas nāves simbolika Japānā tiek uztverta ar atzinību - padomājiet par samurajiem un to tradīciju labprātīgi ziedoties vai pilotiem-kamikadzēm, kam otrā pasaules kara laikā patika izrotāties ar ķiršu ziediem, pirms tie devās savās pašnāvnieciskajās misijās.

Ķiršu ziedēšanas laika svētki Japānā lielākoties sākas marta otrajā pusē, bet pati ziedēšana sākas jau janvārī salu valsts subtropiskajos dienvidos. Katru dienu televīzijā un internetā tiek stāstīts, kā ķiršu ziedēšana sākas arī attālāk uz ziemeļiem. Ķirši zied līdz maija beigām, bet tad gan svētki beidzas par attālākajos Japānas ziemeļu reģionos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Ilziite 03/22/2010 15:06 ehh, nu šito pasākumu ar kādreiz vajadzētu izbaudīt.. :) :) :)

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ekskursiju piedāvājums. Grieķija Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 2-3* viesnīcās, puspansija un ekskursiju programma // Kavala - Soloniki - Janica - Meteora - Joana - Delfi - | Skatīt vairāk
no 1099 EUR
Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 24.04.2024 MSC kruīzu izpārdošana līdz 23.04. Estravel Latvia
Atlaide vairāk kā 200 kruīziem šajā pavasarī un vasarā! 7 naktis - Vidusjūra, Ziemeļeiropa un Karību salas // rezervējiet līdz 23.04. | Skatīt vairāk
no 547 EUR
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49730992sec.