Notiek 10. Eiropas Valodu diena – notikumi Tavā tuvumā

Briselē, 2011. gada 23. septembrī "Tu dzīvo tik reižu, cik valodu tu zini.  Ja tu zini tikai vienu valodu, Tu dzīvo tikai vienreiz.” Šis čehu sakāmvārds ir viens no saukļiem 10. Eiropas valodu dienā, kuru ar konferencēm, viktorīnām, dzejas lasījumiem un ielu spēlēm (pilns pasākumu saraksts pieejams šeit) atzīmēsim 26. septembrī. Eiropas valodu dienas mērķis ir veicināt valodu apguvi un uzteikt Eiropas lingvistisko daudzveidību, sākot ar 23 ES "oficiālajām" valodām līdz pat reģionālajām, mazākumtautību valodām un dialektiem. Lai vēlreiz apstiprinātu apņemšanos stiprināt multilingvālismu, Eiropas komisāre izglītības, kultūras, daudzvalodības un jaunatnes lietās Andrula Vasiliu un Eiropas Padomes ģenerālsekretārs Turbjorns Jaglands parakstīs kopīgu deklarāciju. ES Polijas prezidentūra valodu apguvei ir atvēlējusi vietu savu prioritāšu saraksta galvgalī un aicina jaunatni papildus dzimtajai valodai apgūt vēl divas valodas, lai atvieglotu personīgo un profesionālo mērķu sasniegšanu.

"Priekšrocības, ko sniedz citu valodu, ne tikai dzimtās valodas, pārzināšana, ir acīmredzamas. Neatkarīgi no tā, vai strādājat ārzemēs Vācijā, studējat Francijā vai pavadāt brīvdienas Kiprā, spēja nepastarpināti sazināties ar vietējiem iedzīvotājiem ir milzīga priekšrocība. Valodas paplašina uztveri, paver jaunus apvāršņus un palielina nodarbinātības spēju," sacīja komisāre Vasiliu.

Katru gadu Eiropas Savienība iegulda 1 miljardu eiro sistēmās, kas paredzētas valodas prasmju un citu kompetenču palielināšanai, izmantojot tādas iniciatīvas kā "Erasmus", kas ļauj augstskolu izglītības līmeņa studentiem daļu no studiju vai mācību laika pavadīt citā valstī. Ik gadu 400 000 galvenokārt jaunu cilvēku saņem ES "mobilitātes" stipendijas, izmantojot "Erasmus" un citas programmas, piemēram, "Leonardo da Vinci" (arodizglītība) un "Jaunatne darbībā" (brīvprātīgais/jaunatnes darbs). Kā daļu no sava ieguldījuma valodu apguves un prasmju veicināšanā Komisija vēlas divkāršot minēto stipendiju skaitu saskaņā ar ierosināto budžetu 2014.–2020. gadam (skat. IP/11/857). Turklāt ES katru gadu iegulda aptuveni 50 miljonus eiro ar valodu saistītu pasākumu un projektu atbalstam.

Pamatinformācija
Pirmo Eiropas Valodu dienu pēc Eiropas Padomes iniciatīvas 2001. gadā svinēja 45 valstīs. Tās mērķis ir vairot sabiedrības izpratni par Eiropā lietotajām valodām, veicināt kultūras un lingvistisko daudzveidību un mudināt cilvēkus mācīties valodas.
Komisija un Polijas prezidentūra 28. un 29. septembrī Varšavā organizē konferenci par valodu mācīšanos. Tās ietvaros ir paredzēta ceremonija, kurā tiks godinātas labākās valsts un Eiropas valodas iniciatīvas (Atzinības zīmes valodu apguves projektu apbalvojums (Language Label Projects Awards) 28. septembrī) un oficiālas pusdienas, lai popularizētu to, kādas iespējas  valodas paver  mazajiem uzņēmumiem un to darbiniekiem (29. septembrī).

Komisijas tulkošanas ģenerāldirektorāta pārstāvniecības visā ES teritorijā organizē daudz dažādu pasākumu. Viens no spilgtākajiem ir Valodas mūzikas festivāls Londonā, kas ir 2012. gada Kultūras olimpiādes sastāvdaļa. Berlīnē norisināsies apaļā galda diskusijas par valodu prasmju nozīmi integrācijā. Latvijā četros reģionos notika bilingvālie dzejas lasījumi, kuros dzeju vairākās valodās lasīja tulkotāji un aktieri. Briselē un Hāgā noritēs kampaņa, lai piesaistītu ES institūcijām vairāk holandiešu valodas mutisko tulku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.04.2024 - 27.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars restorānā PLAZA Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 30.04.2024 Atlaides auto nomai Igaunijā Europcar
Vai esi gatavs piedzīvot neaizmirstamas brīvdienas Igaunijā? Tagad ir lieliska iespēja iegūt izdevīgu auto nomas piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.04.2024 - 29.04.2024 Liepājas pēdas Latvijā Liepājas reģiona TIB
Lai aktīvi un erudīti atzīmētu Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas dienu, liepājnieki un pilsētas viesi aicināti pieteikties orientēšanās | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40619898sec.