8 ceļojumu galamērķi, kuru uzlūkošanai var traucēt gaisa piesārņojums

Kā liecina Pasaules Veselības organizācijas (PVO) nesen apkopoti monitoringa dati, gaisa kvalitāte pasaules lielākajās pilsētās, salīdzinot ar 2011. gadu, kopumā pasliktinājusies.

Augsts gaisa piesārņojums 2012. gadā visā pasaulē bijis nāves cēlonis aptuveni septiņiem miljoniem cilvēku, tā aprīlī paziņoja PVO. Tikmēr tūristiem der atcerēties, ka smoga klātbūtne var traucēt arī daudzu pasaulslavenu arhitektūras pieminekļu un pasakainu ainavu uzlūkošanai.

1. Deli, Indija

Kā liecina PVO publicētie monitoringa dati, pasaulē visaugstākais gaisa piesārņojuma līmenis fiksēts Deli. Pētījumā salīdzināta gaisa kvalitāte 1 600 pilsētās un noskaidrots, ka Indijas galvaspilsētā gaisa piesārņojuma līmenis pat trīskārt pārsniedz rādītājus Pekinā, kas pēdējā laikā pasaules mediju uzmanības lokā nonāk daudz biežāk.

2. Tadžmahāls, Āgra, Indija

PVO ziņojumā 20 pasaules piesārņotāko pilsētu vidū nosauktas veselas 13 Indijas pilsētas. Turklāt arī 2010. gadā Indijas valdības veiktā pētījumā tika noskaidrots, ka Tadžmahālu kā tūrisma objektu, kas ir valsts pazīstamākais arhitektūras piemineklis, apdraud pamatīgs smogs. Jau šobrīd 500 metru rādiusā ap pasaulslaveno celtni aizliegta autosatiksme, un uz īpaša displeja šeit tiek attēloti aktuālie gaisa kvalitātes rādītāji. Lai izvairītos no skatienam traucējošās dūmakas, tūristiem tiek ieteikts baltā marmora mauzoleju aplūkot agri no rīta.

3. Pekina, Ķīna

Gaisa piesārņojuma līmenis Ķīnas galvaspilsētā Pekinā šī gada laikā sarucis no "bīstama" līdz "ļoti kaitīgam". Tikmēr valsts prezidents Sji Dziņpins neslēpj, ka smogs pavisam noteikti ir "nopietnākā problēma pilsētā".

4. Lielais Ķīnas mūris

Pēdējā laikā Pekinas smogs bieži ieskauj arī daļu Lielā Ķīnas mūra, kas atrodas aptuveni 70 kilometru attālumā. Turklāt kopš šī gada februāra, kad tika izsludināts brīdinājums par kritisku gaisa piesārņojuma līmeni, Jauno septiņu pasaules brīnumu sarakstā iekļauto arhitektūras pieminekli aplūkot ieradušies ievērojami mazāk tūristu.

5. Šanhajas tornis, Ķīna

Smogs Šanhajā ir teju tikpat sāpīga problēma kā Pekinā, tādēļ pastāv liela iespēja, ka tūristi, kuri šeit ieradīsies, lai uzkāptu topošajā Šanhajas tornī ("Shanghai Tower"), solītā elpu aizraujošā skata vietā uz pilsētu redzēs vien nomācošos, pelēkos vālos tītas augstceltņu smailes.

6. Singapūra

Lai gan gaisa piesārņojums Singapūrā nav pastāvīga problēma, mežu ugunsgrēki pērnā gada jūnijā pilsētā izsauca visai pamatīgu haosu gan vietējo iedzīvotāju, gan tūristu vidū, kam tika ieteikts bez vajadzības nepamest telpas. Tomēr nākas piebilst, ka Singapūra līdz šim uzskatīta par vienu no tīrākajām pasaules pilsētām.

7. Gīzas piramīdas, Ēģipte

Savulaik Gīzas piramīdas no cilvēka radītā kaitējuma sargāja kilometriem plata tuksneša josla, taču mūsdienās gaisa piesārņojums, kas ir sekas Gīzas pilsētas apbūvei un attīstībai, apdraud arī šīs vēstures liecinieces.

8. Lima, Peru

Kā minēts PVO ziņojumā, Limā fiksēti augstākie gaisa piesārņojuma rādītāji Latīņamerikā. Pilsēta regulāri tīta dūmakā, taču tā, par laimi, vairumā gadījumu ir vien pieturvieta tūristiem, kuri dodas tālāk uz pludmalēm Peru ziemeļos, Arekipas pilsētu dienvidos vai inku civilizācijas slaveno cietoksni Maču Pikču Andu kalnos.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.23622108sec.