Pētījums: brauciens uz darbu sabiedriskajā transportā vai ar riteni sagādā vairāk prieka nekā ar auto

Ja var ticēt nesen veikta pētījuma rezultātiem, ļaudis, kuri rītos uz darbu dodas sabiedriskajā transportā vai ar velosipēdu, patiesībā ir laimīgāki nekā tie, kuri brauc ar automašīnu.

Austrumanglijas universitātes (UEA) pētnieki ir pārliecināti, ka "aktīva pārvietošanās", tostarp braukšana ar velosipēdu vai iešana kājām uz autobusa pieturu, palīdz uzlabot pašsajūtu, kamēr tie cilvēki, kuri ik rītu sēžas pie sava auto stūres, darbā saskaras ar lielāku sasprindzinājumu un grūtībām koncentrēties.

Lai gan lielākā daļa pilsētnieku, domājams, sabiedrisko transportu asociē ar kavēšanos un lielu saspiestību, šķiet, ka šādam braucienam piemīt līdz šim vēl īsti neapzinātas pozitīvas iezīmes. Ja nonākšana darbavietā ik dienu saistīta ar vismaz nelielu fizisko piepūli, šādi iespējams uzlabot ne vien fizisko, bet arī garīgo veselību. Tāpat pētnieki uzskata, ka ļoti svarīgs faktors ir arī relatīvā mierā un bez sasprindzinājuma pavadītais laiks, braucot sabiedriskajā transportā.

Pētījumā ietvaros UEA Norvičas Medicīnas skola, kā arī Jorkas universitātes Veselības ekonomikas centrs aptaujāja 18 000 britu vecumā virs 18 gadiem, no kuriem 73 procenti darbavietā ik dienu nokļuva ar savu auto, 13 – gāja kājām, 11 – izmantoja sabiedrisko transportu, bet trīs procenti ceļu mēroja ar velosipēdu.

Sarunā ar "Daily Telegraph" UEA Norvičas Medicīnas skolas pētnieks Adams Mārtins atzinis: "Viens no vispārsteidzošākajiem atklājumiem ir tas, ka ļaudis teicās jūtamies labāk, ja ceļš tika veikts ar sabiedrisko transportu nevis savu auto."

"Varētu nodomāt, ka transporta kavēšanās vai ļaužu pūļi ir būtisks stresa cēlonis. Tomēr brauciens autobusā vai vilcienā sniedz arī brīdi atpūtai, kā arī iespēju socializēties un, piemēram, lasīt. Turklāt parasti nokļūšana autobusa pieturā vai dzelzceļa stacijā ietver vismaz nelielu pasteigu, un tas viss kopā sniedz uzmundrinājumu," norāda Mārtins

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.03.2024 - 03.04.2024 Bērni ceļo bez maksas! 2+2 ģimenei Estravel Latvia
Ģimenes atpūta Ēģiptē - 7 naktis, lidojums, transfēri, AI // 2 pieaugušajiem un 2 bērniem // | Skatīt vairāk
no 1700 EUR
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR
Publiskā ekskursija ar gidu Zeltiņos Alūksnes TIC
6.aprīlī pulksten 11:00 atvērtā ekskursija Kodolraķešu bāzē Zeltiņos ar gidu. | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42235398sec.