Kā saskandināt citās valstīs?

- Oans, zwoa, drei – g’suffa! –visapkārt dzirdam Oktoberfest teltīs Vācijā. Šeit der atcerēties, ka saskandinot  jāskatās acīs un glāzes nedrīkst krustoties – citādi visu gadu gultas dzīve nebūs izdevusies.  Tas arī galvenais, kas jāatceras, saskandinot Vācijā.  Taču vai citās zemēs arī ir tik vienkārši.

Ceļojuma laikā vēlamies ne tikai aplūkot ievērojamās vietas, bet arī iepazīt cilvēkus un viņu paradumus. Vislabākais ir ar kādu vietējo kopīgi iedzert, tā saprotot dzīves norises kādā valstī. Jau senajā Romā zināja, ka vīna ir patiesība.

Ko dzer dažādās valstīs un ko saka dzerot, kādas ir dzeršanas tradīcijas:

Itālija

Ēšanas laikā Itālijā dzer vīnu vai ūdeni, kaislīgus alus dzērājus tur grūti atrast. Arī alus šķirņu izvēle nav liela, un tas ir dārgs.  Pēc maltītes ierasts iedzert grapu vai avernu, vai espreso. Sliktu iespaidu - brutta figura - radīsiet, ja desertā pasūtīsiet kapučīno – to Itālijā dzer tikai no rītiem.

Vakaros dzer vīnu un kokteiļus, arī alu. Daži itāļi uzskata pēc saskandināšanas vēlreiz uz  galda noliktu glāzi par nelaimes vēstnesi. Saskandināšanas pavadvārdi Itālijā ir Salute! vai tā neformālākais variants Cin Cin!

Spānija

Nekādā gadījuma Spānija nesaskandiniet ar ūdeni! Spāņi uzskata to par septiņus gadus neizdevušās seksa iemeslu. Spānijā vakaros tiek svinēts ar prieku un ilgi.

Iemīļota frāze ir Arriba, abajo, al centro y pa‘ dentro (uz augšu, uz leju, pa vidu un tad iekšā). Atbilstoši tad arī tiek virzīta glāze pirms dzeršanas. Citos gadījumos spāņi saskandina ar Salud.

Portugāle

Līdzīgi kā Vācijā, arī Portugālē glāzes saskandināšanas laikā nedrīkst krustoties, lai izvairītos no nelaimēm. Vairums ļoti māņticīgo portugāļu pieturas pie šīs tradīcijas. Visbiežāk saskandināts tiek ēšanas laikā ar glāzi sarkanvīna.

Valsts ziemeļu daļā iecienītais sarkanais Vinho verde (jaunais vīns) tradicionāli tiek malkots no tases, sakot Saúde!

Francija

Vīnu lielvalstī – Francijā- vīnogu zelta lāses ir nozīmīga dzeršanas kultūras daļa. Glāze sarkanvīna pusdienās, īpaši nedēļas nogalē vai brīvdienās ir ierasta. Pat ēdnīcās līdzas ūdenim un tiek pasniegts vīns. Francijas darba tiesībās pat bija skaidri noteiktas tiesības darbavietā dzert vīnu, alu, ābolu vīnu un sidru . Šobrīd gan tas vairs nav spēkā – teorētiski.

Vakaros francūži dzer bez vīna arī alu un kokteiļus, saskandinot par veselību, par sanākušo radu veselību u. t. t.  Ierastākie tosti ir Santé  vai À votre santé (Uz tavu, Jūsu veselību).

Grieķija

Tipiska Grieķijas restorāna aina – viesmīlis ēšanas laikā katram viesim pasniedz uozo. Dažreiz tās ir 40 grādīga anīsa šņabja glāzītes pirms maltītes. Līdzās tradicionālās uzkodas – olīvas un siers.

Ungārija

Ungārija nevajadzētu saskandināt ar alus glāzi – jūs var greizi uzlūkot. Tam ir savs vēsturē balstīts iemesls – pēc Ungārijas revolūcijas apspiešanas 1848. gadā austrieši uzvaru svinējuši, saskandinot alus glāzes. Arī pēc ungāru ģenerāļu sodīšanas pēc austriešu ķeizara Franča Jozefa I pavēles tika saskandinātas alus glāzes. Pēc šiem notikumiem saskandināšana ar alus glāzēm tika aizliegta ar likumu 150 gadus.

Skaidrs, ka šodien aizliegums nav spēkā, tomēr nav ieteicams nevienu lieki provocēt. Saskandināt var ar jebkuru citu dzērienu, sakot Egészségére.

ASV

Cheers saka ASV saskandinot ar glāzi vai pudeli. To gan nevajadzētu darīt publiskās vietās, jo tas ir aizliegts. Redzot parkā atpūtniekus, malkojot dzērienus no ar brūnām tūtām aptītām pudelēm, jādomā, ka tādā veida tiek apiets likums.  Alkoholu ASV var iegādāties no 21 gada vecuma, un tas tiek stingri kontrolēts.

Krogos ir parasts pasūtīt 1 līdz 2 litru trauku, no kura ielej pie galda. ASV ir iecienītas dažādas dzeršanas spēles.

Austrālija

Austrālijā parasts, ka kompānijā katrs izmaksā nākamo dzērienu – šotu - visiem. Saskandinot saka Bottom's up  vai Cheers.  Austrālija daudzos restorānos var ierasties ar savu vīna pudeli.  Jāmaksā ir neliela summa par pudeles atkorķēšanu un glāzēm. Meklējiet norādi "BYO" ("Bring your own - ņem savu līdzi) pie restorāna.

Dubaija un Abū Dabī

Jāņem vērā, ka musulmaņi alkoholu nelieto, vismaz ne publiski. Tomēr tūristiem nav jāiztiek pilnīgi bez alkoholiskajiem dzērieniem. Vairumam viesnīcu ir licences izlejama alkohola tirgošanai, tādēļ viesnīcas restorāna, klubā vai bārā ar  tīru sirdsapziņu var pasūtīt dzērienu.

Brazīlija

Brazīlijas bārā ir parasts pasūtīt lielu alus pudeli visam galdiņam. Braziļiem patik baudīt ledusaukstu alu, tādēļ tas tiek pasniegts termoiepakojumā.  Svarīga šajā procesā ir dalīšanās. Līdzīgi kā Mate tējas dzeršanā. Prozit Brazīlijā ir Saúde! (Uz veselību) vai Tim tim.

Ķīna

Ķīnā ir jādzer. Gan oficiālos pasākumos, gan privātās sanākšanās tiek servēts un dzerts rīsu vai prosas šņabis (Maotai). Atraidīt piedāvāto ēdienu vai dzērienu skaitās nepieklājīgi, tādēļ nav citas izvēles, kā turēt līdzi. Tālredzīgi būtu iemācīties no galvas frāzi  Ielejiet man, lūdzu, tēju, ko neuzkrītoši pateikt viesmīlim.

Prozit ķīniešiem ir Ganbei. Burtiskā tulkojumā – sausa glāze.

Japāna

Japānā noteikti jāatceras saskandinot nekad neteikt Cin Cin, jo viņiem tas šķiet pilnīgi aziātiski. Japāniski tas nozīmē penis vai ģenitālijas. Jāsaka Kanpai! (Uz veselību!), namatēvs pirmais paceļ glāzi.  Vislabprātāk japāņi dzer alu vai sake (rīsu vīns),  parasti siltu, taču vasarā- atdzesētu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Balkānu pērle 𝐌𝐄𝐋𝐍𝐊𝐀𝐋𝐍𝐄! Latvia Tours
Burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras ūdens, neskaitāmas senas pilsētiņas, un, protams, melnkalniešu viesmīlība. | Skatīt vairāk
no 367 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Lux Express Liepājas reģiona TIB
"Lux Express" no 2. maija uzsāks pasažieru komercpārvadājumus maršrutā Rīga-Liepāja. | Skatīt vairāk
3 dienas Romā un Vidusjūras kruīzs Estravel Latvia
9 naktis - 2 naktis Romā un 7 nakšu kruīzs ar MSC Vidusjūrā // Īpašais piedāvājums | Skatīt vairāk
no 1058 EUR
Nāc un mācies golfu - zaļās kartes kurss ! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20403886sec.