Anna Rancāne: Eiropas kultūras galvaspilsētas ceļā Latgales vārtu atslēgu varam atrast strādājot kopā

2021. gada martā Latgales novadu kultūras organizāciju pārstāvji tikās seminārā, pārrunājot kopīgā Daugavpils, Rēzeknes un Latgales pieteikuma sagatavošanu Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 titula iegūšanai.

Semināru atklāja dzejniece Anna Rancāne: “Daugavpils un Latgales kandidēšana Eiropas kultūras galvaspilsētas titulam ir būtiska ambīcija, iespēja atmest pieticību vai rīvēšanos, atrast to laikmetīgo un jauno piedāvājumu, kas būtu interesants mums pašiem, Eiropai un pasaulei.”

“Latgale ir vārti – starp Rītiem un Vakariem, kultūrām, valodām, ticībām un tradīcijām. Ir svarīgi, ka vārtu atslēgu meklējam kopā,” teica dzejniece.  Kā Eiropas kultūras vietas sevi jau pierādījis Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs, Latgales vēstniecība Gors, par šī gada Latvijas kultūrvietu atzītā Lūznavas muiža, Krāslava, Ludza, Preiļi un citi. Eiropas kultūras galvaspilsētas kandidēšanas ceļš ir iespēja arī pārējiem Latgales kultūras ugunskuriem.

Šis laiks kultūras cilvēkiem nav viegls, raksturoja A. Rancāne, novēlot, lai tas kļūst par iespēju atmest lieko, lai kalpo kā kultūras audits apjaust būtisko. “Dažkārt ceļš ir svarīgāks par galapunktu, un Eiropas kultūras galvaspilsētas ceļā Latgales vārtu atslēgu varam atrast strādājot kopā,” pauda dzejniece.

Daugavpils ar tās bagātīgo kultūrvēsturisko mantojumu, dinamisko attīstību un aktīvajām kopienām ciešā sadarbībā ar Rēzekni un Latgales reģionu ir apņēmības pilna iegūt titulu “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027”.

Latgales plānošanas reģiona Attīstības padome šogad lēmusi, ka Daugavpils kandidēšana uz Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 titulu ir reģionam stratēģiski svarīgs projekts, un norisinās darbs pie Sadarbības memoranda sagatavošanas.

Semināra “Eiropas kultūras galvaspilsēta 2027: Daugavpils, Rēzeknes un Latgales sadarbība, veidojot kopīgu kultūras un attīstības programmu” dalībniekus uzrunāja Latgales plānošanas reģiona administrācijas vadītāja Iveta Maļina-Tabūne un Daugavpils domes priekšsēdētāja vietnieks Jānis Dukšinskis.

Seminārā varēja uzzināt par Eiropas kultūras galvaspilsētas titula piešķiršanas kritērijiem, kandidēšanas ieguvumiem un pieteikuma sagatavošanas praktisko pusi. Režisore, Daugavpils Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 mākslinieciskās koncepcijas autore Krista Burāne dalībniekus iepazīstināja ar pieteikuma idejisko koncepciju un pārrunāja tālāko darbu ideju attīstīšanā, atklājot Latgales vērtības un reģiona unikālās iezīmes Eiropas mērogā.

Daugavpils Eiropas kultūras galvaspilsētas 2027 pieteikuma koncepts ir “LINGUA FRANCA: meklēt, radīt, runāt”. Uzsāktā darba vadmotīvs ir kopīgas valodas meklējumi. Kultūras, mākslas un starpdiscipināros notikumos mēs meklēsim, radīsim un runāsim kopīgu vērtību valodu, kas ikvienam iedzīvotājam Daugavpilī, Latgalē un Latvijā dos iespēju apzināties savas piederības spēku Eiropai. Savukārt Eiropai atklāsies unikālais, Latgalei raksturīgais kultūras stāsts par dzīvi uz robežas starp Austrumiem un Rietumiem. Plašāka informācija daugavpils2027.eu

Semināru organizēja Daugavpils pilsētas dome un Daugavpils pilsētas domes Kultūras pārvalde sadarbībā ar Vizionārās kultūras fondu, domnīcu Culturelab un Latvijas Kultūras akadēmiju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Krāslavas TIC
,


Līvānu TIC
,


Rēzeknes pilsētas TIC
,


Ludzas novada TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42512107sec.