Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā atklāj izstāžu sezonu

Klātesot dažādām prominencēm, Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā piektdien, 28. oktobrī, tika atklāta rudens izstāžu sezona, kura tumšajos rudens un ziemas mēnešos spēs remdēt ikvienu pēc krāsām un gaismas izslāpušo apmeklētāju.

Ar Arņa Slobožaņina un Amandas Lapas muzikāli apcerīgo priekšnesumu tika atklāta ceturtā – noslēdzošā – izstāžu sezona Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā. Šosezon Rotko centra kuratori sarūpēja piecus atšķirīgus izstāžu projektus, iezīmējot Austrumeiropas kultūras telpai raksturīgās kopīgās norises laikmetīgajā mākslā.

No Ukrainā pazīstamās mākslas galerijas “Les Noms”, kas kara notikumu rezultātā ir pārcēlusi savu darbību Latvijā, tika prezentēts ukraiņu mākslinieka Koļas Novikova projekts – retrospektīva “Nepanesamā atklātība: ģēnijs un dumpinieks Koļa Novikovs”.  Izstāde paver talantīgā un dumpinieciskā mākslinieka dzīves un daiļrades lappuses. Pētniekiem bija jāpieliek lielas pūles, lai savāktu kopā atsevišķus biogrāfijas fragmentus un stāstus, kas vēstī par mākslinieku ar smagu likteni. Kā izstāžu sezonas atklāšanā atzina galerijas un izstādes pārstāve Marija Volina, darbs pie mākslinieka un viņa atstātā radošā mantojuma turpināsies, un izstāde Rotko centra ir tikai pirmais mazais solis pretim mākslinieka vārda atpazīstamības veicināšanas pasākumu kopumam.

Jaunajā izstāžu sezonā plaši pārstāvēti poļu mākslinieki. Kuratores Eulālijas Domanovskas veidotais 12 poļu mākslinieku grupas projekts “Jaunais garīgums” aplūko tā sauktā jaunā garīguma fenomenu un ar to saistītās sociokulturālās tendences. Izstādei atlasītie darbi skar dažādas tēmas, demonstrējot jaunā garīguma fenomena plašo saturisko spektru – no jaunām reliģijām vai filozofiskām sistēmām caur ekoloģiju un atgriešanos pie dabas līdz alternatīviem pasaules apdzīvošanas un uztveres veidiem. Daži darbi ir radīti īpaši izstādei Rotko centrā.

Savukārt otra poļu kuratores projekta “Titāni dejo” autors ir mākslinieks, Bjalistokas Tehniskās universitātes Arhitektūras fakultātes Mākslas institūta direktors Jaroslavs Perško. Neona instalācija ir autora komentārs par gaismas matēriju un tās iespējām telpisku formu izbūvē. Tā vietā, lai izmantotu tradicionālus un pastāvīgus materiālus – akmeni, koku vai metālu – tēlnieks eksperimentē ar gaistošām neona gaismām. Viņa mākslas matērija dinamiski cirkulē cauruļveida gaismas ķermeņos un atgādina pulsējošas asinis, kas tiek asociētas ar dzīvību un radošo enerģiju.

Igauņu mākslinieks Sanders Raudseps galvenokārt pazīstams ar savām smalki izstrādātajām keramikas skulptūrām. Izstādē “Nāvīga vēlme nonākt pēcnāvē” vizualizē autora personīgo ceļojumu – no bailēm nezināmā priekšā līdz pieņemšanai, ka viss ir iespējams. Meklējot “atbildes” uz šiem jautājumiem, mākslinieks ar zināmu humora devu ir apkopojis savas pārdomas par nāves neizbēgamību.

Krāsa un košums viennozīmīgi ierindojami starp raksturlielumiem, kas ir klātesoši ikkatrā Alekseja Naumova darbā neatkarīgi no plašās ģeogrāfijas un konkrētās vietas, kur mākslinieks pabijis un gleznojis savā iecienītajā alla prima tehniskajā pieejā.

Alekseja Naumova daiļradē ir vietas, kur viņš atgriežas arvien no jauna, lai turpinātu tās dokumentēt, ikreiz veidojot jaunu sajūtu stāstu un papildinot vai no jauna atskāršot dažādo un atkārtoti figurējošo toponīmu klātbūtni pasaules ainavu glezniecībā. Sveikt mākslinieku Alekseju Naumovu ar izstādes “Toponīmi” atklāšanu bija ieradies arī bijušais Francijas vēstniecības kultūras atašejs un Franču institūta direktors, mākslinieka draugs Žans Luī Lepretrs.

Pirms svinīgās izstāžu sezonas apskatīt visas jaunās izstādes un Rotko centra kolekciju bija ieradies arī Itālijas vēstnieks Latvijā Alessandro Monti. Ekselence Daugavpilī viesojās pirmo reizi un atzina, ka ir patīkami pārsteigts par tik augsta līmeņa mākslas norisēm reģionā, paredzot iespējamu starptautisko sadarbību ar Itāliju jau tuvākajā nākotnē.

Jaunajiem projektiem līdzās vēl joprojām skatāma Starptautiskā glezniecības simpozija “Mark Rothko 2022” desmit dalībnieku grupas izstāde.

Jaunā izstāžu sezona Daugavpils Marka Rotko mākslas centrā būs skatāma līdz 2023. gada 19. februārim.

Izstādes notiek ar Daugavpils pilsētas domes atbalstu un tiek producētas ar REACT-EU finansējumu pandēmijas krīzes seku mazināšanai.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Latvija
Heršela grupas izstāde “Ciano mistērijas” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 5. marta līdz 14. aprīlim Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma Heršela grupas darbu izstāde cianotipijas tehnikā. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Tukuma Pilsētas parkā Tukuma TIC
Tradicionālo svētku svinības jau atkal Tukuma pilsētā! Lieldienu izdarības, radošās darbnīcas, spēles, rotaļas, trušu māja un kazlēni, muzikālā | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.37200594sec.