2017.gads aizritēs Eiropas gastronomijas reģiona zīmē

Gastronomijas tradīciju, ēdienu dažādības saglabāšana un Latvijas dabas velšu izmantošana, stiprinot Gaujas Nacionālo parku kā tūrisma galamērķi un parādot gan sev, gan viesiem, cik neparasti un bagāti esam, ir galvenais Eiropas gastronomijas reģiona mērķis. 2017.gadā Eiropas gastronomijas reģiona titulu nesīs Rīgas – Gaujas reģions, tostarp arī Valmiera.

Latvijā daba ir ne tikai skaista, bet arī “garšīga”. Katrā gadalaikā dabas servētais “šķīvis” ir citādāks krāsas, garšas un pat vitamīnu ziņā. Arī iešana dabā Latvijā ir kas īpašs. Nav daudz vietu, kur rudenī sastapsiet lielus un mazus sēņu “detektīvus”, kuri šī garduma krāsaino cepurīti spēj pamanīt zem tikpat krāsainām lapām. Savukārt vasarā gan skaistus pļavas ziedus, gan nezāles mēs sasienam buntēs, lai ziemā tās pārvērstu garšīgā tējā un pat veselību stiprinošās zālēs.

Šādu piemēru ir daudz, ar tiem jālepojas. Tūrisms nav tikai skaistas ainavas vai atpūtas vietas. Tas ir arī konkrētajās vietās atrodamo garšu iepazīšana. Tāpēc ir izveidots Rīgas – Gaujas gastronomijas reģions, kur četras pašvaldības – Rīga, Sigulda, Cēsis un Valmiera – kopā ar uzņēmējiem popularizē gastronomijas tūrismu.

Lai atgādinātu par reģiona gastronomijas daudzveidību, izvēlēts koncepts “Ar dabu šķīvī” (Wild at palate), uzzinot par dažādiem gastronomijas tūrisma virzieniem, meklējot, pētot, baudot Latvijas dabas garšas un iepazīstot mūsu valsti no vietām, kur šīs dabas bagātības aug un dzīvo līdz to apstrādei un nonākšanai iedzīvotāju rokās.

Jāpiemin, ka viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir izglītošana par reģionā pieejamajiem resursiem un to izmantošanu. Būs aizraujošas meistarklases, krāsaini tirdziņi, kur apgūt senču paražas dabas dāvanu saudzīgai izmantošanai. Savu artavu sniegs arī jaunā “kalve” – topošie pavāri.

Rīgas – Gaujas reģiona partneri ir izstrādājuši ceļvedi un mājaslapu (www.rigagauja.lv), kur interesenti var sekot līdzi plānotajām norisēm, atrodot sev saistošāko. Piemēram, būs garšu “amatnīcas”, kurās varēs izzināt labāko Latvijas šefpavāru gudrības. Valmierā un Valmiermuižā notiks gadskārtu tirdziņi, kuros varēs uzzināt par konkrētajā gadalaikā Latvijā pieejamajiem ēdamajiem gardumiem un to pārvēršanu veselīgā un skaistā maltītē. Tāpat darbosies tradīciju vēstneši, lai senču gudrības par dabas cienīšanu saistošā veidā (piemēram, ar dažādām rotaļām) nodotu nākamajām paaudzēm. Būs pat gastronomisko filmu festivāls, Restorānu nedēļas, Maģiskā nakts, kurā tiks “iekustinātas” sajūtas, seminārs par ārstniecības augiem, savvaļas kulinārais festivāls un vēl daudz citu interesantu notikumu. Gastronomisku baudījumu dažāda veida pasākumos varēs gūt arī Valmieras pilsētas svētku laikā, kas 2017.gadā norisināsies no 28. līdz 30.jūlijam.

Kustības “Eiropas gastronomijas reģioni” mērķis ir apvienot dažādus Eiropas reģionus, kuros vietējais ēdiens ir daļa no kultūras un vēstures, un kopīgiem spēkiem sekmēt gastronomijas tradīciju un ēdienu dažādības saglabāšanos. 2017.gadā šo titulu kopā ar sadarbības partneriem ieguvis Rīgas – Gaujas reģions. Tā ir iespēja, attīstot gastronomijas tūrismu, stiprināt Gaujas Nacionālo parku kā tūrisma galamērķi un parādīt gan sev, gan viesiem, cik neparasti un bagāti esam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 UFO stāstīs jokus Tukumā Tukuma TIC
Ja meklē iespēju aizmirst ikdienas rūpes, nāc 26.aprīlī pulksten 19:00 uz Tukuma pilsētas Kultūras namu! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 26.04.2024 TALKA | Vīna darītavas "ABAVAS" teritorijā Tukuma TIC
Abavas vīna darītava aicina uz pavasara talku pie sevis Tukuma pusē 26.aprīlī no pulksten 9:00. Būs kopīga apkārtnes, ābeļdārza sakopšana, sidra | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Valmieras novada Tūrisma pārvalde
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.76613998sec.