Atklāj dabas un kultūrvēstures dārgumus Slīteres Nacionālā parka Ceļotāju dienās

Jau šajā nedēļas nogalē, 4. un 5. jūnijā, Dabas aizsardzības pārvalde (pārvalde) sadarbībā ar Dundagas Tūrisma informācijas centru un vietējiem uzņēmējiem ielūdz uz Slīteres Nacionālā parka Ceļotāju dienām ar saukli “Dārgumus meklējot!”. Dabas un kultūrvēstures dārgumus būs iespēja atklāt īpašās dabas izziņas aktivitātēs – putnu, tauriņu, ūdensdzīvnieku, jūras piekrastes iemītnieku vērošanā un pētīšanā, kā arī īsākos un garākos dabas un lībiešu kultūrmantojuma izziņas pārgājienos un aktivitātēs.

“Šogad ikvienu ceļotāju aicinām iejusties dārgumu meklētāja lomā. Lai palīdzētu orientēties plašajā piedāvājumā, esam izveidojuši īpašu Dārgumu meklētāja karti ar 46 dārgumu pieturām, kas vedīs aizraujošā ceļojumā, ļaujot atklāt dažādas dabas un kultūrvēstures pērles. Katrā no pieturām  aicināsim atminēt mīklu vai izpildīt uzdevumu, par tiem saņemot konkrētu punktu skaitu. Čaklākos dārgumu meklētājus ar lielāko punktu skaitu gaidīs īpašas balvas,” teic pārvaldes Slīteres Nacionālā parka dabas centra vadītāja Baiba Ralle.

Atbildes būs jāiesniedz elektroniski, konkrētajā punktā noskenējot QR kodu. Tādēļ, lai piedalītos dārgumu meklējumos, būs nepieciešams mobilais tālrunis ar interneta pieslēgumu, fotokameru un QR kodu lasītāju.

18 patstāvīgi apceļojamās pieturās – visās nacionālā parka dabas takās un vairākos apskates objektos – dārgumu meklētājus gaidīs īpaši Ceļotāju dienām veidoti video vēstījumi, ko veidojuši dabas eksperti Vilnis Skuja un Rūta Abaja, lībiešu kultūrmantojuma zinātāji Teiksma Pobuse, Edgars Millers un Dženeta Marinska, gidi Lienīte Iesalniece un Jānis Dambītis. Kartē būs atzīmētas arī vietējo uzņēmēju pieturas, kur ceļotājiem veldzēt slāpes, izsalkumu un atpūsties.

Vairākums dārgumu būs meklējami piekrastē, no Sīkraga līdz Melnsilam. Sīkragā 4. jūnijā plkst. 10.00 sāksies Jūrtakas vasaras pārgājiens “Sīkrags-Saunags” gida Jāņa Dambīša vadībā. Mazirbē 4. un 5. jūnijā ceļotājus laipni uzņems Lībiešu tautas namā, lībiešu mājās “Stūrīši-Branki” un Mazirbes muzejklētī, savukārt 4. jūnijā plkst. 13.00 un 15.00 būs iespēja doties pārgājienā “Pa līvu takām” kopā ar gidu Edgaru Milleru. Par vēderpriekiem šeit rūpēsies kafejnīca “Pilnu muti”, piedāvājot malkas krāsnī ceptas picas.

Košragā abas dienas varēs ciemoties pie Zilās govs viesu namā “Pītagi”. No šejienes 5. jūnijā plkst. 10.00 sāksies pārvaldes eksperta, zoologa Viļņa Skujas pārgājiens “No Pitragupes līdz Pižezeram”. Savukārt 4. jūnijā interesenti aicināti paviesoties “Pie Andra Pitragā”, kur varēs aplūkot senlaiku žogu kolekciju, noklausīties stāstījumu par zivju kūpināšanu, kā arī baudīt jau nokūpinātās zivis.

Vaides ciemā ceļotājiem gan 4., gan 5. jūnijā būs atvērts Ragu muzejs. 4. jūnijā plkst. 10.00 un 14.00 pie Vaides dīķa sāksies divi dabas izziņas pārgājieni “Vecročupes līkumi” ar gidu Jāni Šlūki, turpat plkst. 11.00, 12.00 un 13.00 gan lieli, gan mazi interesenti būs aicināti līdzdarboties divās dabas izziņas nodarbībās – “Noslēpumainā ūdensdzīvnieku pasaule” un “Jūras piekrastes augi un dzīvnieki”.

Kolkas apkārtnē 4. jūnijā plkst. 8.00, 9.00, 10.00 uz putnu vērošanu Kolkasraga tornī aicinās Vilnis Skuja, savukārt plkst. 10.00 sāksies velobrauciens “Slīteres aplis” kopā ar gidi Guntu Abaju. Plkst. 11.00–18.00 interesentiem, iepriekš saskaņojot laiku, būs iespēja doties arī stundu garā laivu braucienā “Līdz Kolkas bākai”. 5. jūnijā plkst. 12.00 norisināsies gida Jāņa Dambīša pārgājiens “Kolkasraga aplis”. Abas dienas ceļotājiem būs atvērts arī Lībiešu saieta nams Kolkā. Viesu namā “Ūši” būs baudāma blondā zivju zupa un tradicionālie sklandrauši, savukārt kafejnīcā “Divjūriņas” īpašais Ceļotāju dienu piedāvājums – “Kājgriežu spēka zupa”. Par ceļotāju izsalkuma remdēšanu rūpēsies arī kafejnīca “Smilšu krupītis” Ēvažos, “Melnsila krogs” un virtuve “Wild‘n’free” Melnsilā, piedāvājot Ceļotāju dienu “Asiņaino Kuršu vikingu burgeru”.

Dažādas aktivitātes norisināsies arī iekšzemē, Slīteres Nacionālā parka senākajā daļā pie Šlīteres bākas. 4. jūnijā  plkst. 12.00, 13.00, 14.00 netālu esošajā Slīteres kukaiņu takā interesenti varēs vērot tauriņus kopā ar pārvaldes vecāko ekspertu, entomologu Kristapu Vilku, savukārt plkst. 11.00, 12.00, 13.00 ceļotāji ielūgti ekskursijā pa Šlīteres bāku kopā ar gidi Inu Braunu. Pie bākas šajā dienā ikvienu gaidīs radošā apvienība “Kolibri”, piedāvājot radošu darbošanos ar dabas materiāliem un iespēju nofotografēties īpašā fotostūrī. Šeit būs iespēja iegādāties arī seno lībiešu un baltu rotas. Savukārt netālu esošajā Pēterezera dabas takā 5. jūnijā plkst. 11.00 sāksies Kristapa Vilka pārgājiens “Vilks Ķikana astē”.

Dārgumu karte un sīkāka informācija par visiem Ceļotāju dienu objektiem un aktivitātēm pieejama vietnē www.sliteresdiena.lv, kā arī pārvaldes vietnē www.daba.gov.lv/lv/sliteres-nacionala-parka-celotaju-dienas. Digitāla Slīteres Nacionālā parka Ceļotāju dienas karte aplūkojama vietnē https://ieej.lv/JpxZb.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.8513329sec.