4. augusts vēsturē: tiek dibināts pasaulē pirmais cirks

Cirka māksla tieši tāpat, kā citi mākslas veidi, piemēram, aktierspēle vai gleznošana, ir zināma jau vairākus gadu simteņus, taču laika gaitā mainījusi gan savu formu, gan vietu, kur tiek rādīti priekšnesumi. Tāds cirks, kādu mēs to pazīstam šobrīd ir radies pirms 250 gadiem Lielbritānijā.

Jēdziena "cirks" izcelsme meklējama Senajā Romā. Ar latīņu vārdu circus toreiz apzīmēja ovālas formas ēku, kurā notika zirgu un ratu skriešanās sacīkstes, gladiatoru cīņas, cīņas ar savvaļas zvēriem, jātnieku, žonglieru, akrobātu un  dzīvnieku dresētāju priekšnesumi. Un līdz pat jaunā cirka aizsākumiem 20. gs. septiņdesmitajos gados, tas bija saglabājies gluži vai nemainīgā formā.  Tomēr nedrīkst aizmirst par virves dejotājiem senajā Romā, akrobātu tradīciju senajā Ķīnā, žonglieru priekšnesumiem senajā Ēģiptē kā arī trubadūriem un citiem klejojošiem māksliniekiem viduslaiku Eiropā. Īsāk sakot, cirka priekšteči eksistē, kopš cilvēce sevi atceras.

Taču cirks, kas tuvāks mūsdienu veidolam, radās 1768. gadā, kad Filips Estlijs Londonā sāka uzstāties ar jātnieka trikiem un 1780. gadā uzbūvēja īpašu amfiteātri. Tieši Estlijs bija pirmais, kas izdomāja arī cirka laukuma diametru (13 metri), kas izveidots, lai būtu visoptimālākais centrbēdzes spēks joņojošam zirgam. Drīz jātnieku priekšnesumus papildināja virves dejotāji un spēkavīri, bet 1793. gadā Džons Rikets atvēra līdzīgu cirku ASV.

Cirka tradīcja pamazām izplatījās visā Eiropā un no Eiropas aizceļoja uz Amerikas kontinentu. 18. gs.  Sākumā Eiropas cirks jau pazina tādus elementus kā: akrobātika, akrobātika uz zirgiem, žonglieri, dejas, mēmie un runājoši klauni un  dresēti eksotiskie dzīvnieki. Līdz ar cirka izplatīšanos Amerikas kontinentā  radās daudzi jaunievedumi, piemēram, cilvēku un dzīvnieku dīvainību (kroplību) izrādīšana, izklaidējoši šovi cirka teritorijā ārpus izrādes laika un un tādi tehnoloģiski jaunievedumi kā cirka vilcieni un cirka teltis.

Kopš tā laika cirks ir attīstījies, mainījies vizuālais noformējums, pieaugusi tehnoloģijas nozīme – tomēr izrādes pamatstruktūra, priekšnesumu tipi,  komunikācijas veids un  mērķis palikuši tie paši. Tas ir izdzīvojis kino, vēlāk televīzijas un pat datora, interneta un datorspēļu parādīšanos mūsu ikdienā.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienas Augšdaugavas novadā. TAKA
Augšdaugavas novada tūrisma objektu darba laiks Lieldienās. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 01.04.2024 Apvienotie Arābu Emirtāti - kūrorti Estravel Latvia
Pēdējās vietas atpūta Dubaijas kūrortos. 24.03. un 31.03. // 8 nakrtis viesnīcā, brokastis | Skatīt vairāk
no 605 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::3.42229414sec.