Pavasara pasākumu izlase Lūznavas muižā

Lūznavas muiža aicina ieplānot pavasara viesošanās reizi kādā no muižā notiekošajiem pasākumiem vai izstādēm. Lindas Leen, Kēstuta Vaigiņa, Roka un Sonatas Zubovu, kā arī apvienības “Dream Teller” koncertprogrammas papildinās izzinošas izstādes – gan pastāvīgā Staņislava Kerbedza inženiertehniskajiem atklājumiem veltītā ekspozīcija, gan arī Jāņa Stara fotoizstāde, kurā iemūžināta Namībijas himbu cilts.

Jāņa Stara fotoizstādes “Klimats, Namībija un laime” atklāšana

19. martā 15.00

Lūznavas muižā skatāmajā izstādē “Klimats, Namībija un laime” no 19. marta līdz 18. aprīlim būs aplūkojamas 30 fotogrāfijas, kas tapušas trīs nedēļu garā ceļojumā uz Āfriku, Namībiju, 2021. gada augustā. Darbu autors Jānis Staris, aicinot uz izstādi, saka: “Namībija ir diezgan tālu no Latvijas, taču mums ir arī gana daudz līdzīga. Arī Āfrikā ir aktuāli ar klimatu, bioloģisko daudzveidību, ekoloģisku dzīvesveidu saistīti jautājumi. Vienu no Namībijā dzīvojošām ciltīm, kas nodarbojas ar lopkopību, prot dziedāt, dejot, skriet un lekt, sauc par himbām. Viņi ir teju CO2 neitrāli. Himbas nelido, nebrauc, nemazgājas, nesildās, neģērbjas, neskolojas, nelieto (gandrīz nemaz) elektriskas ierīces, nepērk mantas, viņiem nav betona un stikla, viņi nepatērē fosilos resursus. Bet vai tāpēc himbas ir mazāk laimīgi par mums?” Jānis Staris, kurš par sevi saka, ka mācās fotografēt jau 40 gadus, savulaik ir studējis meža zinības, laiku pa laikam dodas pārgājienos un ārzemju ceļojumus labprāt iemūžina fotogrāfijās. Izstādes atklāšanu papildinās arī fotogrāfiju autora stāsts par Namībijas un Latvijas atšķirībām Zaļā kursa projekta kontekstā.

Sapņu teicējs. Koncertprogramma “Sapnis, par kuru tu nezināji”

19. martā 16.30

Apvienība “Dream Teller”, kuru radījuši vokāliste/komponiste Kristīne Cīrule un pianists/komponists Edgars Cīrulis, radusies 2020. gada aprīlī, kad abi mūziķi pēc vairāku gadu studijām ārzemēs atgriezās Latvijā. Savā daiļradē “Dream Teller” apvieno ietekmes no visdažādākajiem avotiem gan mūzikā, gan ārpus tās. Klausītāji var sagaidīt džeza mūzikai raksturīgu intensitāti, krāšņu harmonisko valodu un spontānu saspēli, kā arī melodijas, kas uzrunā cilvēku tieši un nepastarpināti. “Dream Teller” koncertprogrammā “Sapnis, par kuru tu nezināji” Lūznavas muižā piedalīsies: Edgars Cīrulis (klavieres), Kristīne Cīrule (balss), Māra Vidiņa (balss, perkusijas), Karlīna Priedēna (balss, perkusijas), Svens Vilsons (ģitāra), Rūdolfs Dankfelds (bungas) un Jānis Rubiks (kontrabass).

Kestutis Vaiginis Quartet (LT/FI/LV). Koncertprogramma “Musical Conversations”

25. martā 19.00

Marta beigās Lūznavas muižā viesosies starptautiskā mūziķu apvienība “Kestutis Vaiginis Quartet”, kurā satikušies mūziķi no Lietuvas, Somijas un Latvijas, atskaņojot lietuviešu džeza mūziķa, komponista un saksofonista Kēstuta Vaigiņa (Kęstutis Vaiginis) skaņdarbus no jaunākā albuma “Musical Conversations”. Koncertā piedalīsies: Kęstutis Vaiginis – saksofons (Lietuva), Joonas Haavisto – klavieres (Somija), Juuso Rinta – kontrabass (Somija) un Kaspars Kurdeko – sitaminstrumenti (Latvija).

Zīmola ZEMA porcelāna rotu izstāde “Ungārijas apslēptie dārgumi”

Līdz 30. martam

Ungārija ir viena no senākajām porcelāna ražotāju valstīm Eiropā, augstas kvalitātes porcelāna izstrādājumu ražošanas tradīcijas Ungārijā ir dziļi iesakņojušās un tiek nodotas no paaudzes paaudzē. Nelielais ģimenes uzņēmums ir radījis spēcīgu zīmolu – ZEMA, kas jau vairāk nekā desmit gadus veiksmīgi attīsta un popularizē Ungārijas lepnumu – augstvērtīgu porcelānu, izgatavojot porcelāna rotas, balvas vietējo un starptautisko sporta sacensību vajadzībām, kā arī izpildot individuālus pasūtījumus. Rotu kolekcijās var saskatīt dažādu laikmetu stilus: baroku, jūgendstilu, Art Deco, kā arī laikmetīgas vēsmas. Iedvesmojoties no Rīgas jūgendstila, tika radīta īpaša kolekcija ar nosaukumu “Rīga”, kas ir veltījums Rīgas Jūgendstila centram. Ar Ungārijas vēstniecības Rīgā atbalstu arī Lūznavas muižā būs iespēja skatīt ZEMA rotu kolekcijas izstādi.

Linda Leen un Rihards Lībietis. Koncertprogramma “Introversijas”

10. aprīlī 15.00

Mūziķe un dziesmu autore Linda Leen un ģitārists, komponists Rihards Lībietis sadarbībā turpina jaunradīt konceptuālo mūzikas programmu “Introversijas”, papildinot to arvien ar jaunām vēsmām. Galvenā loma šajā koncertā piešķirta mūzikas saturam un atbildei uz jautājumu - par ko ir dziesmas stāsts? To atklās Lindas lasītie autordziesmu atdzejojumi latviešu valodā un, protams, pati mūzika no jaunākā albuma “Digital Church” un jau klasiskajiem “Chameleon”, “Divi. Labākie dueti”, “Let’s Go Insane”, kā arī jaunākie sacerējumi “Uzar mani kā zemi”, "Blue Monday" un instrumentālie skaņdarbi ģitārai.

Izstādes “Čurļonis. Zīmējot jūru” atklāšana

24. aprīlī 14.00

Lūznavas muiža, turpinot godināt lietuviešu komponista un mākslinieka Mikaloja Konstantina Čurļoņa daiļradi un saites ar Kerbedzu dzimtu, no 19. aprīļa līdz 16. maijam piedāvās apskatei mākslinieka darbu izstādi “Čurļonis. Zīmējot jūru”. Tajā būs skatāms gan triptihs “Jūras sonāte”, gan arī Čurļoņa zīmētās jūras skices, kā arī fotogrāfijas, kurās redzams pats mākslinieks pie Melnās jūras. M. K. Čurļoņa mākslas darbi veido simbolisma virzienam raksturīgo fantastisko tēlu, ilgpilno noskaņu pasauli, kur zemapziņai, sapņiem ir ļauts pieņemt reālus apveidus.

Pianisti Sonata Zuboviene un Roks Zubovs (LT). Koncertprogramma “Skanošā krāsu jūra”

24. aprīlī 15.00

Arī šajā pavasarī Lūznavas muiža turpinās tradīciju – aicināt uz Čurļonim veltītu dienu Lūznavas muižā, kurā skanēs arī komponista mazmazdēla, pianista, mūzikas profesora Roka Zubova un pianistes Sonatas Zubovienes koncertprogramma “Skanošā krāsu jūra”. Mākslinieku un komponistu Čurļoni jau vēsturiski ar Lūznavas muižu saista muižnieku Kerbedzu dzimta, kuras īpašumos slavenais lietuvietis savulaik radis iedvesmu un atpūtu, bet simbolisko draudzības ceļu mūsdienās ļauj turpināt Čurļoņa mazmazdēls, ar kura gādību pēc neliela pārtraukuma atkal aprīlī Lūznavā notiek Čurļonim veltīti pasākumi.

Tuvākie iecerētie vasaras notikumi:

Vasarsvētku zaļumballe

4. jūnijā 20.00

Zaļumbaļļu tradīcija Latvijā nav izzudusi, taču gadu gaitā mainījusies. Kādreiz zaļumballes notika teju katru nedēļas nogali, savukārt mūsdienās tās iespējams apmeklēt lielākoties Jāņu vakarā, novada svētkos vai dažviet vēl Latvijā – pēc kapusvētkiem. Lūznavas muiža vēlas atjaunot Vasarsvētku zaļumballi, veidojot to par muižas vasaras sezonas atklāšanas ikgadējo notikumu. Uz speciāli uzbūvētas grīdas šī vasara Lūznavā sāksies ar pirmo zaļumballi, kurā piedalīsies gan pūtēju orķestris, gan postfolkloras grupa “Rikši”, rokenrola grupa “The Swamp Shakers”, gan citi mūziķi.

Ērģelniece Iveta Apkalna. Koncertprogramma “Baltā nakts mūzika”

19. jūnijā 21.00

Jau otro gadu Lūznavas muiža aicina uz brīvdabas koncertu “Baltā nakts mūzika”, kurā skanēs ērģeļmūzika pasaulē pazīstamās un izcilās ērģelnieces Ivetas Apkalnas interpretācijā. Koncertprogrammā tieši saulgriežu laikā Lūznavas muižas parkā būs dzirdami Johana Sebastiāna Baha, Ferenca Lista un Šarla Marijas Vidora skaņdarbi. Baltā krāsa ir Rēzeknē dzimušās ērģelnieces Ivetas Apkalnas mīļākā krāsa un tā simboliski ievijusies arī koncertprogrammas nosaukumā.

Pastāvīgā ekspozīcija:

Interaktīvā ekspozīcija “Kerbedzs: sekojot inženiertehniskajām idejām”

Pastāvīgi Lūznavas muižas darbalaikā

Izstādes iedvesma ir 19. gadsimta inženierbūvju projektētājs Staņislavs Kerbedzs (1810–1899), kurš bija arī Lūznavas muižas zemes saimnieks un kura meita uzcēla Lūznavas muižu. Interaktīvā izstāde, kas būs interesanta gan lieliem, gan maziem, izvietota muižas cokolstāva trīs telpās. Slavas zālē var iepazīties ar inženiera Staņislava Kerbedza sasniegumiem, sekojot viņa profesionālajām gaitām cauri gadu desmitiem mirkļos, kad saņemti apbalvojumi. Interaktīvajā ekrānā var ceļot pa Eiropas karti un iepazīt Kerbedza inženiertehniskās būves. Hologrammas telpa ir vieta, kur 360 grādu ainavā var redzēt dažādus objektus un tēlus, kas saistīti ar Lūznavu un inženierbūvēm. Savukārt Klases telpā, gluži kā neparastā fizikas vai vēstures mācību stundā, apmeklētāji var iepazīties gan ar tiltu, tuneļu un dzelzceļa būvēšanas aizsākumiem, gan ar fizikas likumiem, kas ietekmē būvniecību, gan ar grūtībām, ko nācās pārvarēt inženieriem. Klases telpā ikviens interesents arī aicināts pārbaudīt savu atjautību inženiertehniskajās jomās, kā arī prasmes tiltu un citu konstrukciju veidošanā.

Koncertprogrammu biļetes nopērkamas “Biļešu Paradīze” kasēs, internetā un uz vietas Lūznavas muižā. Visi pasākumi un muižas apmeklēšana tiek nodrošināta atbilstoši pastāvošajām epidemioloģiskās drošības normām. Plašāk par muižu un tās aktivitātēm var uzzināt muižas mājaslapā http://luznavasmuiza.lv. Muižas darbalaiks no 1. oktobra līdz 30. aprīlim ir katru dienu (izņemot pirmdienas, kad muiža apmeklētājiem slēgta) no 9.00 līdz 16.00. Muižas, muižas ekspozīciju un izstāžu, kā arī kapelas apmeklējums pieaugušajiem maksā 2,00 €, bet skolēniem, studentiem un pensionāriem 1,50 €. Muižas parks interesentiem pieejams bezmaksas visu diennakti.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45638299sec.