Jaunas izstādes Latgales vēstniecībā GORS

Līdz 26. martam Latgales vēstniecības GORS Mākslas galerijā un 1. stāva semināru telpā apmeklētājiem būs iespēja aplūkot divas jaunas izstādes -  gleznotāja Jāņa Šneidera darbu sērija “Maraṇasati. Latgales māju stāsti”, ko pārrauga mākslas zinātnieks Guntars Gritāns un 30 fotoportretus no Intas Rukas kolekcijas “Zem tām pašām debesīm”.

Jāņa Šneidera un Guntara Gritāna izstāde “Maraṇasati. Latgales māju stāsti” ir divu autoru redzējums par laiku, kas ievieš izmaiņas Latgales māju likteņos. Izstādes koncepcija pirmajā mirklī, šķiet, aicina reflektēt par aktuālu problēmu Latvijā – lauku izmiršanu. Neskaitāmas pamestās mājas dažbrīd ir pat grūti pamanīt – tās nereti ieskauj milzīgi pārauguši koki un augļu dārzi. Taču šoreiz izstāde ir par latvisko sentimentu un nostaļģiju.

2022. gada pavasarī un rudenī autori apmeklēja daudzas mājas Preiļu, Rēzeknes, Daugavpils un citos Latgales novados. Tikai retos gadījumos tās bija aizslēgtas un kaut ko saredzēt varēja tikai, ja ieskatījās pa logu. Parasti durvis bija vaļā. Guntaram tā dažbrīd bija atkalredzēšanās ar bērnības vietām, atmiņas par cilvēkiem un notikumiem, Jānim – refleksijas par to, kā redzēto parādīt gleznās. Jebkurā gadījumā tā ir mākslinieka izteikti individuāla interpretācija par vietām, mājām un laiku. Izstāde ir veltījums Latgalei, tās cilvēkiem un autoru personisks vēstījums par sev svarīgām vērtībām. Taču neizslēdzot iespēju, ka apmeklētājiem gleznas ar Latgales māju stāstiem var rosināt arī tikai sev zināmas un tuvas izjūtas.

Jānis Šneiders pēdējo gadu laikā kļuvis par vienu no pamanāmākajiem un arī apspriestākajiem jaunajiem latviešu māksliniekiem. Viņa glezniecībā ikdienas dzīves smalkākās detaļas pārtop metafiziskā reālismā un iedziļināšanās sīkumos atklāj pavisam jaunu, pārreālu perspektīvu uz dzīves procesiem. Izstādēs piedalās kopš 2017. gada, bet 2021. gadā bija izvirzīts Purvīša balvai par izstādi “Vieta” galerijā “LOOK”. 2022. gadā vairākas gleznas iegādājās Latvijas Nacionālais mākslas muzejs. Pamatīga akadēmiskā izglītība, tēmu loks glezniecībā un arī ar to nesaistītas intereses –  tās ir kvalitātes, kas jau pašreiz liek runāt par Jāņa devumu Latvijas laikmetīgajā mākslā.

Mākslas zinātnieks Guntars Gritāns kopš Latvijas Mākslas akadēmijas absolvēšanas 2022. gadā, paralēli mūziķa aktivitātēm darbojos arī mākslas pedagoģijā (Rīgas Dizaina un mākslas vidusskola, Emīla Dārziņa mūzikas skola, Latvijas Mākslas akadēmija), publicistikā, darbojies kā izstāžu kurators un gids .

Otrā izstāde būs skatāma 1. stāva semināru telpā, tur būs eksponētas, 2020. gadā Balvu Novada muzeja krājumā nonākušās,  fotogrāfijas no Intas Rukas kolekcijas “Zem tām pašām debesīm”. Kolekcija tapusi trīs gadu garumā – vasarās, fotogrāfei viesojoties Balvu novadā un tuvākajā apkārtnē. Fotogrāfiju varoņi ir vietējie cilvēki – pieaugušie, bērni, sirmgalvji, politiķi un visdažādāko profesiju pārstāvji – katrs ar savu likteni un stāstu. Kā autore saka: “Mūsu vislielākā vērtība ir Latvijas cilvēki. Visi. Visdažādākie.”

Inta Ruka , latviešu fotogrāfe, kuru Zviedrijas televīzija ir atzinusi par “vienu no Eiropas ievērojamākajiem dokumentālajiem fotogrāfiem”. Fotografēšanai pievērsusies 20. gadsimta septiņdesmito gadu beigās, strādā melnbaltajā fotogrāfijā un portreta žanrā. No 1979. gada līdz 1982.gadam VEF fotostudijas biedre. 1984. – 1988. – fotostudijas “Ogre’’ biedre. 1999. gadā saņēmusi Spīdolas balvu. 2004.gadā apbalvota ar Latvijas Mākslinieku savienības balvu  “Price of the Year”. 2009. gadā piešķirts Triju Zvaigžņu ordenis V šķira. Kopumā Inta Ruka organizējusi vairāk kā 20 personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs. Viņas darbi glabājas Latvijas Nacionālā mākslas muzeja krājumā, Igaunijas, Dānijas, Vācijas, Šveices, Norvēģijas un citu valstu muzeju kolekcijās. 2022. gadā piešķirta VKKF Mūža stipendija.

Latgales vēstniecības GORS izstādes iespējams apmeklēt no otrdienas līdz svētdienai, no plkst. 12.00 līdz plkst. 21.00. Vairāk informācijas: www.latgalesgors.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Medus nokrāsās Bauskas novadā Bauskas TIC
Iepazīsti medu un atklāj tā daudzveidīgās īpašības radošajās meistarklasēs! | Skatīt vairāk
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
79 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.60587406sec.