Gulbenes dzelzceļa mezgls – mantojums caur pagātni uz nākotni. Eiropas Kultūras mantojuma dienas 2021

Ik gadu septembrī norisinās Eiropas Kultūras mantojuma dienu pasākumi. 18.septembrī ikviens būs gaidīts Gulbenē, Gulbenes dzelzceļa stacijas apkārtnē, lai Eiropas Kultūras mantojuma dienas laikā ielūkotos dzelzceļa pagātnē, tagadnē un nākotnē un novērtētu tā ietekmi uz Gulbenes pilsētas attīstību.   

Šī gada Mantojuma dienas Latvijā, kas norisināsies no 17. līdz 19.septembrim, būs veltītas transporta tēmai, paverot plašu mantojuma spektru – sākot ar ceļiem, tiltiem, kanāliem un dzelzceļa stacijām, beidzot ar lidlaukiem, ostām un spēkratu kolekcijām. Šis ir arī Eiropas Dzelzceļa gads, tādēļ Mantojuma dienu laikā Gulbenes novada pašvaldības aģentūra “Gulbene tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” šī notikuma apmeklētājiem vēlas dāvāt iespēju iesaistīties dažādos nelielos, interesantos notikumos un aktivitātēs Gulbenes dzelzceļa mezglā. Šī būs lieliska iespēja izzināt, cik daudzveidīgs ir kultūras mantojums, cik ļoti tas ir klātesošs mūsu ikdienā un kā dzelzceļa nozare ir ietekmējusi paaudžu likteņus un Gulbenes pilsētas attīstību.

Mantojuma dienu apmeklētājiem būs iespēja apciemot vienīgā Baltijā joprojām regulāri kursējošā šaursliežu vilciena Gulbenes-Alūksnes bānīša mājvietu - depo un izzināt dzelzceļa vēsturi no bānīša skatupunkta, aplūkot griezuli ar divu platumu sliežu ceļiem, kas ir vienīgais tāda veida Latvijā, un pavizināties arī ar drezīnām. Izglītojošajā un interaktīvajā centrā “Dzelzceļš un Tvaiks” varēs iejusties dažādās dzelzceļa profesijās un gūt ieskatu nākotnes tehnoloģijās dzelzceļa nozarē (centra ekspozīcija šajā dienā būs apskatāma par 2,50 eiro, bērniem līdz 4 gadu vecumam – par brīvu). Dodoties izbraucienā pa pilsētu, tās ainavu aicinās baudīt elektrovilcieniņš.

Īpašs piedāvājums šajā dienā būs iespēja doties ekskursijās-pastaigās. Vai Gulbene būtu bez dzelzceļa, kur meklējami pilsētas pirmsākumi, vai pilsēta varēja izveidoties kādā citā mūsu novada vietā? Aicinot ļauties senatnes pieskārienam stāstos un leģendās, divi zinoši gidi piedāvās doties ekskursijās pa Viestura, Dzelzceļa un Robežu ielu un meklēt atbildes uz šiem un vēl citiem svarīgiem jautājumiem. Dalība ekskursijās ir bez maksas. Abās ekskursijās varēs doties pulksten 11:00 un 13:30. Dalībnieki aicināti parūpēties par iešanai komfortabliem apaviem un laika apstākļiem atbilstošiem apaviem. Ekskursijām var pieteikties līdz 17.septembra pulksten 17:00, zvanot pa tālruni 26557582.

Jau ierasti septembra trešajā sestdienā Gulbenē notiek mājražojumu un amatniecības gadatirgus “Ražojam paši”, kas pulcē dažādus tirgotājus gan no tuvākas, gan tālākas apkaimes. Šoreiz kā gadatirgus norises vieta ir izvēlēta Gulbenes dzelzceļa stacijas apkārtne. Mājražojumu un amatniecības gadatirgus papildinās Mantojuma dienas aktivitātes. Apmeklētājiem būs iespēja iegādāties vietējo zemnieku un saimnieku izaudzētos un saražotos lauku labumus un dažādus radošo un čaklo amatnieku un rokdarbnieku piedāvātos sadzīvei noderīgos priekšmetus un skaistumlietas. Tirgotāji gadatirgum aicināti pieteikties līdz 16.septembra plkst. 17.00 pa tālruni 20277265 vai rakstot e-pastu uz [email protected].

18.septembrī Gulbenes dzelzceļa mezglā norisināsies arī Latvijas Dzelzceļnieku biedrības Inženiertehniskās apvienības Inženieru dienas aktivitātes.

Pasākumu norises vietā ikviens tiek aicināts ievērot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības pasākumus. Piedaloties aktivitātēs, nav nepieciešams uzrādīt Covid-19 sertifikātus. Pasākumi tiks filmēti un fotografēti, iegūtie video un foto materiāli tiks izmantoti publicitātes vajadzībām.

Eiropas Kultūras mantojuma dienas aizsākās 1985.gadā pēc Eiropas Padomes iniciatīvas. To mērķis ir sekmēt Eiropas iedzīvotāju izpratni par Eiropas kultūras bagātību un daudzveidību, radīt lepnumu par savu valstu materiālo kultūru, padarīt to vairāk pieejamu. Latvija Mantojuma dienās piedalās jau kopš 1995.gada, un pasākums katru gadu raisa arvien lielāku sabiedrības interesi.

Eiropas Kultūras mantojuma dienas aktivitātes Gulbenē organizē Gulbenes novada pašvaldības aģentūra “Gulbenes tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs” sadarbībā ar SIA “Gulbenes-Alūksnes bānītis”. Mantojuma dienas notiek visā Latvijā un ir Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes organizēta aktivitāte.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.387146sec.