Kā pēdējos 10 gados izmainījusies ceļošana uz pilsētām?

Lai arī 10 gadi nav ļoti ļoti ilgs laika posms, 10 gadi tomēr ir gana liels laika posms, lai viss mainītos diezgan radikāli. Īpaši mūsdienās, kad katru gadu iznāk jauns iPhone, jaunas aplikācijas un inovācijas. Pirms 10 gadiem neeksistēja nedz iPhone, nedz Instagram, nedz Uber vai Google maps. Tieši tāpēc palūkoties 10 gadu pagātnē ir tik ļoti interesanti! Kartes pārsvarā bija veikalā pirktas papīra materiāla. Gulēšana svešinieka mājās likās kas teju neiedomājams, bet pārvietojās cilvēki - pārsvarā ar sabiedrisko transportu.

10 gadus atpakaļ: Papīra kartes un publiskais transports

Šodien: Viss tas tavā viedtālrunī

Google Maps tika ieviesta 2007.gadā - un drīz vien parādījās arī līdzīga vietne Apple lietotājiem - Apple Maps. Šobrīd šīs navigācijas ierīces ir revolucionējušas mūsdienu ceļošanu, ļaujot neapmaldīties teju nekur pasaulē. Vienalga vai seko kartes izveidotajam precīzajam maršrutam uz savu galamērķi vai blandies apkārt, savam GPS punktiņam pievēršot uzmanību tikai tad, kad liekas - esi aizgājis kaut kur, ne tur - vairs nekad nav jāapstājas un jāprasa ceļš vietējam, bakstot ar pirkstu kartē, rādot - man tak vajag atrast to Eifeļa torni.

Arī pārvietošanās ar transportu ir vieglāka nekā jebkad agrāk - tikai uzspied savai lokācijai, nospied vēl vienu pogu, ka vēlies uz to izsaukt taksometru - un drīz vien jau tuvākais taksometrs būs tavā rīcībā. Vairs nevajag zvanīt centrālei, skaidrot, kur atrodies, meklēt tuvāko lielo (zināmo) ēku, pie kuras gaidīt taksi un uztraukties - vai nu atbrauks vai neatbrauks.

10 gadus atpakaļ: viesnīcas un "B&B's"

Šodien: Dīvāna sērfošana, palikšana svešu cilvēku apartamentos u.c.

Vēl pirms 10 gadiem kas tāds nebija īsti iedomājams - lūgt svešiniekam palikt uz viņa dīvāna - vai arī vienkārši uz dienu noīrēt viņa dzīvokli (vai istabu). Taču šodien tā ir realitāte. Koučsērfings, "Airbnb", "trusted housesitters" un kas tik vēl ne - visa pasaule ir atvērta un ar interneta palīdzību ātri vien iespējams atrast gan sev līdzīgi domājošos, gan arī pārliecināties par šo cilvēku pagātni! Ja liekas, ka viesnīcas kādā pilsētā - piemēram Oslo ir par dārgu - atliek tikai atvērt koučsērfinga vai airbnb mājaslapas, lai atrastu savam maciņam labāku variantu!

10 gadus atpakaļ - biznesa ceļojumi paredzēti tikai vadītājiem un profesionāliem tirgotājiem uzvalkos

Šodien: Tev ir portatīvais dators - jau vari būt biznesa ceļotājs

Strādāšana attālināti agrāk bija paredzēta tikai vadītājiem un īpašu darbu veicējiem. Tomēr šobrīd, arvien vairāk attīstoties "strādā no mājām" kustībai - jebkur, kur vien ir labs interneta savienojums - tu vari teju būt darbā. Un tā kā darba devējam ir vienalga vai tu strādā savās pidžammas biksēs vai uzvalkā - ja esi mājās - tad tikpat labi tu vari arī strādāt no pasaules otras malas, nevis no Latvijas. 

Bet ja tomēr nevari strādāt no jebkuras pasaules vietas - atceries to, ka, dodoties biznesa ceļojumā, vari mēģināt darbā izkārtot pāris dienas brīvas - kaut vai paņemt ikgadējā atvaļinājuma dienas - lai apskatītos pasauli! 

10 gadus atpakaļ: Standartizētas populārāko apskates objektu tūres

Šodien: Jo trakāku piedzīvojumu izdomāsi, jo pieprasītāks tas būs

Jo vairāk cilvēki ceļo, jo vairāk viņi ir redzējuši - un arī grūtāk viņus pārsteigt, radīt tajos jaunas emocijas. Tieši tāpēc Mona Lisa cilvēkam, kas pabijis Maču Pikču vairs neliksies nekas pārāk iespaidīgs. Londonas Bigbens - nu jā, skaists pulkstenis... Bet ja sarīkosi Šerloka Holmsa cienīgas medības Londonā vai privātas tango klases Buenosairosā... Vai Maiami savus ceļotājus izvadāsi pa mazpazīstamu mākslinieku urbānās mākslas vietām... Tam visam būs pavisam cita reakcija! Personalizēts piedāvājums - tas ir mūsdienu ceļošanas trends. Reti kurš vēlas grupas ekskursiju, cilvēki vēlas piedzīvojumus, atmiņas! Piedāvā viņiem ko traku, neredzētu - un tā būs labākā reklāma, ko vien vari iedomāties!

10 gadus atpakaļ: Viss ceļojums izplānots un labāk samaksāt vairāk, lai būtu lielāka stabilitāte un drošība

Šodien: Pēdējā brīža "spontānie" lēmumi, zemo cenu lidsabiedrības un "yolo, gulēšu autoostā" attieksme

Vēl pirms 10 gadiem, ja kāds teica, ka brauks uz Berlīni, bet viņam īsti nav kur palikt pirmo nakti, likās, ka šis cilvēks ir pavisam traks. Nu kā tad - svešā valstī, pilsētā un nerezervēt sev naktsmītnes.. Pilnīgs hipijs, vai ne? Kāpēc tā vispār ceļot? Tomēr laiki mainās un arī cilvēku pieredze - ja kāds šodien teiktu, ka, lai ietaupītu naudu, plāno visu nakti staigāt pa bāriem - nu, kāpēc gan ne?

Ienākot tirgū lēto lidojumu lidsabiedrībām, ceļošana ātri vien no luksusa preces kļuvusi par kaut ko ikdienišķu. Uz Barselonu par 60 eiro turp-atpakaļ? Kāpēc ne! Aizlidot uz Londonu par 20 eiro turp-atpakaļ, lai nopirktu sev jaunu uzvalku? M, diezgan loģiski, vai ne? Izlidot rīt uz Kanāriju salām, jo tas maksā 3x lētāk nekā parasti? Protams!! Eksperti arī norāda, ka lēto lidojumu lidsabiedrības tikai turpinās savu uzvaras gājienu pasaulē!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Klasiskās indiešu dejas koncerts Valmieras TIC
6.aprīlī plkst. 18.00 Līga Saukante aicina uz klasiskās indiešu dejas solokoncertu “Samvadita – Harmonija” Kocēnu Kultūras namā. | Skatīt vairāk
10 EUR
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 05.04.2024 Pieteikšanās MKD Augšdaugavas novadā TAKA
‘’Mājas kafejnīcu dienas 2024’’ Augšdaugavas novadā šogad notiks 27.- 28.jūlijā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.19585109sec.