Atstarotājs – svarīgākais drošības atribūts gada tumšās sezonas laikā

Ik gadu tumšajā periodā, autovadītāju nepamanīti, traumas gūst un bojā iet vairāki desmiti, savukārt sodīti par atstarotāju neizmantošanu – vairāki tūkstoši cilvēku. Rūpējoties par sabiedrības drošību, Gjensidige Latvija aicina ikvienu Rīgas un Jelgavas, kā arī blakus pilsētu iedzīvotājus saņemt bezmaksas atstarotāju t/c “Akropole” un “Pilsētas Pasāža” laika posmā no 6. līdz 20. novembrim (ieskaitot).

Statistika diemžēl liecina, ka cilvēki no kļūdām nemācās – pērn par atstarotāju nelietošanu sodīti 4500 cilvēku, savukārt 30 gājuši bojā, katrs trešais bojāgājušas ir vai nu gājējs, vai velosipēdists. Tuvojoties ziemai, risks tikt nepamanītam ceļu satiksmē pieaug, jo dienas ilgums samazinās un ārā kļūst tumšāks.

Pastāv stereotips, ka atstarotāji ir jālieto tikai uz lauku ceļiem, kur gājēju daļa nav nodalīta no braucamās. Taču statistika liecina, ka 84% negadījumu, kuros gājējs ir ticis nepamanīts, notikuši Rīgā un citās blīvi apdzīvotās vietās. Atstarotāji tumšo gadalaiku laikā ir jālieto visur un ne tikai vakaros, jo pastāv iespēja palikt nepamanītam arī drūmi lietainā un miglainā dienas laikā.

Atstarotāja izvēles kritēriji

Atstarotāji ir jāizvēlas, rūpīgi izvērtējot tā aizsargfunkcijas rādītājus. Pirmais, kam ir jāpievērš uzmanība, ir CE zīmes esamība, kas ir norādīta tikai uz sertificētiem atstarotājiem. Tā apzīmē, ka preces ražotājs ir uzņēmies atbildību un apliecina atstarotāja atbilstību izvirzītajām prasībām. Ieteicams arī izvēlēties tādus atstarotājus, kuri izgatavoti no mikroplazmas materiāliem, jo tie paredz augstāko spēju atstarot gaismu. Vislabāk pamanāmi ir balti vai citi gaišu toņu atstarotāji. Svarīgs ir arī atstarotāja izmērs – tam jābūt vismaz 15 kvadrātcentimetru lielam, proti,  sērkociņu kastītes izmērā.

“Lai atstarotājs pildītu savu funkciju un padarītu tā lietotāju redzamu tumsā, ir svarīgi izvēlēties drošu un atbilstošu atstarotāju. Protams, ir atbalstāmi arī iegādāties apģērbu, kurā iestrādāts atstarojošs materiāls, taču drošuma ziņā tas nevar pilnībā aizstāt atstarotāja vai atstarojošās vestes lietošanu,” uzsver Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas nodaļas vadītājas Kārlis Eberhards.

Pareiza atstarotāja lietošana

Atstarotāji ir nepieciešami ne tikai gājējiem, bet ar tiem jāaprīko arī velosipēdi, bērnu un invalīdu ratiņi u.c. priekšmeti. Gājējiem un velosipēdistiem jāņem, ka cilvēks ar labu atstarotāju, automobilim braucot ar tuvajām gaismām, ir ieraugāms vismaz 300 metru attālumā, ar tālajām gaismām – pat vairāk nekā kilometra attālumā. Savukārt, ja atstarotāja nav, autovadītājs cilvēku var pamanīt brīdī, kad no sadursmes nav iespējams izvairīties, vai pat nepamanīt vispār.

Diemžēl prakse rāda, ka cilvēki nereti atstarotājus lieto nepareizi, piespraužot tos neatbilstošās vietās. Atstarotājs jāpiestiprina pie apģērba, ap roku vai kāju tajā ķermeņa pusē, kas atrodas tuvāk brauktuvei. Ir jāpievērš uzmanība arī tam, lai atstarotājus neaizsedz ar somu vai šalli. Velosipēds ar atstarotājiem jāaprīko vairākās vietās – zem stūres uz stieņa, abos spieķos un aizmugurē zem sēdekļa vai pie bagāžnieka. Ja izvēlētais maršruts ved pa šosejas malu – vislabāk ir izvēlēties atstarojošās vestes, kas būs daudz pamanāmākas no visiem skatupunktiem. Svarīgi atcerēties, ka atstarotāji jālieto arī, stumjot bērnu ratiņus – šādā gadījumā jāizvieto vismaz divi atstarotāji, gan ratiņu priekšā, gan aizmugurē.

Gjensidige Latvija Personu apdrošināšanas nodaļas vadītājas Kārlis Eberhards atgādina, ka, tikai pareizi lietots atstarotājs pilnvērtīgi veic savu funkciju un padara redzamu tumšajā laikā. Atstarojošie aerosoli un moderns apģērbs un aksesuāri nav spējīgi pilnvērtīgi aizstāt klasisko atstarotāju. Līdz ar to, rūpējoties par iedzīvotāju drošību, Gjensidige Latvija aicina ikvienu Rīgas un Jelgavas, kā arī blakus pilsētu iedzīvotājus, saņemt bezmaksas atstarotāju t/c “Akropole” un “Pilsētas Pasāža” laika posmā no 6. līdz 20. novembrim (ieskaitot).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Danču vakars ar Tautas mūzikas kopu Valmieras TIC
6.aprīlī plkst.18.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies Danču vakars kopā ar Tautas mūzikas kopu. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.03.2024 - 02.04.2024 Jautrās Lieldienas Katiņkalnā  Alūksnes TIC
1. aprīlī 14.00 Veclaicenes pagasta “Katiņkalnā” Jautrās Lieldienas – April, april! Ripināsim, krāsosim olas un brauksim ar Pupsikbāni! | Skatīt vairāk
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16516209sec.