Kā sevi pasargāt privātajos, sabiedriskajos un koplietošanas transportlīdzekļos

2020. gada novembrī Latvijas Automoto biedrība (LAMB) un biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts” sāk sabiedrības izglītošanas kampaņu “Brauc vesels!”, kuras galvenais mērķis ir informēt un izglītot sabiedrību par higiēnas un veselības drošības pasākumu ievērošanu, izmantojot privāto, sabiedrisko un koplietošanas transportu.

“Covid-19 pandēmijas laikā ir svarīgi, lai visi ievērotu piesardzības pasākumus, jo tā mēs pārrausim koronavīrusa pārnēsāšanas ķēdi. Šobrīd liela uzmanība pievērsta lielu publisku pasākumu apmeklēšanas un pulcēšanās paradumu maiņai. Bet salīdzinoši maz tiek runāts par Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanu un drošības pasākumiem šaurā draugu, paziņu, kolēģu lokā, ģimenē, kā arī izmantojot koplietošanas transportu. Ir vērts atcerēties, ka Covid-19 vīruss uz virsmām spēj izdzīvot pat vairākas dienas, tādēļ arī savā privātajā transportā un īpaši koplietošanas transportlīdzekļos ir jāievēro veselības drošības ieteikumi,” norāda LAMB prezidents Juris Zvirbulis.

Biežāk pieļautās kļūdas Covid-19 pandēmijas laikā, izmantojot privātos, sabiedriskos un koplietošanas transportlīdzekļus: pirms un pēc transportlīdzekļa izmantošanas netiek mazgātas rokas ar ziepēm un ūdeni vai dezinficētas ar dezinfekcijas līdzekli, kas satur ne mazāk kā 70 % spirta; lielā daļā automašīnu  nav dezinfekcijas līdzekļu; automašīnās, ar kurām pārvietojas cilvēki, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, nelieto sejas maskas automašīnās.

“Viena no biedrības “Latvijas Sarkanais Krusts” (LSK) prioritātēm vienmēr ir bijusi iedzīvotāju veselība. Šajā sarežģītajā laikā higiēnai un apkārtējās vides tīrībai ir būtiska un izšķiroša loma slimību izplatības ierobežošanā. Īpaši svarīga ir katra iedzīvotāja līdzatbildība par savu un savu tuvinieku veselību. Nepieciešams rūpēties ne tikai par savu roku tīrību, bet arī par to, lai ikdienā lietotā transportlīdzekļa virsmas būtu tīras un nekaitīgas autovadītāja un pasažieru veselībai. Aicinām iedzīvotājus būt atbildīgiem,” uzsver LSK ģenerālsekretārs Uldis Līkops.

Kampaņas ietvaros sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru izstrādāti vairāki ieteikumi Covid-19 vīrusa izplatības ierobežošanai privātajos, sabiedriskajos un koplietošanas (autonoma, taksometri, mopēdi, skrejriteņi un velosipēdi) transportlīdzekļos.

Ieteikumi privātajos transportlīdzekļos:

•    Turēt automašīnā dezinfekcijas līdzekli, kas satur ne mazāk kā 70 % spirta.

•    Regulāri dezinficēt transportlīdzekli, notīrot automašīnas salona virsmas. Īpašu uzmanību pievērst durvju rokturiem, atslēgām, stūrei, ātrumpārslēgam, pagrieziena rādītāju slēdžiem, pogām un drošības jostas sprādzēm. Dezinfekcijai var lietot dezinfekcijas līdzekli vai salvetes, kas satur ne mazāk kā 70 % spirta.

•    Ja automašīnā ir vairāki pasažieri, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, ieteicams lietot mutes un deguna aizsegu.

•    Iespēju robežās sēdēt iespējami lielā attālumā citam no cita.

•    Vēdināt salonu brauciena laikā, kā arī pēc brauciena kārtīgi izvēdināt automašīnas salonu.

•    Pēc braukšanas rūpīgi nomazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni vai dezinficēt rokas ar dezinfekcijas līdzekli, kas satur ne mazāk kā 70 % spirta.

Ieteikumi sabiedriskajos un koplietošanas transportlīdzekļos:

•    Elektriskie skrejriteņi, mopēdi, velosipēdi un citi koplietošanas transportlīdzekļi: pirms braukšanas vēlams dezinficēt virsmas, kurām pieskarsies rokas (stūre, rokturi u. tml.). Dezinfekcijai var lietot dezinfekcijas līdzekli vai salvetes, kuras satur ne mazāk kā 70 % spirta. Brauciena laikā var izmantot cimdus. Pēc brauciena rūpīgi nomazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni vai dezinficēt rokas ar dezinfekcijas līdzekli, kas satur ne mazāk kā 70 % spirta.

•    Sabiedriskais transports: lietot mutes un deguna aizsegu, iespēju robežās ievērot drošu savstarpējo distanci ar citiem pasažieriem. Svarīgi ir neskarties klāt sejai ar rokām, kā arī pēc brauciena rūpīgi nomazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni vai dezinficēt rokas ar dezinfekcijas līdzekli, kas satur ne mazāk kā 70 % spirta.

•    Taksometri: jācenšas ieņemt sēdvieta, kas ir pēc iespējas tālāk no taksometra vadītāja, izvēloties aizmugurējo sēdekli, un lietot mutes un deguna aizsegu. Pēc brauciena rūpīgi nomazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni vai dezinficēt rokas ar dezinfekcijas līdzekli, kas satur ne mazāk kā 70 % spirta.

•    Īres auto: pirms un pēc braukšanas vēlams dezinficēt virsmas, kurām pieskaras rokas (durvju rokturi, atslēgas, stūre, ātrumpārslēgs, pagrieziena rādītāju slēdži, drošības jostas sprādzes u. c.). Dezinfekcijai var lietot dezinfekcijas līdzekli vai salvetes, kas satur ne mazāk kā 70 % spirta. Vēdināt salonu brauciena laikā, kā arī pēc brauciena kārtīgi izvēdināt automašīnas salonu. Ja automašīnā ir vairāki pasažieri, kas nav vienas mājsaimniecības locekļi, ieteicams lietot mutes un deguna aizsegu. Iespēju robežās sēdēt iespējami lielā attālumā citam no cita. Pēc braukšanas rūpīgi nomazgāt rokas ar ziepēm un ūdeni vai dezinficēt rokas ar dezinfekcijas līdzekli, kas satur ne mazāk kā 70 % spirta.

Sabiedrības izglītošanas kampaņu “Brauc vesels!” organizē LAMB un biedrība “Latvijas Sarkanais Krusts”. To atbalsta Slimību profilakses un kontroles centrs un Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA).

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40969896sec.