5 vienkārši, bet iedarbīgi padomi profesionālu fotogrāfiju uzņemšanai ar viedtālruni

Ilgi gaidītā vasara ir klāt un tas ir laiks, kad vēlamies iemūžināt visus spilgtos vasaras mirkļus. Tādēļ ir vērts apgūt vienkāršus ieteikumus neaizmirstamu mirkļu iemūžināšanai. Mūsdienās viedtālruņi ir aprīkoti ar profesionāla aprīkojuma cienīgām kamerām, tāpēc uzņemt “Instagram” vērtas bildes ir kļuvis pavisam vienkārši. Pāris fotografēšanas pamati veiksmīgākai kompozīcijai un apkārtējo apstākļu izmantošanai sniegs iespēju uzņemt šīs vasaras labākās fotogrāfijas. Ar viedtālruņu kameru iestatījumiem un citiem fotografēšanas padomiem dalās tehnoloģiju uzņēmuma Huawei eksperts.

Pamatu pamats – notīri viedtālruņa kameru

Par viedtālruņa kameras tīrību ir runāts daudz un dikti, bet tas ir un paliek viens no būtiskākajiem faktoriem izcilu fotogrāfiju tapšanas procesā. Arī profesionāli fotogrāfi uztur kameras un objektīvus izcilā kārtībā, lai tās sniegtu augstas kvalitātes fotogrāfijas, tāpēc viedtālruņa kamera vienmēr ir jānotīra pirms tās aktivizēšanas.

"Pirms sākt fotografēt, ir jāpārliecinās, ka viedtālruņa aizmugures un priekšējās puses kameras ir bez putekļiem vai taukainiem pirkstu nospiedumiem. Lai to izdarītu, nav nepieciešams speciāls aprīkojums, bet derēs apģērba gabala audums bez asām vai raupjām detaļām, ar kuru vienkārši noslaucīt abas kameras līdz vairs nepaliek manāmu netīrumu. Bieži vien perfektās fotogrāfijas apstākļi ir tikai īsu brīdi, tāpēc steigā var aizmirsties šī vienkāršā darbība, tādējādi pēc tam redzot, ka fotogrāfija nav izdevusies, kā iepriekš bija cerēts. Kameras tīrība ir pirmais solis ceļā uz kvalitatīvām fotogrāfijām,” stāsta Aleksandrs Jekimovs, Huawei produktu apmācību vadītājs Latvijā.

Izmanto kameras pilno potenciālu

Pirms fotogrāfiju uzņemšanas sākuma ir ieteicams pārskatīt viedtālrunī iestatītos uzstādījumus. Nereti rūpnīcas uzstādījumi liedz viedtālruņa lietotājam izmantot pilno kameras potenciālu - zemāka izšķirtspēja vai malu attiecība var ietekmēt uzņemtā kadra gala rezultātu.

“Visbiežāk viedtālruņos ir iestatīta zemāka izšķirtspēja, lai neaizņemtu tik daudz atmiņas vietas, tāpēc ir vēlams pārlūkot šos iestatījumus un uzstādīt lietotāja vajadzībām atbilstošus. Kas attiecas uz malu attiecību - to ir ieteicams mainīt uz iespējami lielāko, taču dažādos viedtālruņos izmēri var atšķirties. Piemēram, viena ražotāja viedtālruņos 16:9 formāts var būt lielāks nekā 4:3, bet citā - tieši pretēji. Lietotājs var eksperimentēt ar atšķirīgiem uzstādījumiem dažādās situācijās, lai radītu interesantākus kadrējumus,” skaidro eksperts.

Tāpat, uzņemot jaunu fotogrāfiju, vēlams arī pārbaudīt vai ekspozīcijas laiks un ISO vērtība ir atbilstoši iestatīti konkrētajiem apstākļiem. Šie faktori var ietekmēt fotogrāfijas gaišumu, fona asumu un priekšplāna objektu izplūdumu, tādējādi lietotājam sniedzot brīvu vaļu eksperimentēt ar dažādiem uzstādījumiem.

“Ekspozīcijas laika uzstādījumu var izmantot dažādi, piemēram, sliktā apgaismojumā ekspozīcijas laiku var uzstādīt ilgāku, lai veidotu gaišāku attēlu, taču ilgāks ekspozīcijas laiks izraisa arī kustīgu objektu izplūšanu. To var izmantot pēc “defekts par efektu” principa, radot mākslinieciskus attēlus ar naksnīgu pilsētas burzmu vai kāda ūdenskrituma fotografēšanai. Turpretī īsāks ekspozīcijas laiks tieši pretēji - “iesaldēs” momentu, dodot fotogrāfam iespēju noķert perfektus kadrus kustībā. Jo augstāka ISO vērtība jeb sensora gaismas jutība, jo jutīgāka būs gaismas uztveršana. Šis uzstādījums dod iespēju fotogrāfam uzņemt asākus attēlus, taču augsta ISO vērtība rada arī vairāk trokšņu jeb graudainu efektu attēlā. Lielākoties ideālā vērtība ir līdz 200, bet viedtālruņa lietotāji var eksperimentēt dažādos apgaismojumus un apstākļos, lai iegūtu pēc iespējas labākus kadrus,” iesaka A. Jekimovs.

Ievēro attālumu un pārliecinies par tālruņa stabiitāti

Daudzi viedtālruņu modeļi piedāvā autofokusu, kas ir ļoti noderīgs, taču ne vienmēr atbilstošs, jo uztver fokusā tikai tos objektus, kas ir priekšplānā. Fotografējot, ieteicams izmantot manuālo fokusu, pieskaroties viedtālruņa ekrānā redzamajam kameras kadrējumam vietās, kur ir vēlams asāks attēls.

“Tāpat, fotografējot ar viedtālruni, vēlams izmantot abas rokas. Ar vienu roku uzņemti attēli var būt izplūduši un bez vēlamā fokusa, tāpēc stabilitāte, ko sniedz abas rokas, nodrošinās arī labāku rezultātu. Ja lietotājam šķiet, ka rokas tāpat manāmi trīc, tad ieteicams atbalstīt tās pret kādu stabilu virsmu vai arī izmantot mazāka izmēra statīvu, kas būs parocīgs risinājums patiesiem fotografēšanas entuziastiem,” skaidro eksperts.

Ievēro kompozīciju

Kompozīcija, ir svarīgs faktors, lai uzņemtu profesionālas fotogrāfijas. Divu trešdaļu likums ir kompozīcijas pamatprincips, kas ļauj iegūt radošus fotoattēlus. Sadalot viedtālruņa ekrānu trīs vienādās vertikālās daļās, galvenajam objektam nevajadzētu aizņemt vairāk par divām trešdaļām kadra. Atlikušajam laukumam jābūt brīvam, lai galvenais objekts varētu "elpot". Ja noteiktos apstākļos nav iespējams ievērot šo likumu, var izmantot centrālo kompozīciju - galveno objektu novietojot vidū. Lai fotografēšanas laikā nevajadzētu prātā sadalīt ekrānu daļās, viedtālruņos ir pieejama režģa funkcija, kas palīdzēs arī ievērot taisnu horizontu stabilitātei attēlos.

"Sadalītā ekrāna funkcija dažādos viedtālruņos tiek aktivizēta atšķirīgi, taču visās ierīcēs to noteikti var atrast kameras iestatījumos. Piemēram, Huawei P40 Pro tas ir pieejams, ieslēdzot kameru un izvēloties iestatījumu ikonu. Atvērtajā izvēlnē vienkārši noklikšķiniet uz ikonas blakus asistējošajam režģim, un līnijas tiks aktivizētas. Režģis palīdzēs lietotājam arī precīzi noteikt horizontu, ar punktotas līnijas palīdzību norādot konkrēto kadrējuma pozīciju, lai ērtāk savienotu ar taisno režģa līniju," stāsta eksperts.

Pašportretu un citu cilvēku portretu fotografēšanai ieteicams turēt viedtālruni nedaudz augstāk, lai objekts izskatītos nedaudz no augšas, tādējādi izvairoties no kaitinošā dubultzoda efekta. Taču nevajadzētu aizrauties ar fotografēšanu no izteikti augstāka leņķa, jo tad tiks pārspīlēti saīsināts cilvēka garums.

Jo vairāk, jo labāk

Tā vietā, lai paļautos uz vienu perfektu kadru, ieteicams uzņemt vairākus mainot fokusu, attālumu un rakursu, lai pēc tam izvēlētos labāko.

“Mūsdienās dažādu ražotāju viedtālruņu modeļi piedāvā iespēju uzņemt vairākas fotogrāfijas dažu sekunžu laikā, tādējādi nodrošinot lietotāju ar daudzpusīgiem kadriem, kurus rediģēt pēc saviem ieskatiem. Piemēram, Huawei P40 Pro viedtālrunī iebūvētais AI (mākslīgā intelekta) kustību algoritms nosaka un atpazīst dažādas pozas un izteiksmes. Tas uzņem vairākus 4K kustīgos attēlus aptuveni 1,7 sekundēs un iesaka 1–3 attēlus ar vislabāko kustības uzņēmumu un kvalitāti,” skaidro A. Jekimovs.

Pāris vērtīgi padomi labākas kvalitātes fotogrāfijām ļaus viedtālruņu lietotājiem iemūžināt šīs vasaras spilgtākos notikumus un attīstīt savas fotogrāfa spējas. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Riga Reggae Acoustic Valmieras TIC
6.aprīlī pl.18.00 kultūrtlpa Akustika ielūdz uz sirsnīgu, mīlestības un miera pilnu vakaru pozitīvās regeja noskaņās ar apvienību RIGA Reggae | Skatīt vairāk
15 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 04.04.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66215706sec.