Daudzpusīgā Ēģipte: kādas atpūtas iespējas bez pludmales tā vēl piedāvā

Ēģipte ir labi zināms un sirsnīgi iemīļots ceļojumu galamērķis laikā, kad Latvijā valda ziema. Tad tā dāvā vasarīgu siltumu ziemas nogurdinātajiem un aicina ļauties piejūras dzīves mieram, nodrošinot ar gardu ēdienu un kultūras izziņas iespēju bagātību. Tūroperators “Novatours” dalās ar atpūtas iespējam tiem, kas valsti vēlas iepazīt padziļinātāk un no cita skatu punkta.  

Pavasaris - festivālu laiks

Laikmetīgās mākslas festivāls. Katru pavasari Ēģiptes galvaspilsēta Kaira uz trim nedēļām pārtop par laikmetīgā mākslas festivāla D-CAF (Downtown Contemporary Arts Festival) centru, kurā noris virkne vērienīgu pasākumu. Pilsētas centrā notiek vizuālās mākslas, mūzikas, kino pasākumi, semināri un radošās darbnīcas. D-CAF festivāls ir slavens ar savu koncentrēšanos uz dažādām autentiskām Kairas vietām: dažas ir atvērtas tikai festivālam, citas ir atjaunotas vai tām ir īpaša vēsture. Daļa festivāla programmas notiek arī Aleksandrijas pilsētas centrā. Festivāla organizatoru jauneklīgā komanda nebeidz prezentēt jaunas dinamiskas un konceptuālas pieredzes, kas negaidītos veidos izaicina iztēli.

Pavasara festivāls. Pēc Lieldienām ēģiptieši svin vēl vienus nozīmīgus valsts svētkus – Šamu Elnesimu, ko uzskata par vienu no senākajiem pavasara svētkiem un kas tiek svinēti jau vairāk nekā 4000 gadu. Svinībām nav reliģiska pamata, tie iezīmē pavasara sākumu. Festivāls ir saistīts ar seno ēģiptiešu lauksaimniecīas tradīcijām, un tā sākotnējais nosaukums nozīmē "dārza pļavas". Svinot ēģiptieši un viņu ģimenes pavada laiku, dodoties pie dabas, baudot tradicionālos ēdienus no sālītām zivīm, sīpoliem un olām, apmeklējot dažādus svētku pasākumus vai koncertus Kairā un citās pilsētās. Šajā periodā, viesojoties Ēģiptē, var iepazīt tradīcijas, kas valstī koptas jau daudzus gadu tūkstošus.

Mākslas galerijas - īpašas gleznas

Muhameda Mahmuda Khalila muzejs. Ēģiptes Mohameda Mahmuda Khalilu kunga un kundzes muzejs nesen vēra durvis 10 gadus pēc tā slēgšanas 2010. gadā, kad tika nozagta tā lielākā vērtība - Vincenta Van Goga glezna "Magoņu ziedi". Neskatoties uz to, šobrīd muzejs glabā vienu no lielākajām un labākajām Ēģiptes mākslas darbu kolekcijām. Tajā atrodas nozīmīgi Pola Gogena, Pjēra Ogista Renuāra un Kloda Monē darbi. Arī pati 1915. gadā celtā ēka nav mazāk iespaidīga. Tās austrumu puse veras pret Nīlas upi, un tajā ir jūgendstila arhitektūras elementi, bet rietumu pusei ir izteikta eiropeiska ietekme. Īpašas uzmanības vērta ir arī no metāla un stikla darinātā ēkas ieeja, ko mēdz pielīdzināt mākslas darbam.

Pikaso Austrumu mākslas galerija. Lai gan nosaukums liecina par pretējo, šajā galerijā nav neviena slavenā Pikaso darba. Tomēr šī galerija tiek uzskatīta par vienu no vadošajām mākslas galerijām Ēģiptē un atrodas Kairas jaunākajā daļā. Galerija piedāvā plašu izstāžu klāstu, tostarp slavenas un mūsdienu personālizstādes, kā arī grupu izstādes un īpašus projektus. Turklāt galerija darbojas kā kolektīvs centrs, kurā apvienota glezniecība, zīmēšana, tēlniecība, ar rokām darinātas sudraba rotaslietas, rāmji un porcelāns, kā arī glezniecības un tēlniecības nodarbības. Šeit gan topošie, gan slaveni mākslinieki veido augstākās klases mākslas darbus un savu privāto kolekciju.

Kad ierasto dara citādu

Kairas tornis. Īpašu pieredzi garantē Ēģiptes augstākās ēkas Kairas torņa apmeklējums. Šo torni projektējis ēģiptiešu arhitekts Naums Čebibs, un tā celtniecība ilga piecus gadus, no 1956. līdz 1961. gadam. No 187 metrus augstā Kairas torņa paveras brīnišķīgs skats uz Ēģiptes galvaspilsētu. Apaļajā skatu laukumā vēlams kāpt vēlā rītā vai vēlā pēcpusdienā, kad paveras labākie skati uz pilsētu. Torņa augšpusē atrodas restorāns, kas griežas ap torņa galveno asi un kur var baudīt franču un Eiropas virtuves ēdienus.

Džosera piramīda. Neapšaubāmi, Ēģiptes apmeklējums nav pilnīgs, ja izpaliek piramīdu apmeklējums. Tiem, kas vēlas apskatīt vienu no iespaidīgākajām celtnēm, ieteicams apmeklēt faraona Josera pakāpienveida piramīdu – pirmo piramīdu un vecāko akmens celtni pasaulē. Pērn, pēc ilgstošas rekonstrukcijas, piramīda atkal tika atvērta apmeklētājiem. Josera piramīda, kuras arhitekts bija slavenais Imhoteps, kļuva par nozīmīgu lēcienu arhitektūras un inženierzinātņu vēsturē. Ēkas augstums ir 62 m, un tās centrā atrodas 28 m dziļa un 7 m plata apbedījumu šahta. Tā noteikti bija tā laika augstākā ēka. Netālu atrodas arī cita noslēpumaina vieta, Sakaras Serapeum, Ēģiptes svēto buļļu apbedīšanas vieta. Tika uzskatīts, ka buļļi ir dieva Ptah iemiesojums un pēc nāves kļūst nemirstīgi.

Hatšepsutas templis. Slavenā Hatšepsuta ir pirmā un visilgāk valdījusī faraone Senajā Ēģiptē. Viņa vadīja valsti vairāk nekā 20 gadus un tiek uzskatīta par vienu no tā laika veiksmīgākajiem faraoniem. Interesanti, ka faraone neizturējās kā citas tā laika sievietes: kad viņa kļuva par valdnieci, viņa ģērbās vīriešu drēbēs, pat valkāja viltus bārdu. Karalienes galvenais padomnieks arhitekts Senemuts uzcēla faraonei iespaidīgu templi, no kura paveras skats uz Nīlu un zaļo seno Tēbu ieleju, ko tagad sauc par Luksoru. Neparastais templis, kurā Hatšepsutas mirstīgās atliekas tika identificētas tikai 2007. gadā, ir kļuvis par krāšņu viņas dzīves atspulgu.

Nīlas kruīzs. Atpūta Ēģiptes kūrortos var tikt iemainīta pret pavisam citu pieredzi – dodoties izziņas kruīzā pa Nīlas upi un ik dienu apciemojot un redzot dažādas ēģiptiešu slavenākās vietas. Kruīzs aizved uz valsts galvaspilsētu Kairu, kur iespējams aplūkot iespaidīgās Gīzas piramīdas, kā arī apmeklēt lielāko austrumu tirgu Khan al Khallili, kas ir daļa no islāma Kairas, ko aizēno mošejas un minareti. Kruīzu ceļotāji apmeklē arī Aleksandrijas pilsētu, kuru dibināja Aleksandrs Lielais, kas ir nozīmīgs tūrisma centrs un Ēģiptes dienvidu pilsēta, Asuāna, Luksora, kur atrodas Tēbas, un citas nozīmīgas vietas. Un arī pats brauciens ar kuģīti nodrošinās visas iespējas atpūsties: kuģa kajītēs baudāmas dažādas ērtības, ir nodrošināta ēdināšana, vakaros tiek organizētas izklaides programmas, ceļotājus priecē baseins un sauļošanās krēsli, dzērienu bārs, masāžas pakalpojumi.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atklājam Turcijas sezonu! CelojumuBode.lv
Piedāvājumā mazcenas viesnīcas ar izlidošanu no Rīgas un Viļņas kā arī LUX viesnīcas ar vilinošām sezonas sākuma cenām... | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienu brīvdienas outlet ciematā ViaJurmala
Lieldienu atrakcijas visai ģimenei ar animatoriem. Pasākuma vadītājs - Lieldienu zaķis. Putnu būrīšu meistarklase. Olu krāsošanas darbnīca. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.47188187sec.