Ksenija Miļča: Ziemassvētku dekorāciju tendences – viens tonis un minimālisms

Strauji tuvojas Ziemassvētki un Jaunais gads, kad daudziem no mums jautājums par telpu dekorēšanu kļuvis aktuāls. Tendences liecina, ka šogad aizvien vairāk cilvēki izgatavo rotājumus un dekorus pašu spēkiem, nevis iegādājas gatavus. Modē ir dabas materiāli, rotājumi vienā tonī un minimālisms. Liekot lietā iztēli, radošumu un veltot tam nedaudz vairāk laika, iespējams sapost māju vai biroja telpas, neiztērējot daudz līdzekļus, uzskata Ekonomikas un kultūras augstskolas studiju programmas “Interjera dizains” direktore Ksenija Miļča.

Pašu rokām radīts svētku noformējums, eglīšu rotājumi, dāvanas vai Ziemassvētku apsveikumi pēdējos gados kļūst aizvien populārāki, turklāt, ne tikai Latvijā, bet daudzviet pasaulē. Tieši tāpēc daudzi profesionāļi rīko meistarklases, piemēram, Adventes vainagu vai eglīšu rotājumu izgatavošanā. Parasti šādās meistarklasēs dalībniekiem tiek nodrošināti arī visi nepieciešami materiāli, taču, ja tam nav laika vai līdzekļu, daudz radošas idejas un iedvesmu var atrast arī platformā Pinterest.

Ziemassvētku kartiņu var radīt ikviens

Esmu pārliecināta, ka izveidot Ziemassvētku kartiņu pašu spēkiem var ikviens – ja nav liela pieredze ar zīmēšanu, var pārzīmēt attēlu no datora ekrāna, stilizēt, pielāgot, var izveidot kolāžu no žurnālu izgriezumiem u.tml. Šādi veidota kartiņa būs unikāls mākslas darbs un sirsnīgs veids, kā apsveikt tuviniekus. Ar dažādu datorprogrammu palīdzību vienu radīto kartiņu var pavairot, pievienot klāt tekstu un izdrukāt nepieciešamo daudzumu.

Modē atgriežas papīra sniegpārsliņas

Runājot par Ziemassvētku dekoriem, jāsaka, ka modē atgriežas arī tradicionālās papīra sniegpārsliņas, kādas daudzi no mums izgatavoja skolā. Tīmeklī atrodami dažādi paraugi un pamācības, lai šo klasisko rotājumu veidotu jau pavisam citā līmenī. Izgrieztas no balta papīra, tās ļoti labi izskatīsies logos, turklāt, baltā krāsa lieliski sasaucas ar jaunākajām tendencēm – vienkāršību, askētiskumu un minimālismu.

Nepārslogot eglīti ar rotājumiem

Arī eglīšu rotājumos pēdējos gados dominē viena toņa izvēle – vislabāk, ja viens tonis tiek ieturēts gan telpas kopējos rotājumos, gan eglītes dekoros. Nav nepieciešams sakarināt tik daudz rotājumu, ka pašu eglīti nevar redzēt. Ir svarīgi atcerēties, ka zaļa, kupla eglīte ir skaista pati par sevi, reizēm pat pietiek tikai ar lampiņām vai svecītēm, iztiekot bez citiem rotājumiem. Izvēloties vienu toni visiem rotājumiem un dāvanu iesaiņojumiem, rezultāts izskatīsies ļoti eleganti.

Šī brīža minimālisma tendences atspoguļojas arī dāvanu iesaiņojumos – tā vietā, lai katru dāvanu iesaiņotu citas krāsas papīrā un atlikumu izmestu, ieteicams izmantot vienas krāsas papīru, piemēram, klasisko papīru, kādā ietin ziedus, rezultāts būs ne tikai daudz skaistāks, bet arī dabai draudzīgāks. Šādas dāvanas, noliktas zem eglītes, lieliski papildinās telpas kopējo dizainu. Dāvanas, kas iesaiņotas ziedu papīrā, var rotāt ar egļu vai priežu zariņiem, čiekuriem un spīdīgās lentes vietā izmantot dabiskas krāsas virvi vai striķi.

Dabisko materiālu izmantošana

Arī telpu dekorēšanai var izmantot dažādus dabas materiālus – priežu un egļu zarus, eikaliptu zarus vai, piemēram, smiltis, kas iebērtas caurspīdīgā traukā. Ja trauku vēl arī apglezno, kopējais efekts būs vēl skaistāks. Interesantus dekorus var radīt arī no noapaļotiem kociņiem, kas izskaloti no jūras. Visus dabas materiālus pēc svētkiem var sakaltēt vai sadedzināt, neradot papildus atkritumus, kā tas notiek ar plastmasas rotājumiem. Ja tomēr mājās jau ir plastmasas rotājumu krājumi no iepriekšējiem gadiem, bet tie ir apnikuši, iesaku nesteigties ar jaunu iegādi. Piemēram, vecajām eglīšu bumbām var piešķirt jaunu elpu, uztamborējot un pielīmējot tām mežģīnes.

Veidojot dekorus, Ziemassvētku kartiņas vai eglīšu rotājumus pašu spēkiem, vērts atcerēties, ka bērnu idejām un paveiktajam ir ļoti liela vērtība. Bērni ir ļoti brīvi savā domāšanā, tāpēc, manuprāt, viņi ir labākie mākslinieki. Noteikti ļaujiet bērniem piedalīties, izgatavot rotājumus un lieciet tos lietā, pat, ja tie nav perfekti un ideāli. Ziemassvētki nozīmē emocijas, nevis ideāli precīzi izgrieztus rotājumus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.7978189sec.