Ceļojot ar autostopu - lēti, aizrautīgi un dažreiz arī bīstami

Kāds ir visaizraujošākais ceļošanas veids? Noteikti autostops. Ir tikai jānostājas ceļa malā, jāpaceļ rokas lielais pirksts un lūk, mašīna ir apstājusies un Jūs varat braukt kur vēlaties un ne par ko nav jāmaksā! Lieliska iespēja apvienot patīkamo ar noderīgo!

Taču autostops nav tik vienkāršs kā liekas, jo tad katrs stāvētu ceļa malā un “stopētu” automašīnas. Tāpēc vēlos sniegt dažus ieteikumus jauniem autostopa ceļotājiem (runa iet par ceļojumu Eiropas teritorijā).

Ceļojumā labāk doties divatā vai trijatā, jo ir jautrāk un drošāk.

Vīzas

Jāatceras, ka Latvijai ar dažām Eiropas valstīm (piemēram, ar Krieviju) pastāv vīzu režīms, tāpēc, pirms Jūs sastādīsiet maršrutu, noteikti uzziniet vai Jums būs nepieciešama vīza vai ne.

Maršruts

Sākumā vislabāk aizbraukt uz kādu Eiropas valsts galvaspilsētu ar tradicionālo transportu (autobusu vai lidmašīnu) un no tās sākt savu ceļojumu ar autostopu. Pēc tam Jūs atgriezīsieties “sākumpunktā” un aizbrauksiet vai aizlidosiet uz mājām. Biļetei labāk iegādāties uzreiz abos virzienos.

Maršrutam jābūt laicīgi un konkrēti sastādītam. Paņemiet Eiropas karti un atzīmējiet ceļu un tās pilsētas, kuras Jūs plānojat apskatīt. Izskaitļojiet attālumus starp pilsētām un cik kilometrus Jūs gribat nobraukt diennaktī, atvēlot laiku ēdienreizēm, pilsētu apskatīšanai un atpūtai. Nobraukto kilometru skaitam diennaktī nevajadzētu pārsniegt 500. Bez tam, plānojot maršrutu, ir jārēķinās ar to, ka Jums nepieciešamas atgriezties “sākumpunktā” vismaz diennakti līdz došanās mājās.  

Valoda

Ceļojot ar autostopu nav obligāti jāzina tās valsts valoda, kurā Jūs atrodaties. Viss, kas Jums ir vajadzīgs ir autoceļu karte un prasme lasīt ceļa zīmes. Protams, ja Jūs zināsiet pāris vārdus vietējā valodā vienkāršos Jūsu komunikāciju ar autovadītāju un padarīs ceļojumu daudz aizraujošāku, bet var izmantot arī žestus un mīmiku.

Kas jāņem līdzi?

Jārēķinās ar to, ka bagāža būs diezgan smaga. Ja Jūs nevēlaties nakšņot viesnīcās, rekomendējam paņemt līdzi (diviem cilvēkiem): mugursomu (tilpums – 35-45 litri), divvietīgo guļammaisu un telti, kura sver ne vairāk par 2 kilogramiem. No drēbēm “stopētājam” ir nepieciešama košas krāsa jaka (lai varētu pamanīt autovadītāji), sporta kostīms, sporta kurpes un vēl dažas drēbes. Pārējais: dokumenti, autoceļu atlants, Eiropas valstu kartes, aptieciņa, fotoaparāts, lukturītis, nazis un personīgās higiēnas līdzekļi. Nakts “stopēšanai” noderēs arī atspīdējošās lentes un lukturīši, kurus var uzlikt uz pieres.

Studentiem ieteicams paņemt līdzi studentu ISIC kartes, kuras palīdzēs ietaupīt noteiktu naudas summu. Atlaides studentiem piedāvā gandrīz visos muzejos, dažos kempingos un hosteļos, sabiedriskajā transportā un pat restorānos.

Nauda

Teorētiski divu nedēļu braucienam vajadzētu pietikt ar 500 ASV dolāriem vienam cilvēkam, bet drošības pēc labāk paņemt vairāk. Naudu labāk glabāt bankā un norēķināties ar kredītkarti, lai pasargātu sevi no aplaupīšanas.

Ēdināšana

Noteikti pārdomājiet kur vai Jūs ēdīsiet. Daži ņem līdzi maizītes, traukus u.c., bet labāk apmeklēt ātrās ēdināšanas uzņēmumos, kur ir samērā zemas cenas (3-10 ASV dolāri vai eiro). Pat ja Jūs nakšņojat teltī, no rīta ir ātrāk aizskriet uz tuvāko “Makdonaldu” nekā rīkot pikniku.

Kur un kā “stopēt”?

Pēc likuma “stopēt” mašīnas drīkst tikai pirms izbraukšanas uz ātrgaites trasi līdz ceļazīmei “Automaģistrāles sākums”, bet šo likumu bieži pārkāpj. Parasti izvēlas labākas pozīcijas tuvāk ceļam vai izmanto plāksnītes, uz kurām uzrakstīts galapunkta nosaukums.

Ne vienmēr Jūs vēlēsies paņemt vieglo automašīnu vadītāji, jo daudzās Eiropas valstīs viņi baidās no laupītājiem un narkomāniem. Daudzi pieredzējuši “stopētāji” uzskata, ka vislabāk ceļot kravas mašīnā.

Galvenais mērķis ir ne tikai atrast mašīnu, bet arī aizbraukt ar to pēc iespējas tālāk, lai autovadītājs paliktu apmierināts.
 
Nakšņošana

Jūs varat izvēlēties nakšņot vai nu teltī vai viesnīcā. Jūsu uzmanībai tiek piedāvāti naktsmītņu veidi Eiropā ar pieņemamām cenām (cenas ir norādītas par diennakti).

Kempings (3-5 ASV dolāri) – speciāls zemes apgabals, kurā jebkurš var izvietot telti par ļoti zemu cenu. Kempingos ir pieejama tualete un duša, dažos ir iespējams iznomāt telti un bungalo mājiņu.

Hostelis (5-15 ASV dolāri) – kaut kas līdzīgs jauniešu kopmītnēm. Hosteļi ir dažādi – no divvietīgiem numuriem ar virtuvi, vannas istabu un tualeti līdz istabām uz 15-20 cilvēkiem ar labierīcībām gaitenī.

Viesnīcas un moteļi (no 8 ASV dolāriem). Lētākās un piemērotākās viesnīcas un moteļus var atrast YouthHotel mājas lapā www.youthhotel.be. Eiropā ir izplatītas viesnīcas, kurās numurs maksā 15 eiro ar brokastīm.

Drošība

Daudzi iesācēji uzskata, ka ceļu bandītisms ir galvenais briesmu avots un pat neaizdomājas par iespējamo risku nokļūt zem mašīnas. Nemēģiniet “stopēt” naktīs un sliktā laikā (lietus, sniegputenis, atkala) – tas ir dzīvībai bīstami!

Izvarošana, aplaupīšana un slepkavības ir diezgan reti gadījumi, bet arī par tiem nedrīkst aizmirst.

Ar autostopu ceļo visu gadu, bet vispiemērotākais laiks šim ceļošanas veidam ir periods no augusta līdz oktobrim, kad Eiropā nav ne auksts, ne karsts. Tāpēc, ja esat izlēmuši un visu paredzējuši, varat salikt mantas un doties ceļojumā. Laimīgu ceļu!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU REĢIONA GARŠU KRĀSAS” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.04.2024 Grieķijas valdzinājums! Latvia Tours
Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos | Skatīt vairāk
no 689 EUR
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.20008898sec.