Kā rīkoties, ja pazudusi bagāža [5]

Laikā, kad sniega varā ir visas Eiropas satiksme, lidostās bieži tiek pārcelti un atcelti lidojumi un nokavēti reisi. Tad var nākties saskarties ar kādu ceļotājam ļoti nepatīkamu parādību - pazaudētu bagāžu. Kādā Eiropas Savienības pētījumā pierādīts, ka katra 64. ceļasoma pazūd lidostu bagāžas lentu labirintos. Ko darīt, ja koferis neparādās uz slīdošās lentas? Šeit atbildes uz svarīgākajiem jautājumiem.

Ko darīt, ja bagāža pēc lidojuma neatrodas?

Uzreiz ir jādodas uz lidostas pazaudētās bagāžas lodziņa vai biroju. Bieži tas ir liels stends, ko sauc par Lost&Found, citkārt tas ir lidsabiedrības birojs. Tur pēc iespējas precīzi jāraksturo sava soma, jānosauc forma, krāsa, varbūt kāda uzlīme vai piekariņš. Pie rokas noteikti jābūt bagāžas uzlīmei, kas atrodas uz boarding card.

Esmu nokļuvis atvaļinājumā bez savām mantām - vai es drīkstu iet iepirkties un par nopirktajām precēm saņemt atlīdzību?

Jūs noteikti drīkstat uzreiz iegādāties pašu nepieciešamāko, piemēram, zobu birsti vai apakšveļu. Jaunas drēbes atļauts iegādāties tikai nākamajā dienā un pirkuma summai jāiekļaujas "saprāta robežās". Obligāti jāpatur visu pirkumu čeki, lai varētu tos kārtīgi atdot lidsabiedrībai. Ja lidojums ticis rezervēts ar kredītkarti, kas iekļauj lidojumu apdrošināšanu, iepirkumi jāveic ar šo pašu karti.

Lidsabiedrības piegādā atrasto bagāžu uz norādīto atvaļinājuma adresi. Tas var būt stundu, bet reizēm arī dienu jautājums. Ja bagāža tā arī neatrodas, jums ir tiesības saņemt kompensāciju, kuras maksimālais apjoms ir 1200 eiro uz vienu pasažieri.

Man paredzēta darba intervija, bet uzvalks ir somā! Ko tagad?

Jauna uzvalka pirkums tiks kompensēts, bet jāatceras, ka nav jāpērk dārgākais modelis. Līdzīga situācija ir, ja dodaties kruīza braucienā, kura ietvaros notiek Captain's Dinner - svinīgas vakariņas ar formālu apģērbu. Šajā gadījumā kompensēts tiek vakarkleitas pirkums. Ir jāuzmanās, jo lidsabiedrības kompensācijās neizmaksā vairāk par 1200 eiro. Ja iztērēts vairāk, atlikusī summa netiek atmaksāta.

Mana bagāža tā arī neatradās. Ko darīt?

Ja bagāža neatrodas arī tad, kad esat jau mājās, ir jāizveido saraksts ar lietām, kas atradās somā un jānosūta šis saraksts lidsabiedrībai. Klāt jāpievieno pēc iespējas vairāk pirkumu čeki. Ja ceļasomas krāmēšanai ir bijis kāds liecinieks, informējiet lidsabiedrību par tā vārdu un adresi. Izmaksāta tiek tikai faktiskā vērtība, respektīvi, mantu vērtība pēc lietošanas - tomēr tikai kompensācijas (1200 eiro) robežās.

Kas notiek ar skaidro naudu vai dārglietām?

Nekad nelieciet šādas mantas reģistrētajā bagāžā, bet vienīgi rokasbagāžā! Ja pārvadājat vērtīgu dizaineru apģērbu vai ļoti dārgu kosmētiku, varat to pirms lidojuma apdrošināt, nosakot to vērtību un piemaksājot. Daudzas lidsabiedrības neapdrošina dārgu fotoaparatūru, dārglietas un skaidru naudu.

Vai es kaut kā varu novērst to, ka mana bagāža pazūd?

Nevar nodrošināt to, ka lidmašīnu vai lidostu darbinieki nepieļaus kļūdas. Bet palīdzēt var bagāžas laicīga reģistrēšana un nodošana - tā tiek samazināts kļūdu risks. Savukārt dārgi dizaineru koferi kārdina zagļus, jo tiek pieņemts, ka tādos iekšā ir vērtīgas mantas. Labāk izmantot neuzkrītošas, lētākas somas un koferus.

Vai palīdz tas, ja es savu koferi aizslēdzu?

Vispār nav ieteicams aizslēgt somas, jo robežkontrolei ir tiesības koferus atvērt. Labāk ir atstāt koferi neaizslēgtu, bet nepārvadāt tajā vērtīgas mantas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 fday 09/03/2010 14:42 Tā ka posteris izklausās pēc "nepieciešamā minumuma" ar ko jaierodas konferencē (pēc analoģijas ar uzvalku Kapteiņa vakariņām) un to var pamatot, tad domājams, ka šie izdevumi izgatavošanai iet tajā pat kategorijā un futlāris pats par sevi ir jākompensē.

2 Kolna Jezups 09/03/2010 14:28 Droši vien te runa var būt tikai tad, ja ir apdrošināšana vai arī, ja pirkta biļete pie ceļojumu aģentūras/ lidsabiedrības... pēdējais - tiesa

3 Saņemts no: 87.110.*.*** 09/03/2010 13:37 Kā rīkoties, ja braucot uz starptautisku konferenci, bagāžā nodots posteris futlārī, kas uz laiku pazudis. Tā kā uzstāšanās jau nākošā dienā, par saviem līdzekļiem izveidots cits. Pēc konferences posteris atgādāts saplēstā futrālī, kas arī iegādāts speciāli konferencei? Kas kompensēs apmēram 50 LS lielo zaudējumu?

4 spotty 01/15/2010 09:30 Paldies, noderīga informācija.

5 Lilita 01/14/2010 15:06 PILNĪGS KOMENTĀRS.VISS SKAIDRS.

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas ceļojumi uz Maljorku Atlantic Travel
Brīnišķīga vieta ar saviem ģimenes kūrortiem un klubiem 😎, klusām pilsētiņām un modernām viesnīcām 🌴, patīkamu subtropu klimatu un plašām | Skatīt vairāk
no 692 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 26.04.2024 Augšdaugava.Tūrisma sezonas atklāšana. TAKA
Augšdaugavas novada pašvaldības iestāde ‘’TAKA’’ aicina 26. aprīlī plkst. 10.00 apmeklēt tūrisma sezonas atklāšanas pasākumu. | Skatīt vairāk
Ekskursiju tūre Itālijā - no Rīgas Estravel Latvia
Lidojums no Rīgas, transfēri, 7 naktis 3* viesnīcā, puspansija un ekskursiju programma // 24.05.-31.05.2024. // Vietu skaits ierobežots | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 21.04.2024 Bērnu un jauniešu teātru festivāls Valmieras TIC
19. un 20. aprīlī Valmieras Viestura vidusskolā notiks XVII Latvijas bērnu un jauniešu teātru festivāls “..un es iešu un iešu!”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Nikos Travel
,


Novatours
,


Latvia Tours
,


Estravel Latvia
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.33062506sec.