Latvijas dabas mūzika kā labas pašsajūtas recepte

Kopš seniem laikiem cilvēki zina par dabas skaņu dziedinošām īpašībām un izmanto tās savas pašsajūtas uzlabošanai: jūras viļņu ritmiskums nomierina, lietus lāses veicina aizmigšanu, savukārt  putnu vīterošana ir viens no patīkamākajiem modinātājiem no rīta un vislabākā relaksācija vakara stundās. Dabas skaņu terapija īpaši vērtīga ir pilsētu iedzīvotājiem, kuri netiek pie dabas krūts tik bieži kā gribētos. Taču arī viņiem ir iespēja vitāli uzlādēties vai otrādi – atslābināties, klausoties autentiskus dabas skaņu ierakstus.

Vienu no jaunākiem, unikāliem skaņdarbiem, kas apvieno relaksējošas putnu skaņas ar mūsdienīgiem ritmiem, ir radījuši divi talantīgi pašmāju mākslinieki – mūzikas producents z:le (Kristaps Zīle) un skaņu režisors un mūziķis Matīss Krišjānis.

Sadarbībā ar tehnoloģiju uzņēmumu Huawei, mūziķi izveidoja piecu minūšu garo skaņdarbu, kas balstās uz Latvijas pļavu un mežu iemītnieku skaņām, vēju un mierīgām melodijām, ļaujot klausītājam atslēgties no ikdienas trokšņiem. Kā norāda paši mākslinieki, daudziem mūzika ir svarīga ikdienas sastāvdaļa, taču reti, kurš aizdomājas kādu efektu uz mums atstāj putnu dziesmas un citas dabas skaņas.

“Ja dabas veltes spēj ārstēt cilvēka ķermeni, tad mūzika palīdz nomierināt prātu. Dabā, atšķirībā no lielākās daļas vides, kurā dzīvojam, pārsvarā valda harmonija un cilvēki apzināti vai neapzināti tiecās pēc tās. Apvienojot mūzikas un dabas skaņu maģiju, mēs vēlējamies radīt tādu skaņdarbu, kas ikvienam ļautu iztēloties sevi Latvijas mierpilnā pļavā vai mežā, lai atjaunotu emocionālo līdzsvaru jebkurā laikā un vietā,” ar savam domām dalās kompozīcijas līdzautors Matīss Krišjānis.

Mūziķis piebilst, ka dabas skaņas ir tās, kas mums instinktīvi asociējas ar mieru un harmoniju: “Putnu mierīgā čivināšana liecina, ka tie jūtas droši un dabā tas nozīmē, ka viss ir kārtība, tāpēc arī mums zemapziņā šī informācija rada mieru, un visdrīzāk atgādina par kādu patīkamu brīdi. Tieši šīs patīkamās sajūtas radīšana bija mūsu skaņdarba mērķis. Turklāt putni ir vieni no asociatīvākajiem skaņas elementiem dabā, jo to daudzums un tālskanošās frekvences tūkstošiem gadu nepārtraukti ir radinājušas cilvēkus pie savas dziedāšanas, kas mūsu ausīm skan rotaļīgi, priecīgi, rosīgi vai pat motivējoši, tomēr reizē arī nomierinoši. Kopā ar citām dabas skaņām un instrumentāliem ritmiem, veidojas patiešām vienots skaņdarbs, kurā katra detaļa ir svarīga un neatdalāma.”

Lai visas muzikālas nianses – putnu balss, vēja šalkoņa kokos, bišu saimes dūkoņa un citas dabas skaņas, varētu uztvert kristāldzidrā detalizācijā, svarīga ir nevainojama skaņas kvalitāte – kā skaņdarba ierakstīšanas, tā arī klausīšanas procesā. Tāpēc, ja laika trūkuma vai citu iemeslu dēļ, doties uz laukiem vai meža pastaigā nav iespējams, palīgā vienmēr nāks mūsdienu tehnoloģijas.

“Dabas skaņas viennozīmīgi ir vērts klausīties dzīvā izpildījumā, taču ir brīži, kad saspringts laika grafiks neatstāj citu iespēju, kā izmantot austiņas, lai izrautos no nemitīga pilsētas trokšņa un ikdienas pārdzīvojumiem. Ar jaunā skaņdarba ierakstīšanu mēs vēlējamies nodrošināt šādu iespēju ikvienam klausītājam, jo dabas mūzika parasti nekad nav kaitinošas ausij un spēj ļoti efektīvi uzlabot pašsajūtu. Savukārt, lai klausīšanas pieredze būtu nevainojama, jaunas bezvadu austiņas Huawei FreeBuds Pro 2 nodrošinās izcilu skanējumu un, pateicoties augstas izšķirtspējas duālās skaņas sistēmai un inovatīvai trokšņu slāpēšans tehnoloģijai, neviena nots netiks pazaudēta,” uzsver Mikus Tillers, Huawei produktu apmācību vadītājs.

Vasara ir tas laiks, kad putnu dziesmas spēj izkonkurēt jebkuras citas iecienītās melodijas mūsu austiņās. Aicinām izmantot iespēju noklausīties producenta z:les un skaņu režisora un mūziķa Matīsa Krišjāņa kopīgi veidoto skaņdarbu, kas sniegs spēcīgu miera enerģijas devu: https://www.youtube.com/watch?v=Yc8BZstc8YQ

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.62519693sec.