Fiziskā pārslodze rada nopietnus draudus veselībai

Fiziskās aktivitātes ar paaugstinātu slodzi – garu skriešanas distanču, piemēram, maratona vai pusmaratona, sarežģītas pakāpes riteņbraukšanas trases veikšanu, šķēršļu pārvarēšanas skrējienu, pludmales volejbola spēli, kalnos kāpšanu u.c. – nedrīkst veikt bez iepriekšējas gatavošanās, savu spēku un patiesā veselības stāvokļa izvērtēšanas.

Kā informē Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests, pēc 22. maijā notikušā "Nordea" Rīgas maratona slimnīcās nogādāti 15 cilvēki, bet maratona laikā neatliekamās palīdzības teltī palīdzību lūguši 107 cilvēki.

„Lieli, publiski fizisko aktivitāšu pasākumi un sacensības, kurās piedalās ne tikai sportisti, bet arī ikviens, kurš saskata sevī spēku un azartu, tiek rīkoti arvien biežāk. Diemžēl amatieru treniņu process, ja tāds vispār pastāv, atšķirībā no sportistiem, nenotiek treneru un mediķu uzraudzībā. Tādējādi bieži vien tiek pārvērtēti un nepareizi sadalīti spēki, un nepareizas slodzes un netrenētības rezultātā var nākties piedzīvot ne tikai dažādas traumas – muskuļu, saišu sastiepumus, Ahileja cīpslas pārrāvumus u.c, bet diemžēl arī daudz smagākas veselības problēmas”, saka klīnikas Premium Medical interniste, aviācijas medicīnas eksperte Dace Cibule.

Mediķe uzskata, ka kustība nozīmē dzīvību, tādēļ regulāri spēka un izturības treniņi ir labākais vitalitātes un veselības priekšnosacījums, un fiziski aktīvs dzīves veids ir labs pamats veselības un darbaspēju saglabāšanai visos dzīves posmos. Tomēr mērena fiziskā slodze nav pietiekoša, lai piedalītos sacensības, kas prasa ļoti lielu fizisko sagatavotību. Protams, nekad nav izslēgta arī kādu iedzimtības faktoru klātesamība.

Pārslodzes, nepareiza slodzes menedžmenta (tajā skaitā uztura, vitamīnu, minerālvielu, dzērienu u.c lietošana) rezultātā visbiežāk novērotie veselības traucējumi ir:

· Sirds asinsvadu slimības (var atklāties agrāk nediagnosticēts iedzīmtības faktors – iedzimtas sirdskaites vai saasināties jau diagnosticēta slimība – hipertosniskā slimība, išēmiskā sirds slimība, stenokardija, aritmija, kā arī rasties insults vai citi asinsrites traucējumi smadzenēs piem., tranzistora išēmiska lēkme, iedzimtas asinsvadu īpatnības (aneirismas) var izraisīt asinsvadu plīsumu u.c);

· Hronisko iekšķīgo slimību saasinājumi (nieru problēmas, iepriekš nediagnosticēts cukura diabēts, bronhiālā astam u.c.);

· Ortopēdiskas un balsta sistēmas problēmas u.c.

Visbīstamāk, protams, ir ja fizisko aktivitāšu laikā cilvēku piemeklē kāda sirds asinsvadu slimība, tādēļ pēkšņi parādoties sāpēm vai smagumam krūtīs, elpas trūkumam, aukstiem sviedriem, stiprām sirdklauvēm, ģībonim u.c. nekavējoties jāmeklē mediķa palīdzība.

„Nedzīvoju uz citas planētas, tādēļ zinu, ka cilvēka dabā ir atlikt vizīti pie ārsta uz iespējami vēlāku laiku, tomēr, redzot un zinot, kāda reāli ir mūsu sabiedrības veselība kopumā, un to cik ļoti nelabvēlīgi uz to atsaucas mūsu dzīves un darba ritms ar lielu stresa faktoru, varu tikai kārtējo reizi aicināt visus par veselību padomāt biežāk nekā tikai tajās reizēs, kad akūti nepieciešama ārsta palīdzība. Visieteicamāk, protams, ir regulāri, reizi gadā pārbaudīt veselību, lai cilvēkam būtu informācija par iespējamajiem riska faktoriem, lai tiktu diagnosticēta kāda iepriekš nediagnosticēta slimība, ja tāda ir, lai izvērtētu fiziskos resursus un uzzinātu par ieteicamo fizisko nodarbju režīmu, kā arī noteiktu papildu izmeklējumus”, saka Dace Cibule.

Nav noslēpums, ka sirds un asinsvadu slimības - viens no galvenajiem mirstības cēloņiem gan pasaulē gan Latvijā (Latvijas Veselības ministrijas statistika liecina, ka mūsu valstī no sirds un asinsvadu slimībām gadā mirst apmēram 18 000, kas ir 55% – 56% no kopējā mirušo skaita Latvijā) skar gan jaunus, gan vecus, pie kam sirds unasinsvadu slimības kļūst arvien „jaunākas”, nu jau bieži tās tiek novērotas 30-40 gadu vecumā. Šobrīd kardio-vaskulāro slimību var nosaukt par „Pasaules slimību”. Pat 20-39 gadu vīriešu grupā līdz 14.8% konstatētas sirds unasinsvadu slimības.

Pasaulē jau ilgus gadus veiksmīgi darbojas izstrādātā profilaktisko veselības pārbaužu jeb Check- up programma, ko regulāri izmanto tie cilvēki, kuri atbildīgi attiecas pret savu veselību. Šo programmu gan vispārējā veselības stāvokļa, gan fiziskās sagatavotības, gan sirds veselības, gan metabolās veselības izvērtēšanai izmanto arī klīnika Premium Medical.

Fiziskās sagatavotības jeb Power check-up pārbaudes laikā tiek novērtēta sirds un asinsvadu sistēmas darbība, fiziskās slodzes ietekme uz sirds un asinsvadu sistēmu, balsta un kustību aparāta piemērotība izvēlētajai fiziskajai slodzei. Visvairāk tā paredzēta vīriešiem un sievietēm pirms plānotas būtiskas fiziskās aktivitātes paaugstināšanās. Programma ir iesakāma gan fizisko aktivitāšu iesācējiem, gan pastāvīgiem aktīvistiem sezonu starplaikos.

Pārbaužu laikā tiek fiksēti vitālie rādītāji, veiktas urīna un asins analīzes, EKG, slodzes EKG tests, tajās ietilpst gan kardiologa, gan fizioterapeita konsultācijas, tā rezultātā cilvēks iegūst izsmeļošu informāciju par savu patieso reālo tā brīža veselības stāvokli.

Informāciju sniedza klīnikas Premium Medical interniste, aviācijas medicīnas speciāliste Dace Cibule

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Zudušais un atklātais Bānīša ceļā! Alūksnes TIC
ptuveni 30km velo tūre “Zudušais un atklātais Bānīša ceļā” piemērota gan draugu kompānijām, gan ģimenēm ar bērniem. Apļveida brauciens stars | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 25.04.2024 Nāc un sāc spēlēt golfu! Jurmala Golf Club & Hotel
Jau sen esi vēlējies apgūt golfa spēles pamatus, etiķeti un noteikumus, bet visu laiku gaidi īsto brīdi! Īstais brīdis ir pienācis!Iegūsti zaļo | Skatīt vairāk
180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.04.2024 - 29.04.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Anitas Celmas izstāde Valmieras muzejā Valmieras TIC
No 2024. gada 6. aprīļa līdz 29. maijam Valmieras muzeja Izstāžu namā skatāma tekstilmākslinieces Anitas Celmas personālizstāde “Atgriešanās”. | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Novatours
,


Dome Hotel
,


Baltic Beach Hotel & SPA
,


Liepājas reģiona TIB
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44929719sec.