Ziemā sporto droši un izvairies no savainojumiem!

Beidzot arī Latviju sasniegusi īsta ziema. Daudzi steidzas izmantot tās dotās sportošanas iespējas. Sportošana ziemā ir lielisks brīvā laika pavadīšanas veids un nāk par labu veselībai, bet daži sporta veidi var sagādāt arī nepatīkamus brīžus. Īpaši tad, ja uz kalnu dodamies bez jebkādas iepriekšējas sagatavošanās. Sniedzam padomus, kā ziemā justies droši, piekopjot aktīvu dzīvesveidu.

* Fiziska sagatavošanās ziemas sezonai palīdz izvairīties no traumām. Ja neesat visu lietaino, rudenīgo laiku pavadījis pie televizora, bet bijuši aktīvi un izmantojuši kaut vai veco labo vingrošanu, varat uzskatīt, ka zināma gatavība ziemas sporta sezonai jums jau ir. Vislabākie būtu izturības treniņi, un tos vajadzētu sākt vismaz 6 nedēļas pirms ziemas atvaļinājuma ar vismaz 20 minūšu skrējienu trīs reizes nedēļā, vēl labāk būs, ja skriešanu kombinēsiet ar spēka treniņiem. Ieteicami ir arī koordinācijas vingrinājumi, lai kritieni būtu veiksmīgāki un mazāk sāpīgi.

* Ļoti svarīga ir iesildīšanās tieši pirms sportošanas. Pietiek ar 5 minūtēm, lai paaugstinātos nervu sistēmas reakcijas un muskuļu kontrakciju ātrums, uzlabotos apasiņošana muskuļos, samazinātos muskuļu, saišu un cīpslu iekšējā berze, un locītavas kļūtu kustīgākas. Veicot tikai dažus vingrojumus, uz pusi samazinās risks gūt kādu traumu. Jāiesildās ir pirms pirmā nobrauciena, pēc garāka atpūtas brīža un ik pa laikam, ja ir liels aukstums.

* Slēpju un sniega dēļa stiprinājumiem ir svarīga loma. Vislabāk to noregulēšanu atstāt speciālistu ziņā. Bieži vien brīvā laika sportisti atstāj bez ievērības to, kāds būs viņu slēpošanas vai snovošanas stils, auguma un ķermeņa svara īpatnības un citus faktorus.

* Ir nepieciešams piemērots apģērbs. Tam vajadzētu būt siltam, mitrumu un vēju necaurlaidīgam. Mūsdienās tādu nopirkt nav problēmu, svarīgi ir tikai konsultēties par individuāli piemērotāko. Bieži cilvēki aizmirst pasargāt ceļgalus, šādam nolūkam ļoti noderīgi ir ceļgalu sargi, kas dod papildu siltumu, kā arī fiksāciju.

* Veselības saglabāšanas nolūkos obligāti būtu jāliek ķivere. Pēdējos gados veiktie pētījumi liecina, ka galvas traumu risks samazinās par trim reizēm, ja sportotājiem ir galvā ķivere. Sniega dēļotājiem nepieciešami roku un muguras sargi, jo šo ķermeņa daļu savainojumi ir visbiežākie.

* Doties uz slēpošanas kalnu nav ieteicams nogurušam vai kārtīgi paēdušam, bet ja cilvēks ir alkahola reibumā, tam no kalna vajadzētu turēties pa gabalu. Vislielāko prieku no ziemas sporta gūstiet, ja uz kalnu dosieties brīvdienā, labi izgulējušies, līdzi ņemot nevis grādīgos dzērienus, bet termosu ar tēju (vislabāk zaļo vai zāļu tēju), kurai pievienots mazliet medus.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 31.03.2024 Jautrās LIELDIENAS Kandavā Tukuma TIC
31.martā Kandavas Promenādē tiks svinētas Lieldienas ar muzikālu izrādi "Pasaku sargi" pulksten 12:00, pūkaino mīluļu parādi, putnu būrīšu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44081712sec.