TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Sāk vērienīga Cēsu pilsdrupu konservācijas projekta realizāciju

18.oktobrī, Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs un “RERE GRUPA” valdes loceklis Aldis Gulbis parakstīja līgumu par Cēsu pilsdrupu konservācijas un pils kompleksa rekonstrukcijas projekta īstenošanu. Turpmāko divu gadu laikā tiks veikta vairāku avārijas stāvoklī esošu Cēsu pils daļu konservācija un piemērošana publiskam apmeklējumam, labiekārtota pilij piegulošā teritorija, kā arī izbūvēta nojume viduslaiku dzīru norisei un darbnīcas seno amatu meistariem. Darbu rezultātā Cēsu pilsdrupas – viens no ievērojamākajiem kultūras pieminekļiem Baltijā un Cēsu lepnums – būs augstvērtīgi saglabātas un droši pieejamas ikvienam interesentam. Projektu finansē Eiropas Reģionālās attīstības fonds (ERAF) un Cēsu novada pašvaldība.
Cēsu pilsdrupu saglabāšanas vēstures pirmsākumi sniedzas jau divus gadsimtus senā pagātnē, taču, kā norāda Cēsu muzeja Viduslaiku pils nodaļas vadītājs Gundars Kalniņš, tik vērienīgs konservācijas projekts Cēsu pilsdrupās tiks īstenots pirmo reizi. “Paveicamo darbu apjoms ir iespaidīgs, taču nešaubos, ka projekts tiks realizēts, ievērojot augstākās kvalitātes prasības –  izraudzītais būvuzņēmums ir viens no pieredzes bagātākajiem Latvijā, un var lepoties ar profesionālu restauratoru un amatnieku komandu”, piebilst Gundars Kalniņš.
Jau ziņots, ka 2015.gadā ar Eiropas Ekonomiskās zonas finanšu instrumenta atbalstu tika veikta Cēsu pils Rietumu torņa jumta atjaunošana, kā arī torņa ārsienu un Mestra zāles konservācija. Tikko uzsāktā projekta laikā paredzēts īstenot pārējo Rietumu torņa telpu praktiskās saglabāšanas darbus. To rezultātā apmeklētājiem būs pieejamas arī līdz šim drošības apsvērumu dēļ slēgtās torņa telpas.
Vērienīgākie konservācijas un restaurācijas darbi norisināsies par Garo Hermani sauktajā Dienvidu tornī. 15.gadsimtā celtais tornis tiek vērtēts kā izcilākais viduslaiku militārās arhitektūras meistardarbs Latvijā. Taču sliktā tehniskā stāvokļa dēļ jau vairāk nekā 100 gadus tas nav bijis pieejams pilsdrupu apmeklētājiem. Projekta ietvaros tiks veikta ne vien torņa sešus gadsimtus seno mūra konstrukciju konservācija, bet arī starpstāvu pārsegumu un vītņu kāpņu atjaunošana. 2019.gadā tornī tiks iekārtota multimediāla ekspozīcija “Dzīve uz pulvermucas”, kas vēstīs par saspīlēto ģeopolitisko situāciju Livonijā 500 gadus senā pagātnē.
Arī pils kādreizējā ēdamzālē, kapitulzālē un kapelā norisināsies apjomīgi konservācijas darbi. To rezultātā šobrīd avārijas stāvoklī esošās pils daļas būs droši pieejamas apskatei.
Cēsu novada domes priekšsēdētājs Jānis Rozenbergs uzsver, ka īstenojot projektu tiks ievērojami bagātināts Cēsu pils kompleksa piedāvājums, tas kļūs pievilcīgāks kā tūrisma apskates objekts un būs daudzpusīgāk izmantojams kā kultūras un izglītojošu pasākumu norises vieta. Cēsis tādējādi arvien nostiprinās savas pozīcijas kā viens no populārākajiem galamērķiem vēstures un kultūras mantojuma baudīšanai.
Pilsdrupām piegulošajā teritorijā tiks atjaunoti pastaigu celiņi un gājēju tilts, kā arī labiekārtota viduslaiku aktivitāšu zona. Saskaņā ar Cēsu pils restaurācijas arhitekta Artūra Lapiņa sagatavoto būvprojektu pils dārzā taps divas jaunbūves – amatnieku darbnīcas, kurās pils apmeklētāji tiks iepazīstināti ar gadsimtiem senu amatu prasmēm, un apjomīga nojume, kurā dzīvās vēstures pasākumos pils viesiem būs iespēja baudīt viduslaiku mielastu.
Projekta realizāciju plānots pabeigt līdz 2019. gada novembrim. Kopējās darbu izmaksas ir 1 374 583 eiro, tai skaitā ERAF līdzfinansējums 950 000 eiro apmērā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi"  Tukuma TIC
Dziesmu cikls "Mana dvēsele ir noskumusi" korim ar ērģelēm. Piedalās Rihards Dubra un sieviešu koris "Noktirne". | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.91403818sec.