TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Pārvaldiet savus personas datus, pateicoties jaunajiem ES datu aizsardzības noteikumiem

Pateicoties Eiropas Savienības (ES) jaunajiem datu aizsardzības noteikumiem, ko paredz Vispārīgā datu aizsardzības regula (VDAR), eiropieši iegūst lielāku kontroli pār to, kā tiek apkopoti un izmantoti viņu personas dati, kā arī labāku aizsardzību datu noplūdes gadījumā

Iepērkoties tiešsaistē, iesniedzot savu nodokļu pārskatu vai izmantojot sociālos medijus, tagad varat justies drošāk par to, kas notiek ar jūsu sniegto personīgo informāciju. VDAR nosaka jūsu pamattiesības un palīdz kontrolēt to, kā organizācijas izmanto jūsu personas datus, tāpat arī nodrošina, lai organizācijas ieviestu jaunas procedūras datu aizsardzībai.
Vai ir apnicis saņemt reklāmas par lietām, kuras jūs neinteresē? Jums ir tiesības lūgt, lai jūsu dati tiktu dzēsti no mārketinga sūtījumu saņēmēju sarakstiem.  Nejūtaties apmierināts ar tiešsaistē pieejamo saturu? Atsevišķās situācijās jums ir iespēja panākt, lai tas tiktu dzēsts. Vēlaties mainīt pakalpojumu sniedzēju? Jums ir tiesības saņemt visus savus datus no iepriekšējā piegādātāja un vienkāršāk pāriet pie jaunā pakalpojumu sniedzēja. Stingrāki noteikumi attiecībā uz datu pārkāpumiem nozīmē arī to, ka pārkāpuma gadījumā tiksiet informēts, ja pastāvēs jūsu tiesību un brīvības ierobežojuma risks.

Jaunie noteikumi attiecināmi uz visām ES dalībvalstīm, neatkarīgi no tā, kur dati tiek apstrādāti vai kur atrodas pati organizācija. Turklāt attiecībā uz ES iedzīvotāju datiem šie noteikumi jāņem vērā arī valstīm ārpus ES. Tādējādi, izvēloties vietējo vai ārzemju preci, jūsu tiesības un aizsardzības iespējas ir vienādas.  

„Sākot no šodienas, Vispārīgā datu aizsardzības regula sniedz cilvēkiem ES lielāku kontroli pār saviem personas datiem,” saka Eiropas tieslietu, patērētāju un dzimumu līdztiesības komisāre Vera Jourova (Věra Jourová). „Šie jaunie noteikumi nodrošina, ka personas dati tiek labāk aizsargāti – neskatoties uz to, kur tie tiek nosūtīti, apstrādāti vai uzglabāti – pat ja tas notiek ārpus ES.”

Lai gan VDAR nosaka specifiskas privātpersonu tiesības, to izmantošana ir katra paša ziņā. Ja uzskatāt, ka jūsu datu aizsardzības tiesības tikušas pārkāptas, sazinieties ar organizāciju, kuras rīcībā ir jūsu dati. Attiecīgajai organizācijai būtu nekavējoties jāatbild uz šādu pieprasījumu, turklāt neprasot par to papildu samaksu. Jums ir tiesības iesniegt sūdzību arī Datu valsts inspekcijā vai vērsties tiesā.

Jauni digitālās ēras noteikumi
VDAR aizstāj Eiropas 1995. gada Datu aizsardzības direktīvu, kas tika ieviesta krietni pirms interneta tīklā un mākoņskaitļošanā ienāca jauni personas datu apstrādes veidi. Kopš tā laika datu kopīgošanas un izmantošanas veidi ir būtiski mainījušies, attiecīgi bija nepieciešams modernizēt ES datu aizsardzības noteikumus.

Katru dienu vairāk nekā 250 miljoni eiropiešu izmanto interneta tīklu, lai sazinātos ar ģimenes locekļiem vai iepirktos. Šo ikdienišķo darbību laikā iedzīvotāji dalās ar lielu apjomu personas datu, tostarp savu vārdu, mājas adresi, identifikācijas kartes numuru un informāciju par savu veselības stāvokli. Tas paver iespējas vairākiem potenciāliem riskiem, piemēram, neatļautai datu izpaušanai, identitātes zādzībai vai ļaunprātīgai izmantošanai tiešsaistē.

ES barometra aptaujas dati liecina, ka Latvijā tikai 12% iedzīvotāju izjūt pilnīgu kontroli pār saviem personas datiem tiešsaistē. Tikmēr nedaudz vairāk par pusi respondentu (53%) atzīmējuši, ka izjūt daļēju kontroli, bet 31% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju norāda, ka neizjūt nekādu kontroli pār savu personīgo informāciju virtuālajā vidē.

Kopumā astoņi no desmit Latvijas iedzīvotājiem uzskata, ka viņiem nav pilnīgas kontroles pār saviem personas datiem, bet pieci no desmit pauž viedokli, ka neuzticas tiešsaistes uzņēmumiem. Tāpat pieci no desmit cilvēkiem izsaka bažas par mobilajām lietotnēm, kas uzkrāj datus bez lietotāja piekrišanas, savukārt septiņi no desmit uztraucas par uzņēmumiem izpaustās informācijas iespējamu izmantošanu.

Personas datu aizsardzība ir ne tikai svarīgs jautājums daudziem eiropiešiem, bet arī pamattiesība, kas jānodrošina iedzīvotājiem, un ES Vispārīgā datu aizsardzības regula to palīdz darīt.
 
Uzziniet vairāk

•    ES Datu aizsardzības reforma – uzlabota datu aizsardzība Eiropas iedzīvotājiem
•    Tie ir tavi dati, iegūsti kontroli pār tiem
•    Biežāk uzdotie jautājumi un atbildes
•    Atrodi savu datu aizsardzības iestādi
•    Septiņi soļi, kā sagatavoties VDAR (faktu lapa uzņēmumiem)
•    Uzlaboti noteikumi Eiropas uzņēmumiem 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
JAUNUMS! 𝐄𝐕𝐈𝐉𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀  Latvia Tours
Ceļotāji izvēlas Eviju, lai izvairītos no tūristu burzmas un izbaudītu vietējo kultūru. Šeit tūristiem tiek sniegta autentiska grieķu pieredze. | Skatīt vairāk
no 539.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.0776062sec.