TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Veidojot kultūrpolitiku, jāņem vērā digitālo tehnoloģiju un mākslīgā intelekta radītie izaicinājumi

Atbildot uz digitālo tehnoloģiju un mākslīgā intelekta radītajiem izaicinājumiem, UNESCO Starpvaldību komitejas kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzībai un veicināšanai 12. sesijas norises laikā, 13. decembrī, Parīzē tika atvērta ceļa karte kultūras daudzveidības izpausmju veicināšanai digitālā vidē. Sesijas laikā Latvijas delegācija informējusi par labās prakses piemēriem digitālās kultūras un mediju attīstībā Latvijā.


Lai īstenotu UNESCO 2005. gada Konvenciju par kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzību un veicināšanu digitālajā laikmetā, izstrādāts jauns dokuments, kas Konvencijas dalībvalstīm, tai skaitā Latvijai, palīdzēs veidot kultūrpolitiku, kas rod atbildes digitalizācijas laikmeta izaicinājumiem un aizstāv mākslinieku intereses mainīgajos apstākļos.


Ceļa karte aicina dalībvalstis atbalstīt digitālo radošumu un uzņēmumus, kas veido daudzveidīgu digitālo ekosistēmu, kā arī stiprināt digitālās prasmes un kompetences. Dalībvalstis mudinātas īstenot virkni aktivitāšu, kas saistītas ar digitālās jomas statistikas apkopošanu, sadarbību digitālās jaunrades laukā, jaunu apmācību programmu izstrādi, kultūras un mediju organizāciju atbalstu.


Latvijas delegācijas vadītāja Latvijas Kultūras akadēmijas rektore, profesore Rūta Muktupāvela informēja UNESCO Starpvaldību komitejas locekļus par Latvijas labās prakses piemēriem digitālās kultūras un mediju attīstībā, tai skaitā, par veiksmīgu pieredzi Latvijas valsts simtgades filmu producēšanā un izplatīšanā digitālajā formātā, Baltijas Mediju izcilības centra darbību un digitālajiem uzņēmumiem Radošo industriju inkubatorā Rīgā.


Komitejas sesijas laikā notika diskusijas par digitalizācijas, tai skaitā, par mākslīgā intelekta un cilvēka jaunrades attiecībām, par jauno tehnoloģiju nākotni un atbildīgu to izmantošanu radošajā sektorā. Papildus tika diskutēts par sieviešu lomu digitālās mākslas projektos, mākslinieciskās izpausmes brīvību un pilsonisko sabiedrību kā veiksmīgas kultūras pārvaldības priekšnosacījumu.


“Ir ļoti svarīgi skaidrot, kādā veidā mākslīgais intelekts mijiedarbojas ar realitāti un kā tas ietekmē cilvēku saziņu. Vai varam būt droši, ka mākslīgais intelekts būs un paliks tikai instruments, nevis cilvēki ies tehnoloģiju pavadā? Skaidrs, ka nepieciešams nemitīgi vērot un analizēt iespējamos ar digitālajām tehnoloģijām saistītos draudus. Šobrīd nevienā valstī nav izstrādāta tiesiskās aizsardzības sistēma, kas regulētu mākslīgā intelekta attīstību, līdz ar to nepastāv arī atbildība šīs sistēmas izstrādājot un lietojot, tajā skaitā arī radošajā sektorā. Ir īstais laiks UNESCO izvērst plašas diskusijas un nākt ar savu redzējumu attiecībā uz jautājumiem, kas skar kultūras izpausmju daudzveidību digitālajā vidē,” UNESCO sesijas sēdē sacīja Rūta Muktupāvela.


UNESCO Starpvaldību komitejas kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzībai un veicināšanai 12. sesija norisinās UNESCO galvenajā mītnē Parīzē no 11. decembra līdz 14. decembrim. Latviju Parīzē pārstāv Latvijas pārstāve UNESCO Starpvaldību komitejā Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika un Kultūras ministrijas Kultūrpolitikas departamenta direktore Laura Turlaja.


Par 12. sesiju


Par UNESCO Starpvaldību komiteju

UNESCO Starpvaldību komiteja kultūras izpausmju daudzveidības aizsardzībai un veicināšanai (UNESCO Intergovernmental Committee for the Protection and Promotion of the Diversity of Cultural Expressions) izveidota 2005. gadā, un tajā darbojas 24 dalībvalstu pārstāvji. Komitejas mērķis ir veicināt starptautiskās sabiedrības izpratni par atšķirīga rakstura preču un pakalpojumu kultūras vērtību, sekmēt sadarbību ar jaunattīstības valstīm un nodrošināt kultūras izpausmju daudzveidības aizsargāšanu. 2017. gada 15. jūnijā Latviju komitejā pirmo reizi ievēlēja uz laiku no 2017. līdz 2021. gadam. Latvijas pārstāve komitejā ir Latvijas Kultūras akadēmijas rektore Rūta Muktupāvela.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR
Pavasara tirgus Lietuvā Ignalinos rajono TIC
20.aprīlī no plkst.8. Ignalinas Laisves laukumā notiks pavasara gadatirgus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 💚✈️ MELNKALNE no 365 EUR/pers.! Latvia Tours
Fantastiskais Kotoras līcis, Skadaras ezers, kuru paši melnkalnieši sauc par savas valsts sirdi un dvēseli, burvīgas pludmales un dzidrs Adrijas jūras | Skatīt vairāk
no 365 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 31.03.2024 Liepājas restorānu nedēļa Liepājas reģiona TIB
Liepājas restorānu nedēļa norisināsies desmit dienas, divas nedēļas nogales – no 12. līdz 21. aprīlim un tajā piedalīsies 23 Liepājas | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.09313107sec.