TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Izsludina pieteikšanos UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam

UNESCO Latvijas Nacionālā komisija aicina pašvaldības, nevalstiskās organizācijas un citas juridiskās personas līdz 2020. gada 30. jūnijam pieteikt izcilus Latvijas kultūras un dabas pieminekļus iekļaušanai UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajā sarakstā.


“Atrašanās Latvijas nacionālajā sarakstā un vēlāk Pasaules mantojuma sarakstā nodrošina vietai ne tikai starptautisku atpazīstamību, bet būtiski uzlabo mantojuma pārvaldību, piesaista investīcijas tā saglabāšanai un attīstībai, veicina mūsdienīgu mantojuma interpretāciju un komunikāciju ar vietējo kopienu,” uzsver UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas ģenerālsekretāre Baiba Moļņika.


UNESCO Latvijas Nacionālā komisija izsludina pieteikšanos UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam. Tam reizi piecos gados iespējams nominēt īpaši nozīmīgas kultūras, dabas vai jaukta tipa vērtības. Pašlaik sarakstā jau ir iekļauta Kuldīga (Goldingena) un Grobiņas arheoloģiskais ansamblis kā kultūras mantojuma pieminekļi un Daugavas loki kā dabas un kultūras mantojums.


Iekļaušana nacionālajā sarakstā ir priekšnosacījums vietas nominēšanai UNESCO Pasaules mantojuma sarakstam, kas ir viens no starptautiski visnozīmīgākajiem sarakstiem kultūras jomā, kas ataino cilvēka radošā gara meistardarbus, kā arī unikālas pasaules dabas vietas, kam piemīt īpaša estētika, bioloģiska daudzveidība vai savdabīga mijiedarbe ar pasaules kultūras attīstību. Pašlaik Pasaules mantojuma sarakstā atrodas 1121 piemineklis – 869 kultūras, 213 dabas un 39 jaukti no 167 dažādām valstīm. 1997. gadā šajā starptautiskajā sarakstā savu vārdu ierakstīja Rīgas vēsturiskais centrs un 2005. gadā – Strūves ģeodēziskais loks. Pasaules mantojuma saraksts ir izveidots UNESCO Konvencijas par kultūras un dabas mantojuma saglabāšanu ietvaros.


Pieteikumus UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālajam sarakstam iespējams iesniegt līdz 2020. gada 30. jūnijam, aizpildot un iesūtot nepieciešamos dokumentus UNESCO LNK, adresējot uz e-pastu [email protected].


Informācija par UNESCO Pasaules mantojuma Latvijas nacionālo sarakstu un tā nolikumu: bit.ly/339OnNb .


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.36834097sec.