TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Latvijas pārtikas ražotāji tiešsaistes diskusijā dalās pieredzē par produkcijas realizāciju

2021. gada 11. martā „Lauku ceļotāja” un Lauksaimniecības organizāciju sadarbības padome (LOSP) rīkotā tiešsaistes diskusijā tikās 44 Latvijas uzņēmēji, lai dalītos pieredzē par to, kā veicas ar savas produkcijas realizāciju tiešajiem apmeklētājiem, citiem uzņēmumiem – veikaliem, ēdinātājiem, cik nozīmīgs ir interneta veikals un sociālie tīkli, kā produkcijas izplatībā palīdz kooperatīvi. Starp dalībniekiem bija pārtikas ražotāji un pārstrādātāji, kooperatīvi, izplatītāji, ēdinātāji, interneta portālu pārstāvji, pārtikas blogeri un citi interesenti.

Svarīgākās atziņas

•    Pielāgojoties situācijai, ļoti daudzi ražotāji izveidojuši e-veikalus un veic regulāras piegādes klientiem. Daudziem tā ir pirmā pieredze, un e-veikals veidots pašu spēkiem, tiek izmantotas dažādas platformas. Uzņēmēji arī vairāk pievērsušies klientu uzrunāšanai sociālajos tīklos.

•    Uzņēmēji aizvien vairāk meklē veidus, kā apvienoties – kooperatīvos, biedrībās, virtuālajos tirgos.

•    Ēdināšanas uzņēmumi veic dažādas aktivitātes, piemēram, produktu un ēdienu piegādes, kam ir niecīgs finansiāls atsvars, bet kas kalpo mārketingam, lai patstāvīgie klienti par viņiem neaizmirstu.

•    Mazāk aizņemts laiks dod iespēju pārdomāt sava uzņēmuma koncepciju un tālāko darbības virzienu, vairāk pievērsties mārketingam – dažādu materiālu izvedei, sociālajiem tīkliem, u.c.

Pieredze un tendences:

•    Vietējo ražotāju pārtikas internetveikals svaigi.lv

Svaigi.lv pārstāve Elīna Novada  novērojusi, ka pandēmijas apstākļos daudzi ir pārvarējuši iekšēju barjeru, kas līdz šim atturējusi no pārtikas iegādāšanās internetā. Tieši šis ir ļoti labs laiks vietējam ražotājam, lai uzsāktu savas produkcijas tirdzniecību internetā.  Interneta veikaliem ir svarīgi arvien uzlabot pakalpojumu kvalitāti, piegāžu stabilitāti un komunikāciju starp piegādātāju un veikalu. Ražotājiem šobrīd vissvarīgākie ir tiešie pircēji, tādēļ attiecīgi jāpielāgo produktu dizains, iepakojums un komunikācija, uzsverot labumu, ko produkts dod pircējam. Uzņēmēji tiek aicināti vairāk komunicēt ar klientiem, lai izprastu viņu vajadzības un atbilstoši tām uzsvērtu savu ražojumu vērtības un stāstītu par savu produkciju, kur vien iespējams – sociālajos tīklos, podkāstos, radio, TV, mājas lapā – jo tikai tā klients var to iepazīt un izvēlēties starp citiem ražojumiem.

•    Vietējie produkti restorānu ēdienkārtē

Restorāna FERMA šefpavārs Māris Astičs iesaka restorāniem pārdomāt, kā vietējos produktus pagatavot neparastos veidos, pārsteidzot klientus ar ko jaunu. Aktuāls restorānu piedāvājums šobrīd ir „Restorāna maltīte tavās mājās” ar „Gatavo mājās” konceptu. Restorāni sagatavo komplektus ar ēdiena sastāvdaļām un pagatavošanas instrukcijām, lai ikviens varētu pagatavot restorāna līmeņa ēdienu savās mājās.

Kur meklēt vietējos ražotājus un audzētājus?

Atbildot tendencei, ka pircēji vēlas zināt pārtikas izcelsmi, „Lauku ceļotājs” mājas lapā www.celotajs.lv informācijas profilā „Lauku labumi” ir izveidota informācijas sadaļa  PRODUKCIJAS IEGĀDE. Šeit atrodami  124 Latvijas lauku produktu audzētāji un ražotāji, kas tiek regulāri papildināta. Līdz šim „Lauku labumu” informācija bija veltīta tikai saimniecību apmeklēšanas iespējām. Jaunā sadaļa to papildina un ir veltīta tieši ražotajai produkcijai un tās iegādes iespējām gan apmeklējot saimniecības un iepazīstoties ar audzēšanas un ražošanas apstākļiem, gan tirdzniecības vietās, gan e-veikalos.

Par projektu

Tiešssaistes diskusija tika rīkota, noslēdzot projektu “Baltic Sea Food”, kurā risinājām kopīgo izaicinājumu 10 Baltijas jūras reģiona valstīs, kā pēc iespējas ātrāk un lētāk nogādāt vietējo ražotāju produktu līdz pircējam. 3 gadu laikā projekta ietvaros veicinājām sadarbību starp mazajiem uzņēmumiem, ipašu uzmanību pievēršot B2B (bizness-biznesam) izplatīšanas modelim un kooperatīvu tīkliem. Latvijā projektu veica LLTA „Lauku ceļotājs” un LOSP, bet pilotpartneris bija Kuldīgas lauku labumu kooperatīvs, kas saņēma gan konsultācijas, gan mārketinga atbalstu, gan apmācību un padziļinātu darbības analīzi un ieteikumus tās uzlabošanai un paplašināšanai. Visi projektā izstrādātie rezultāti atrodami te.

Projekta kopējā Baltijas jūras valstu noslēguma konference.  

Interesenti - pārtikas produktu audzētāji, ražotāji, izplatītāji, tirgotāji un to apvienojošas organizācijas aicinātas uz projekta "Baltic Sea Food" noslēguma konferenci, kas notiks 25. martā, plkst. 10:30-15:00. Konference notiks Igaunijā un tajā dzirdēsiet projekta pieredzes par vietējās pārtikas izplatības ceļiem un iespējām apkopojumu 10 valstīs, vīziju un perspektīvu kurp virzās Eiropas kulinārais tūrisms, un kādas ir ekspektācijas kulinārajam tūristam ceļojot. Konference notiks angļu valodā. >>> PROGRAMMA (PDF, 2.24 MB). Jāaizpilda pieteikšanās formu, lai saņemtu saiti dalībai.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43085194sec.