TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Tūrismam nav jāgaida īstais laiks, jo īstais laiks ir tagad!

15. decembrī hibrīda formā norisinājās “Latvijas Tūrisma forums 2021”. Foruma galvenais uzsvars tika likts uz tehnoloģiju lomu tūrisma nozares attīstībā. Proti, līdz ar pārmaiņām, kas notikušas pēdējo divu gadu laikā, digitālo risinājumu nozīme arvien pieaug, kā arī mainās patērētāja uzvedība un paradumi. Nozares pārstāvji Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras organizētajā (LIAA) forumā meklēja atbildes uz jautājumu par to kā turpināsies izmaiņas tūrisma nozarē un ko varam sagaidīt tuvākajā nākotnē.

Forumā uz aizvadīto gadu atskatījās LIAA Tūrisma departamenta direktore Inese Šīrava: “Tūrisma nozare ir spējīga izdzīvot arī šādos apstākļos, jo varam būt elastīgi un pielāgoties dažādiem izaicinājumiem. Šogad, spītējot apstākļiem, daudzi tūrisma nozares uzņēmumi ir strādājuši pie jaunu produktu un pakalpojumu izveides. Labs piemērs šajā ziņā ir uzņēmums  “Ragnar Glamp”, kurš praktizē Latvijā līdz šim vēl neierastu uzņēmējdarbības formu, veidojot luksusa glempingus. Jāuzteic arī mākslas telpa “Zuzeum”, kurā pandēmijas laikā īstenoti dažādi radoši risinājumi, tostarp izstāde ēdienu piegādes lietotnē “Bolt”. Savu pienesumu nesuši arī jaunā Kuldīgas radošā kvartāla entuziasti, kuri, sadarbojoties, spējusi izveidot jaunu kultūrvietu Kuldīgā”.

Meklējot atbildi uz jautājumu, vai mākslīgais intelekts var aizstāt cilvēku, grāmatas “Better Travel” autors Aldis Kušķis uzsvēra, ka mūsu trumpis pret mākslīgo intelektu ir emocijas un inteliģence kopā ar empātiju, uz ko balstoties varam labāk personificēt un individualizēt katra cilvēka vajadzības, tādēļ tādās jomās kā viesmīlība aizstāt visus procesus ar robotizētiem risinājumiem būs ļoti liels izaicinājums.

Domājot par nākotni, neizbēgami jārunā par ilgtspēju. Youtube kanāla “Honest Guide” autors Janeks Rubes Latvijas tūrisma nozarei sniedza iedvesmojošu stāstu par to, kā arī paši varam būt proaktīvi, lai padarītu savas mājas par pievilcīgu un patīkamu vietu, kur dzīvot, pastāstot, kā viņš ar asprātīgiem paņēmieniem licis Prāgai kļūt ilgtspējīgākai. “Mums nevajadzētu pielāgoties tūrismam, bet tūrismam vajadzētu pielāgoties mums,” tā uzsver Honest Guide autors.

Biznesa stratēģis un mileniāļu, X un Z paaudžu pētnieks Timons de Jangs, uzrunājot foruma dalībniekus, pievērsa uzmanību garīgajai veselībai un tās neizbēgamajai lomai patērētāja uzvedībā tuvākajos gados. Viņš izdalīja trīs krīzes periodus: ”Ir būtiski saprast, ka katrai fāzei ir savs uzvedības modelis. Krīzes laikā esam piesardzīgi un māņticīgi, vidus krīzes posmā centīsimies kompensēt socializēšanās un ceļošanas trūkumu, savukārt, pēckrīzes laikā atgriezīsimies pie pirmskrīzes problēmām, taču būsim vairāk atvērti riskam.”

Pandēmijas laikā līdz ar vairākiem ierobežojumiem daudzi pakalpojumi kļuva nepieejami un nācās domāt jaunus risinājumus. Foruma paneļdiskusijā tika pārrunāts, vai un kā digitālie risinājumi var aizstāt klātbūtni un vai šādiem risinājumiem ir iespēja kļūt par jaunu un pelnošu biznesa virzienu tūrisma industrijā. Ceļojumu aģentūras Postnos pārstāvis Jānis Ābelnieks: “Citējot Īlonu Masku, esam mazliet jau kļuvuši par kiborgiem, pavadām daudz laika telefonos un datoros un tas ir tāds kā mūsu fiziskās realitātes paplašinājums, ar ko jau esam saauguši.” Savukārt, Lubānas vīna darītavas īpašnieks Oskars Žvagins no savas uzņēmējdarbības skatu punkta atzīst, ka klātienes vīna degustāciju tomēr nekas nevar aizstāt. Nākotnes perspektīvu forumā iezīmēja arī RB Rail AS Stratēģijas un attīstības departamenta vadītājs Kaspars Briškens, stāstot par Rail Baltica – jauna ekonomiskā koridora radīšanu un potenciālajiem sociālekonomiskajiem ieguvumiem tūrisma nozarei.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.04.2024 - 27.04.2024 Latvijas Kapoeiras kauss 2024 Tukumā Tukuma TIC
Latvijas Kapoeiras kauss ir kapoeiras sacensības, kuras notiks Latvijā pirmo reizi. Tās notiks 27.aprīlī pulksten 11:00 Tukuma Raiņa Valsts ģimnāzijā. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.31153703sec.