TŪRISMA BIZNESS | Bizness

ES meklē «Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi 2023»

31. martā Eiropas Komisija izsludina konkursu “Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis (EDEN) 2023”. Šajā iniciatīvā tiek apbalvoti labākie sasniegumi ilgtspējīgā tūrismā un videi nekaitīgu pāreju izmantošanā mazākos galamērķos visā Eiropā.

“Eiropas izcilākie tūrisma galamērķi” ir ES iniciatīva, kuru ieviesusi Eiropas Komisija. Tās mērķis ir atpazīt un apbalvot mazākus galamērķus, kuru stratēģijas veiksmīgi īsteno ilgtspējīgu tūrismu, izmantojot zaļās pārejas prakses. Konkurss ir balstīts uz ilgtspējīga tūrisma attīstības veicināšanas principiem galamērķos, kas sniedz ieguvumu ekonomikai, planētai un cilvēkiem. Pašreizējais 2022. gada Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis Midelfārta (Dānija) darbojas kā jaunās un uzlabotās iniciatīvas atklāšanas turētājs un ilgtspējīga tūrisma pionieris visā Eiropā.

Lai cīnītos par “Eiropas izcilākais tūrisma galamērķis 2023” titulu, galamērķiem tiek lūgts demonstrēt to labākās prakses ilgtspējīgā tūrismā un zaļajā pārejā. Konkurss ietver ES valstis, kā arī valstis ārpus ES, kas piedalās COSME programmā . Vispirms pieteikumus izvērtēs neatkarīgu ilgtspējības ekspertu žūrija. Otrajā posmā 3 atlasītajām pilsētām tiks lūgts prezentēt savu pilsētu kandidatūru Eiropas žūrijas priekšā. Eiropas žūrija izvēlēsies vienu uzvarētāju — 2023. gada Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi, kas tiks paziņots 2022. gada novembrī.

Galamērķim, kas tiks atzīts par uzvarētāju, tiks piešķirts ilgtspējīga tūrisma pioniera tituls, kurš paredz ievērot Eiropas zaļā kursa mērķus, un visa 2023. gada garumā tas saņems ekspertu konsultācijas un zīmola atbalstu ES līmenī.

Lai pieteiktos, galamērķu pārstāvji tiek lūgti aizpildīt tiešsaistes veidlapu. Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2022. gada 1. jūnijs plkst. 17:00 CET.

Lai uzzinātu jaunāko informāciju, apmeklējiet vietni Eiropas izcilākie tūrisma galamērķi.

8 fakti:

1.    Kopš 2007. gada Eiropas Komisija ir atbalstījusi ES dalībvalstis un citas valstis, kuras piedalījušās COSME programmā, lai apbalvotu netradicionālus, jaunus ilgtspējīga tūrisma galamērķus Eiropā, piešķirot Eiropas izcilāko tūrisma galamērķu (EDEN) balvu. Šī projekta mērķis ir veicināt ilgtspējīgu tūrisma galamērķu apsaimniekošanas modeļus visā Eiropā, izvēloties un popularizējot EDEN galamērķus. Šobrīd 175 galamērķi no 27 dažādām valstīm ir saņēmuši balvas atbilstoši dažādām ikgadējām tēmām.

2.    2019. gadā tika veikts “Pētījums par EDEN vērtēšanu”, lai noteiktu EDEN iniciatīvas un vairāku to laikā veikto aktivitāšu ilgtermiņa būtisko nozīmi, efektivitāti, lietderīgumu un ietekmi, kā arī tās atbilstību citām ES iniciatīvām. Ņemot vērā novērtēšanas pētījuma rezultātus un rekomendācijas, Eiropas Komisija ir atkārtoti uzsākusi iniciatīvu, kas tika atjaunota saskaņā ar Eiropas zaļā kursa mērķiem. Papildus ES valstīm tā iekļauj arī ārpus ES esošās valstis, kuras piedalās COSME programmā. Konkurss paredzēts mazākiem tūrisma galamērķiem, kuri var nodemonstrēt izcilus ilgtspējas sasniegumus un iedvesmot citus tūrisma galamērķus ar savu zaļo pāreju.

3.    2021. gadā Midelfārta (Dānija) tika izvēlēta par 2022. gada Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi starp 50 citiem pieteiktajiem galamērķiem. Skatiet EDEN video par Midelfārtu šeit.

4.    EDEN balva sākotnēji tika ieviesta kā izmēģinājuma projekts un sagatavošanas darbs, ko sāka Eiropas Parlaments, bet kopš 2011. gada tas turpinās CIP/COSME programmās.

5.    Konkurss par “Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi 2023” tiks atklāts 2022. gada 31. martā. Sīkāku informāciju par pieteikšanos un noteikumiem un nosacījumiem var atrast vietnē https://ec.europa.eu/eden. Pieteikumu iesniegšanas termiņš ir 2022. gada 1. jūnijs plkst. 17:00 CET.

6.    Konkursam var pieteikties pilsētas un mazpilsētas ES dalībvalstīs un ārpus ES esošajās valstīs, kuras piedalās COSME programmā un kuru iedzīvotāju skaits ir no 25 000 līdz 100 000. Mazajās valstīs, kuru iedzīvotāju skaits ir mazāks par 1 miljonu, pieļaujama tādu galamērķu pieteikšana, kur iedzīvotāju skaits ir vismaz 5000. Vairāk informācijas meklējiet Vadlīnijās pretendentiem.

7.    Pēc izveidotā novērtējuma kritēriju kopuma atbilstīgos pretendentus vērtēs neatkarīgu ilgtspējības ekspertu grupa. Pamatojoties uz ekspertu vērtējumu, Eiropas Komisija atlasīs trīs pilsētas, kuras tiks uzaicinātas prezentēt savas kandidatūras Eiropas žūrijas priekšā. Eiropas žūrija izvēlēsies vienu 2023. gada Eiropas izcilāko tūrisma galamērķi.

8.    Galamērķi, kas tiks atlasīti kā finālisti, tiks paziņoti 2022. gada septembrī, un uzvarētājs tiks atklāts 2022. gada novembrī.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Būsim pazīstami Latgale, Sēlija! TAKA
Skolēnu ekskursijas Augšdaugavas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.04.2024 Grieķijas valdzinājums! Latvia Tours
Ekskursiju ceļojums "GRIEĶIJAS VALDZINĀJUMS" 12 dienas! Atpūta un pelde Jonijas jūras Korintas līcī, Vuliagmeni ezerā, termālajos baseinos | Skatīt vairāk
no 689 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 20.04.2024 Rīgas Motormuzejam 35 Motormuzejs
Par godu Rīgas Motormuzeja 35 gadu jubilejai aicinām uz ieskandināšanas svinībām 20. aprīlī. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.11376405sec.