TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Krievijas uzsāktais karš Ukrainā ietekmē tūrismu Baltijas valstīs un Eiropā

Covid-19 pandēmijai un ar to saistītajiem ierobežojumiem samazinoties, tūrisma un viesmīlības nozare ar lielām cerībām gaidīja vasaras sezonu, taču Krievijas sāktais karš Ukrainā ir radījis jaunu neskaidrību. Īpaši satraukti par situāciju ir Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu tūrisma nozares pārstāvji, jo tūristi atceļ plānotos ceļojumus uz valstīm, kas robežojas ar Krieviju un Ukrainu, vēsta Latvijas Radio.

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Santa Graikste Latvijas Radio sacīja, ka saskaņā ar aplēsēm viesnīcu rezervācijas ir atceltas aptuveni 60% apmērā. Pašlaik rezervāciju atcelšana ir apstājusies. Tuvāki un tālāki galamērķi skatoties uz Latviju ļoti piesardzīgi, un šādu situāciju varot prognozēt līdz aptuveni maija vidum.

Lietuvas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Egle Ližaitīte Latvijas Radio sacīja, ka Lietuvā ir līdzīga situācija kā Latvijā, jo liela daļa viesnīcu rezervācijas ir atceltas. Tās lielākoties esot bijušas grupu rezervācijas no Vācijas, kā arī Amerikas Savienotajām Valstīm un Āzijas. Viņa situāciju raksturo kā ļoti sliktu, un tūrisma nozares pārstāvji dzīvojot ar domu tikai par nākamo nedēļu. Sagaidāms, ka viesnīcu nozarē šogad izaugsme nebūs tik strauja kā 2021. gadā, iespējams, tā saglabāsies vairāk vai mazāk pagājušā gada līmenī. Daudzi cilvēki uzskata, ka Lietuva ir tuvu kara frontei.

Arī Igaunijā marta sākumā viesnīcas saskārās ar to, ka daudzi ārvalstnieki atcēla rezervācijas, taču pašlaik situācija ir nedaudz stabilizējusies. Igaunijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore Killu Maidla Latvijas Radio atzina, ka vairumā gadījumu atceltas grupu rezervācijas. “Bet izskatās, ka mums labi sokas ar individuālajām rezervācijām, piemēram, pēdējā brīža rezervācijām. Šī tendence drīzāk pieaug, tāpēc mums ir pamats zināmam optimismam. Mēs domājam, ka Tallinā šī vasara būs daudz labāka, salīdzinot ar pagājušo vasaru,” optimistiski Latvijas Radio pauda Killu Maidla.

Viņa uzskata, ka šis būtu īstais laiks, lai rīkotu plašu kampaņu par to, ka Igaunija ir drošs galamērķis. “Mēs starptautiski reklamējam šos pasākumus, piemēram, festivālus. Tādējādi ceram, ka par Igauniju runās kā par drošu ceļojumu mērķi. Mēs neuzskatām, ka ir pareizi atcelt ceļojumu baiļu, nevis reālu draudu dēļ. Mums nevajadzētu sodīt sevi par to, ko Krievija dara Ukrainā,” norādīja Igaunijas Viesnīcu un restorānu asociācijas izpilddirektore.

Somijas Tūrisma nozares asociācijas izpilddirektore Heli Meki-Frenti Latvijas Radio pastāstīja, ka pirmajās dienās pēc Krievijas uzsāktā kara Ukrainā arī Somija daudziem ārzemniekiem vairs nešķita pievilcīgs ceļojuma galamērķis. Pašlaik situācija uzlabojoties.

Pirms Krievijas iebrukuma Ukrainā bija pazīmes, ka šis varētu būt labākais gads Eiropas Savienības (ES) tūrisma sektoram kopš Covid-19 pandēmijas sākuma 2020. gadā. Taču pašreizējā ģeopolitiskā situācija Eiropā rada daudz neskaidrību par nākotni. No tiešām prognozēm pagaidām atturas arī par tūrismu atbildīgā Eiropas Komisijas ierēdne Valentīna Superti, kura norāda, ka karam ir tieša ietekme, piemēram, zaudētais Krievijas tirgus, kas  daudziem Eiropas tūrisma galapunktiem ir nozīmīgs ienākumu avots.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 03.04.2024 LIELDIENU IZPĀRDOŠANA Novatours
Ķer savu ceļojumu ar izdevīgu cenu! Ceļo ar ģimeni vai draugiem un saņem atlaidi! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 31.03.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu pasākumi Alūksnē! Alūksnes TIC
Alūksnes novadā Lieldienās iedzīvotājus un viesus priecēs daudzveidīgi un koši svētku pasākumi, kuros būs iespēja spēlēt jautras spēles, krāsot | Skatīt vairāk
 Populārākais Itālijas pludmales kūrorts Latvia Tours
Pludmales kūrortā ir smilšu, platas un lēzenas, jūra silta un, turklāt, nav dziļa. Brīnišķīgi attīstīta infrastruktūra ar tradicionāli sirsnīgu | Skatīt vairāk
no 495 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13553405sec.