TŪRISMA BIZNESS | Bizness

Arī ārpus aktīvās tūrisma sezonas, piedāvājums Latvijas apceļotājiem plašs un izdevīgs

Šajā izaicinošajā laikā tūrisma uzņēmēji mācās strādāt efektīvāk un plāno saglabāt pēc iespējas mazāku cenu kāpumu saviem pakalpojumiem, lai iedzīvotāji arī šogad tos var atļauties. Uzņēmēji optimizē telpas un strādās pēc pieprasījuma, lai atpūsties varētu lielākā sabiedrības daļa un saglabātu plašu piedāvājumu arī ziemas sezonā.

Ziemas sezona ierasti tiek uzskatīta par klusāku vietējā tūrismā, tomēr kopumā šobrīd tūrisma uzņēmēju noskaņojums ir krietni labāks, nekā pēdējos gados, kad tos būtiski ietekmēja pandēmija. Tās laikā ir apgūta spēja strādāt vēl efektīvāk, līdz ar to, šobrīd, neskatoties uz elektroenerģijas krīzi, nav sagaidāms milzīgs cenu kāpums.  Pēc “Lauku ceļotāja” veiktās aptaujas var provizoriski paredzēt, ka ēdināšanas pakalpojumiem cenas varētu pieaugt par 30%, bet citās jomās pieaugums būs ievērojami mazāks – par naktsmītnēm tie būs aptuveni 10%.  

“Šobrīd, kad manāmi pieaug brīvdienu izmaksas, vērts meklēt alternatīvas un, iespējams, lielpilsētas vietā var izvēlēties apmeklēt kādu nomaļāku vietu, kur var saņemt tāda paša līmeņa pakalpojumus, bet par pieejamākām cenām. Vērts apsvērt arī mazākus tūrisma objektus, kuru apmeklējums izmaksās mazāk un tajā pašā laikā tas šarmēs ar lauku vienkāršību un viesmīlību. Te kā lielisks piemērs ir bezmaksas spēle “Pievelc Latviju tuvplānā”, kur apkopoti maršruti ar šādiem mazāk zināmiem objektiem. Meklējot jaunas pieejas, kā  izdevīgāk ceļot Latvijā, tās noteikti atradīsies," komentē Inese Šīrava, LIAA Tūrisma departamenta direktore.

Izdevīgāk – apceļot Latviju

Pandēmijas laiks jau iezīmēja tendenci, ka tie, kuri citkārt atpūtās ārvalstīs, Latvijā atrada labas alternatīvas un noteiktos sektoros bija pat novērojama pārslodze, tajā skaitā bija liels pieprasījums pēc luksus pakalpojumiem. Šajā rudenī un ziemā vairāk tiks meklēti ekonomiski izdevīgākie varianti atpūtai. Labā ziņa - noteikti būs no kā izvēlēties.

“Skaidrs, ka ekonomiskā situācija valstī ietekmē arī klientu pirktspēju, tādēļ, lai nodrošinātu atbilstošu klientu plūsmu, nozare mēģina saglabāt pēc iespējas mazāku cenu kāpumu. Jāņem vērā, ka iepriekšējos gados tūrisma uzņēmēji nav cēluši cenas. Vērtējot Latvijas tūrisma uzņēmēju un mazo ražotāju piedāvājuma priekšrocības, droši varu teikt, ka mums arī ziemā ir daudzveidīgs piedāvājums ar dažādām interešu vietām un aktivitātēm, piemēram dažādas meistarklašu darbnīcas, tematiskas vakariņas, SPA procedūras latviešu tradīcijās.  Cenas nenoliedzami celsies, bet salīdzinot, piemēram, ar Igauniju, Latvija, ir pievilcīgs galamērķis ceļotājiem, kuri vēlas ietaupīt. Igaunijā pērn tika paceltas ēdināšanas cenas, un šobrīd tās ir aptuveni 25-30% augstākas nekā Latvijā, arī nakšņošana ir dārgāka nekā Latvijā,” stāsta Asnāte Ziemele, Asociācijas "Lauku ceļotājs" prezidente.

Tūrisms Latvijā nesnauž ziemas miegu

Uzņēmumi pielāgojas un piedāvā tūrisma produktus atbilstoši sezonām. Lai mazinātu sezonalitāti, uzņēmumi aktīvi veido tūrisma piedāvājumus katram gadalaikam. Ja laivošana un nakšņošana kempingos ir vairāk vasaras piedzīvojumi, tad uzņēmēji ziemā savukārt nodrošina slēpošanas aktivitātes, braucienus kamanās, pastaigas ar sniega kurpēm, piedzīvojumus ar haskijiem.

“Gaujas Nacionālajā parkā un Vidzemē kopumā tūrisma piedāvājuma blīvums ir vienmērīgs un uzņēmumi vienmēr domā par piedāvājumiem atbilstoši sezonai. Tādēļ to uzņēmumu skaits, kas ziemas sezonā vērtu durvis ciet, ir ļoti neliels. Piemēram, Vidzemē piedāvājums tūristiem rudenī un ziemā ir ļoti plašs – ziemas sporta aktivitātes, kultūra, neskartā daba, gastronomija, veselības un labsajūtas – SPA un pirts rituālu – pakalpojumi, kas ir ļoti populāri tieši ziemas sezonā,” pauž Kristīne Luca, “Enter Gauja” komunikācijas un mārketinga speciāliste.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
no 145 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.36966705sec.