TŪRISMA BIZNESS | TN.LV

Mārtiņš Smeķis: Nemaksājiet autonomās drošības naudu skaidrā naudā!

Auto nomas LatRent valdes priekšsēdētājs, Biznesa augstskolas Turība absolvents Mārtiņš Smeķis sniedz padomus, kā izvēlēties auto nomu, lai izvairītos no apkrāpšanas, kā arī skaidro, kas jāņem vērā, izvēloties nomas automašīnu.

Auto nomu piedāvājums ir ļoti plašs

Latvijā ir liels pieprasījums pēc labas auto nomas – klienti iedalās vairākās grupās, proti, maksātspējīgie klienti izvēlas lielās, pazīstamās auto nomas, ir arī vidusslāņa klienti, piemēram, tie latvieši, kas strādā ārvalstīs un, atbraucot ciemos uz Latviju vēlas iznomāt auto – tie izvēlas vidējās cenas piedāvājumu, un ir arī tādi, kuri vēlas maksimāli ietaupīt un izvēlas lētāko no ss.lv piedāvājuma klāsta.

Izvēlas tūristi un ārzemju latvieši

Lielākā daļa auto nomas klienti ir jau pieminētie latvieši, kuri atbraukuši ciemos uz Latviju, bet ikdienā dzīvo un strādā ārvalstīs. Protams, tūrisma sezonas laikā klientu loku papildina ārzemnieki, vasaras periodā izteikti vērojas šīs divas klientu grupas. Ja vēlas darboties auto nomā, jārēķinās, ka tas ir izteikti sezonāls bizness, varētu pat teikt, ka sezona ilgst no 1. jūnija līdz 31. augustam, protams, ja rudenī ir labi laika apstākļi, sezona izvēršas garāka, jo daudzi vēlas baudīt rudeni Siguldā u.tml.

Rūpīgi izlasiet visus nomas noteikumus un papildmaksas!

Jāņem vērā, ka katrai auto nomai nosacījumi var atšķirties, bet jebkurā gadījumā būs noteikts nobraukuma ierobežojums, konkrēta depozīta maksa, minimālais nomas termiņš u.tml. Noteikti pirms līguma slēgšanas jānoskaidro viss par papildus piemaksām, jo, ja sākotnēja cena, kas norādīta sludinājumā, var šķist ļoti pievilcīga, vēlāk var atklāties dažādas slēptās piemaksas, kas ļoti sadārdzina pakalpojumu. Lielākajā daļā auto nomu, iznomāt auto var tikai no konkrēta vecuma un ar konkrētu auto vadīšanas stāžu. Jo mazāks braukšanas stāžs, jo lielāks risks, tāpēc ir nomas, kurās mazāk pieredzējušiem šoferiem pieprasa lielāku samaksu.

Tāpat jāņem vērā auto saņemšanas un nodošanas aspekts – ir nomas, kurās klientam jābrauc pakaļ automašīnai, un pašam arī jānogādā atpakaļ nomā, savukārt, ir arī tādas, kas piegādā automašīnu klientu ērtā vietā un laikā, attiecīgi ņemot vai arī neņemot par to papildus samaksu. Apkopojot visus aspektus un maksājumus, sākotnēji pievilcīgā summa, piemēram, 20 eiro/dienā, beigās var pieaugt līdz pat 50 eiro/dienā, tāpēc visu noskaidrojiet jau savlaicīgi.

Pirms nomāt, izpētīt atsauksmes

Tāpat klientam pirms nomas ieteiktu rūpīgi pārbaudīt informāciju par attiecīgo kompāniju, no kuras viņš plāno nomāt auto. Ne vienmēr lētākais ir arī labākais variants, īpaši, ja izvēlas ss.lv piedāvājumu. Latvijā darbojas arī tādas kompānijas, pie kurām klienti nāk tikai vienu reizi. Pirms nomas jāizpēta, cik ilgi kompānija darbojas, varbūt ir kādas atsauksmes no citiem klientiem, tāpat ir vērts apskatīties, vai nomai ir lapas sociālajos tīklos u.tml.

Nemaksāt drošības naudu skaidrā naudā

Es ieteiktu izvairīties no tām nomām, kuras drošības naudu pieprasa skaidrā naudā, jo tādos gadījumos nav nekādas garantijas, ka klients dabūs šo naudu atpakaļ. Visdrošāk izvēlēties nomas, kurās depozīta maksa tiek rezervēta klienta kontā, tas nozīmē, ka gadījumā, ja drošības nauda tiek ieturēta nepamatoti, klients var sazināties ar savu banku un lūgt naudu atstāt viņa kontā.

Pirms nomāt, labāk nofotografēt auto

Saņemot automašīnu, iesaku klientiem tās kārtīgi un rūpīgi pārbaudīt, piefiksējot visus jau esošos defektus, lai noma vēlāk nevarētu celt nepamatotas pretenzijas. Mūsdienu tehnoloģijas un telefoni gandrīz ikvienam nodrošina fotografēšanas iespēju jebkurā laikā, tāpēc pirms līguma parakstīšanas iesaku nofotografēt auto no visām pusēm, lai vēlāk var ērti pierādīt, kādā stāvoklī auto bija sākotnēji.

Mana pieredze liecina, ka ārkārtīgi maz klientu izvēlas papildus apdrošināšanu. Ir standarta apdrošināšana, kas ietilpst KASKO pašriskā, par papildus samaksu risku var samazināt uz pusi, vai pilnībā izslēgt, taču, kā jau minēju, šo pakalpojumu izvēlas reti. Ja klients izvēlas papildus apdrošināšanu, tas nozīmē, ka gadījumā, ka automašīnai tiek nodarīts bojājums, klients ne ar ko neriskē, riskē – noma. Klienti gan lielākoties izvēlas iztikt bez papildus samaksas par apdrošināšanu, un par to sāk domāt tikai tad, kad negadījums jau ir noticis.

Ar nomātu automašīnu daži klienti brauc prātīgāk, nekā ar savu, bet citi – pārgalvīgāk. Kādam šķiet, ka svešu mantu jāapietas saudzīgāk, nekā ar savu, savukārt, citam šķiet, ja nav mans, var braukt ar kaucošām riepām.

Gan tuvākiem, gan tālākiem braucieniem

Manis jau pieminētie latvieši, kuri brīvdienās viesojas dzimtenē, visbiežāk brauc tikai pa Latviju, savukārt, ārvalstu tūristi apceļo visas trīs Baltijas valstis. Tendence liecina arī par to, ka ārzemnieki nomā auto uz ilgāku laika posmu, piemēram, nedēļu vai desmit dienām, attiecīgi arī par nobraukumu nav jāuztraucas. Ir autonomas, kurās, pārsniedzot noteikto nobraukuma limitu, par katru papildus kilometru tiek pieskaitīta papildus maksu. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


SIXT Latvija
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::2.00380516sec.