TŪRISMA BIZNESS | TN.LV

Laura Golta-Grospiņa: Ceļojot uz dažādām valstīm, noteikti apmeklējiet tirgu!

Ceļojumu aģentūras „Jēkaba ceļojumi” konsultante, Biznesa augstskolas Turība absolvente Laura Golta-Grospiņa sniedz ieteikumus, kā ceļot drošāk, un atgādina, ka ar labiem ceļojumiem ir tā, kā senajā sakāmvārdā – rati jākaļ ziemā, bet ragavas – vasarā.

Ceļojumā ar grāmatu un fotoaparātu

Neatkarīgi no galamērķa katrā ceļojumā ieteiktu ņemt līdzi grāmatu un fotoaparātu! Lasot grāmatu no rīta, kad lec saule, vai vakarā, kad saule riet, sajūtas būs pavisam citādākas, nekā lasot to mājās uz dīvāna. Fotoaparātu ieteiktu ņemt līdzi tāpēc, ka tieši caur fotogrāfijām varam ielūkoties tajā, kā vienas un tās pašas vietas un lietas redz dažādi cilvēki. Vienu un to pašu lietu var nofotografēt ļoti atšķirīgi.

Noteikti apmeklējiet tirgu!

Lai arī uz kādu valstu Jūs ceļotu, noteikti apmeklējiet tirgu. Tirgus ir tā vieta, kur var redzēt īsto dzīvi, to, kā dzīvo vietējie iedzīvotāji – tur nav nekā mākslīga, nekā, kas būtu radīts tikai tūristu priekam. Viss ir īsts, arī cilvēki ir īsti un patiesi, turklāt, tā ir lieliska iespēja aprunāties ar vietējiem iedzīvotājiem. Tirgus, lielās autoostas un dzelzceļa stacijas – tās ir vietas, kas parāda pilsētas patieso seju. Man pašai atmiņā visvairāk palicis Palermo tirgus, Sicīlijā – tur vienuviet bija milzīgas, metru garas tunzivis, dažādas jūrās veltes un citi brīnumi. Pat dārzeņi un augļi tur šķita krāsaināki nekā Latvijā.

Topā ir Portugāle

Runājot par populārākajiem galamērķiem, jāsaka, ka šogad absolūtā topā ir Portugāle. Liela daļa tūristu no Latvijas vēlas doties tieši uz Portugāli, lai gan tas ir gana sarežģīti satiksmes dēļ. Ņemot vērā notikumus pasaulē drošības jomā samazinās tūristu skaits, kuri vēlas doties uz Turciju vai Grieķiju, taču tas mainās ļoti strauji, un es domāju, ka nākamajā gadā tūristiem jau būs cits iecienītākais galamērķis. Tas ir tikai normāli! Portugāli šobrīd izvēlas vairāku iemeslu dēļ – viens no tiem ir drošības aspekts, otrs – Portugāle atrodas Eiropas tālākajā dienvidrietumu krastā, un tiem, kuri ir izbraukājuši visu tuvāko Eiropu, šī valsts šķiet ļoti saistoša. Franciju, Vāciju un Čehiju mūsu ceļotāji ir izbraukājuši krustām un šķērsām, savukārt, aizbraukt līdz Portugālei ar automašīnu ir īsts izaicinājums.

Latvijas tūristi kļūst prātīgāki

Latvijas tūristi kļūst izvēlīgāki, vislabākajā šī vārda nozīmē. Mūsu ceļotāji kļūst aizvien gudrāki – paši meklē un atrod dažādas ceļošanas iespējas, izdevīgus piedāvājumus, plāno ceļojumus savlaicīgi u.tml. Vecākajai paaudzei ir raksturīgi ceļot retāk, taču, iekrājot līdzekļus, atļauties tālākus galamērķus.

Pēdējos piecos gados bija vērojama tendence, ka klienti rezervēja ceļojumus aizvien savlaicīgāk, attiecīgi, arī tūrisma operatori sāka izplatīt piedāvājumus savlaicīgi. Nelielas korekcijas gan ieviesa pagājušā gada notikumi Ēģiptē, pēc kuriem ļoti strauji kritās pieprasījums. Pēc šiem notikumiem ceļotāji vairāk sāka raudzīties pēdējā brīža piedāvājumu virzienā, neplānojot ceļojumus pārāk savlaicīgi. Notikumi Turcijā arī turpina šo tendenci, bet vairums tūrisma nozarē uzskata, ka šī vasara būs lūzuma punkts un ceļotāji pakāpeniski atgriezīsies pie savlaicīgas ceļojumu plānošanas. Protams, viss ir atkarīgs no ceļojuma grupas, proti, „Jēkaba ceļojumi” piedāvā arī tālus galamērķus ar pietiekami lielu budžetu, kas, protams, prasa savlaicīgu plānošanu.  

Kal ratus ziemā un ragavas vasarā!

Plānojot ceļojumus, labāk pieturēties pie principa – kal ratus ziemā un ragavas vasarā, jo tendences liecina, ka, iegādājoties ceļojumus savlaicīgi, ir iespējams tikt pie izdevīgākas cenas. Tiem, kuriem nav daudz brīvu līdzekļu, noteikti ieteiktu meklēt savlaicīgus ceļojumu piedāvājumus, turklāt, rezervējot ceļojumus ātrāk,  ir iespējams katru mēnesi pārskaitīt noteiktu summu, lai nav jāapmaksā viss uzreiz. Piemēram, maijā var sākties izpārdošana uz nākamā gada aprīļa ceļojumu, attiecīgi, jau no maija var katru mēnesi maksāt pa daļām, un aprīlī bez bažām doties ceļojumā.

Eksotikas tīkotājiem – Zaļā raga salas

Ceļotājiem, kuri vēlas baudīt eksotiku, ieteiktu apmeklēt Zaļā raga salas – tur ir kas tāds, ko nevar redzēt nekur citur pasaulē. Arī Karību salās ir ļoti zaļš, bet tur pietrūkst tās neskartās eksotikas, kāda ir Zaļā raga salās. Tur ir fantastika daba un cilvēki, turklāt, ikviens ceļotājs var gūt patieso ieskatu un sajūtu, kā dzīvo cilvēki šajā vietā. Fantastiska daba, silts laiks, okeāns, turklāt, tas ir arī salīdzinoši netālu, un jāsaka, ka Latvijas tūristu interese par šo vietu sāk pieaugt.

Ceļot ir droši!

Runājot par dažādām bažām par drošību ceļojumu laikā, jāsaka, ka arī šobrīd var ceļot droši, vienkārši pašiem tūristiem jābūt saprātīgiem, piemēram, nevajag staigāt pa bīstamiem rajoniem tumsā, izmantot šaubīgus ekskursiju piedāvājumus, kas nav saskaņoti ar tūrisma operatoru, tāpat aicinātu nebraukt uz vietām, par kurām nav atrodamas nekādas atsauksmes no citiem ceļotājiem. Mums pašiem jāspēj par sevi parūpēties, bet kopumā ceļot ir droši. Spilgts piemērs ir Turcija, proti, aizbraucot uz šo valsti šī gada maijā, varēja novērot, ka tur drošība ir tik augstā līmenī, kā nekad iepriekš. Man ir ļoti žēl, ka cieš Ēģiptes un Turcijas tūrisma nozares, jo par spīti visam, šajās valstīs ļoti rūpējas par tūristu drošību. Jāņem vērā, ka mediji bieži vien sniedz nepatiesas ziņas un dezinformē mūs, piemēram, runājot par ceļojumiem uz Turciju, tūristi bieži jautā, vai tur nav bēgļu? Tuvākā bēgļu nometne atrodas 1 000 km attālumā no kūrortiem, tāpēc bažām nav pamata, tad jau tos tūristus, kuri brauc uz Latviju, vairāk varētu ietekmēt Ukrainas notikumi. Tāpēc varu pārliecināti teikt, ceļojiet! Ceļojiet droši, bet dariet to ar apdomu, un viss būs kārtībā!

Vēl var pagūt pagarināt vasaru

Arī šajā gadā vēl var pagūt pagarināt vasaru, es ieteiktu to darīt Spānijā, Portugālē vai Itālijā. Ja gribas izvairīties no lieliem tūristu pūļiem, ieteiktu ceļot pirms vai pēc tūrisma sezonas sākuma. Turklāt, ja ir vēlme doties uz siltajām zemām, tūrisma sezonas pašā vidū, Latvijas iedzīvotājiem varētu būt nepiemērots klimats, jo mēs tomēr neesam raduši pie liela karstuma. Ceļojot pirms vai pēc sezonas sākuma, aiztaupīsiet sev arī garās rindas pie dažādiem tūrisma objektiem, tāpat būs zemākas cenas viesnīcām, auto nomai u.tml. pakalpojumiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 31.03.2024 Gaismas apsolījums koku stāstos Madonā Madonas TIC
1.aprīlī, LVM Kalsnavas arborētums aicina uz pasākumu “Koku stāsti gaismai”, ar tradicionālo dziedāšanas grupu “Saucējas” un krāsainām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.38344312sec.