TŪRISMA BIZNESS | Pētījumi & Statistika

76% iedzīvotāju uzskata, ka komerciālo reklāmu apjoms sabiedriskajos medijos ir jāsamazina

76% iedzīvotāju uzskata, ka komerciālo reklāmu apjoms sabiedriskajos medijos ir jāsamazina, liecina tirgus un sabiedriskās domas pētījumu centra „SKDS” veiktā Latvijas iedzīvotāju aptauja.

23% aptaujāto iedzīvotāju uzskata, ka komerciālo reklāmu apjomu vajadzētu samazināt par 100%, proti, lai to vispār vairs nebūtu sabiedriskajos medijos, bet 53% uzskata, ka reklāmas vajadzētu samazināt uz pusi. Tikai 16% aptaujāto ir viedoklis, ka reklāmu apjomu nevajag mainīt, savukārt tikai 2% uzskata, ka reklāmu apjoms sabiedriskajos medijos būtu jāpalielina.

Pētījums arī liecina, ka 50% Latvijas iedzīvotāju ir negatīva attieksme pret reklāmām sabiedriskajos medijos. Pozitīva attieksme pret reklāmām sabiedriskajos medijos ir tikai 9% aptaujāto, savukārt 39% aptaujāto attieksme ir neitrāla.

„Pētījuma rezultāti uzskatāmi parāda to, ko sabiedrība saprot ar vārdu „sabiedriskais medijs’’ – tas ir nekomerciāls medijs, kura programmās netiek pārraidītas reklāmas. Sabiedriskā medija misija ir kalpot sabiedrības interesēm, nevis gūt peļņu, kas ir komercmediju uzdevums. Ne velti Igaunijā sabiedriskie mediji reklāmas tirgu pameta jau 2007.gadā, bet Lietuvā – 2015.gadā,’’ pētījuma rezultātus vērtē Latvijas Raidorganizāciju asociācijas (LRA) vadītāja Gunta Līdaka. Viņa arī atgādina – pēc tam, kad Igaunijā sabiedriskā TV pameta reklāmas tirgu, tās reitingi pieauga, jo cilvēki daudz labprātāk skatījās sabiedrisko TV bez reklāmām.

“Nepārprotams vērtējums tiek sniegts arī, saņemot atbildes uz jautājumu par attieksmi pret sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus, saistot šo jautājumu ar kompensāciju šiem medijiem,“ saka Gunta Līdaka.

Proti – vērtējot atbildes uz jautājumu, vai jūs atbalstāt sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus, ja negūtie ieņēmumi tiem tiktu (vai netiktu) kompensēti, 53% atbalsta sabiedrisko mediju aiziešanu no reklāmas tirgus, un tikai 30% neatbalsta, bet gandrīz 20% nav viedokļa.

Saskaņā ar aptaujas datiem, 23% aptaujāto iedzīvotāju atbalsta priekšlikumu, ka Latvijas sabiedriskie mediji aiziet no reklāmas tirgus, ja no reklāmas neieņemtie ienākumi netiktu kompensēti vispār un tiem faktiski būtu jāiztiek ar mazāku budžetu. Priekšlikumu pa to, ka no reklāmām neiegūtie ienākumi vispār nebūtu jākompensē, biežāk atbalsta krievvalodīgie iedzīvotāji un pilsētnieki, kā arī iedzīvotāji ar pamatizglītību.

22% aptaujāto uzskata, ka no reklāmām neiegūtos ienākumus vajadzētu kompensēt no valsts budžeta līdzekļiem, bet 8% - no īpašas abonenta maksas, kas tiktu iekasēta no visiem skatītājiem un klausītājiem. Kompensāciju no valsts budžeta biežāk atbalsta latviski runājošie, lauku iedzīvotāji, kā arī iedzīvotāji ar augstāko izglītību.

Aptauja liecina, ka 57% aptaujāto latviešu atbalsta iziešanu no reklāmas tirgus, kā arī to, ka 61% aptaujāto cilvēku vecumā virs 54 gadiem (kas ir lielākā LTV un Latvijas Radio auditorijas daļa) atbalsta iziešanu no reklāmas tirgus.

Pētījums apliecina vēl vienu interesantu tendenci attiecībā uz aptaujāto vecuma struktūru, proti, iziešanai no reklāmas tirgus nepiekrīt tie, kuri paši sabiedriskos medijus nepatērē. 38% cilvēku vecumā no 18-34 gadiem sabiedrisko mediju iziešanu no reklāmas tirgus neatbalsta, lai gan paši nav sabiedrisko mediju skatītāji un klausītāji. No aptaujātajiem rīdziniekiem 42% nepatērē nevienu no sabiedriskajiem medijiem, kā arī 55% no aptaujātajiem krieviski runājošajiem cilvēkiem nepatērē nevienu no sabiedriskajiem medijiem.

Kultūras ministrija ir izstrādājusi Latvijas mediju politikas pamatnostādnes 2016.-2020.gadam, paredzot veikt būtiskas reformas mediju nozarē, tostarp sabiedrisko mediju iziešanu no komerciālās reklāmas tirgus, kompensējot sabiedrisko mediju neiegūtos tiešos un netiešos reklāmas ieņēmumus, jau no 2017.gada. Pamatnostādnes valdībā plānots iesniegt maijā.

SKDS aptauja sadarbībā ar LRA tika veikta 2016.gada aprīlī, un tajā piedalījās 1005 respondenti vecumā no 18 līdz 74 gadiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 26.04.2024 Jauna dabas taka Ērgļos.  Madonas TIC
Atklāšanas pasākums Ērgļu "Dabas Spēka Takai" ar izzinošiem elementiem un uzdevumiem. 20.aprīlī (sestdiena) 10.00 iesim PĀRGĀJIENĀ! | Skatīt vairāk
Latvija
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 03.04.2024 - 24.04.2024 Muzeju darba laiku apkopojums 2024.gadam Bauskas TIC
Apskates objektu un muzeju darba laika un cenu apkopojums 2024.gadam. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.61122108sec.