Daļa autovadītāju nevadā līdzi saskaņotā paziņojuma veidlapu

Latvijas Transportlīdzekļu apdrošinātāju biroja (turpmāk – LTAB) maijā veiktā autovadītāju aptauja liecina, ka 50,2% šoferu savos spēkratos nevadā līdzi saskaņotā paziņojuma veidlapas, savukārt vēl 9,9% nezina vai tās ir viņu automašīnā. “Lai arī šādu netālredzīgu un aizmāršīgu autovadītāju skaits pēdējos 2 gados ir pieaudzis par aptuveni 10%, iepriecina tas, ka gandrīz puse no viņiem zina, ka saskaņoto paziņojumu jebkurā brīdī iespējams lejuplādēt un aizpildīt mobilajā lietotnē,” stāsta LTAB valdes priekšsēdētājs Jānis Abāšins.

No tiem autovadītājiem, kas spēkratos nevadā līdzi saskaņoto paziņojumu, 21,3% domā, ka pēc ceļu satiksmes negadījuma drošāk ir izsaukt ceļu policiju, vēl 21% nezina, kur dabūt saskaņotā paziņojuma veidlapu, bet 13,1% nav pārliecināti, ka spēs to pareizi aizpildīt.

Lai mudinātu autovadītājus pēc CSNg vairāk izmantot saskaņotos paziņojumus, LTAB maijā un jūnijā īstenos informatīvo kampaņu. “Fiksējot CSNg ar saskaņoto paziņojumu tiek ieekonomēts laiks, kas citkārt jāpatērē gaidot policijas ierašanos, netiek radīti papildus sastrēgumi, turklāt jāatzīmē, ka par negadījumiem, kuru fiksēšanai tiek izmantot saskaņotais paziņojums, apdrošināšanas atlīdzība tiek izmaksāta ātrāk,” skaidro LTAB valdes priekšsēdētājs.

Šī gada pirmajos 3 mēnešos kopējais ar saskaņotajiem paziņojumiem reģistrēto negadījumu skaits bija 69% no visiem CSNg. “Secinām, ka pieaug elektroniskā saskaņotā paziņojuma atpazīstamība. Ik mēnesi palielinās proporcija ceļu satiksmes negadījumiem, kas fiksēti ar elektronisko saskaņoto paziņojumu – aprīlī no visiem CSNg, kas fiksēti ar saskaņoto paziņojumu, 11% bija aizpildīti LTAB OCTA lietotnē.  Arī aptaujā secinājām, ka 43,9% no tiem autovadītājiem, kas nevadā līdzi saskaņotā paziņojuma veidlapu zina, ka to iespējams aizpildīt elektroniski,” informē J.Abāšins.

LTAB ieviesa elektronisku mobilā saskaņotā paziņojuma funkciju lietotnē LTAB OCTA jau 2018.gadā. Tā ļauj CSNg cietušajiem ātri un ērti fiksēt negadījuma apstākļus, norādīt informāciju par iesaistītajām pusēm, apstiprināt datus un elektroniski nosūtīt tos apdrošinātājiem. Ņemot vērā, ka LTAB OCTA lietotne piesaistīta LTAB uzturētajai OCTA datubāzei, datu ievade cietušajiem prasa mazāk laika kā aizpildot saskaņoto paziņojumu papīra formātā, jo tie saskaņotā paziņojuma protokolā ielasās automātiski. Turklāt aizpildītu saskaņoto paziņojumu abas puses autorizē ar elektronisko parakstu, un tas ir saistošs ikvienam apdrošinātājam.

1997. gadā Latvijā tika ieviesta OCTA sistēma. Tiesības veikt OCTA apdrošināšanu Latvijā ir AAS “Balta”, AAS “Baltijas Apdrošināšanas Nams”, AAS “BTA Baltic Insurance Company”, “Compensa Vienna Insurance Group” ADB Latvijas filiāle, “ERGO Insurance” SE Latvijas filiāle, ADB “Gjensidige” Latvijas filiāle, “If P&C Insurance” AS Latvijas filiāle, “Swedbank P&C Insurance” AS Latvijas filiāle un «Balcia Insurance» SE.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.04.2024 - 20.03.2024 Māra Upmane – Holšteine un Goran Gora Valmieras TIC
19. aprīlī, 19:00 "Akustika" ielūdz uz unikālu un sirsnīgu tikšanos mūzikā ar Astro’n’out solisti Māru Upmani – Holšteini un viņas vīru, | Skatīt vairāk
20 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 12.04.2024 - 21.04.2024 Satiec savu meistaru Tukuma pusē Tukuma TIC
Tukuma pusē no 13.aprīļa līdz 21.aprīlim varēs iepazīt 12 meistaru stāstus tuvplānā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58748913sec.