«Porsche» modeļi pārtop spilgtos mākslas darbos

Rīga. Apvienojot auto industrijas sasniegumus ar fantāzijas lidojumu mākslā, rodas apbrīnas vērts rezultāts. Daudzi talantīgi mākslinieki savu radošumu izpauduši arī uz leģendārajiem “Porsche” automobiļiem. Kopā ar “Porsche Latvija” centra vadītāju Ivaru Norveli piedāvājam aplūkot ievērības cienīgus šā auto ražotāja modeļus, kurus dēvē par “mākslu uz riteņiem”.

Mākslinieciski noformētam automobilim savā industrijā var būt dažādas nozīmes. Taču neatkarīgi no tā, vai tas ir īpašam pasākumam par godu krāsots spēkrats, vai arī mākslinieks vienkārši vēlējies paspēlēties ar krāsām un formām, ikviens mākslas darbs pauž unikālu stāstu. Un nereti šie stāsti piesaista daudzu auto entuziastu uzmanību, nonākot izsolēs.

Apgleznoto auto “ziedu laiki” bija pagājušā gadsimta 60. un 70. gadi, kad šādas radošās izpausmes bija teju neatņemama kontrkultūras daļa. Daudzi hipiju kustības dalībnieki mēdza braukt ar koši apgleznotiem “Volkswagen” busiņiem. Arī mūsdienās auto kā mākslas darbi nav retums, taču vien daži no tiem izpelnījušies īpašu uzmanību.

“Nakts karaliene” gaida savu bruņinieku

Pērn decembrī “Leuehof” “pop-up” restorānā Cīrihē tapa mākslas darbs - Ņujorkas mākslinieka Ričarda Filipa (Richard Phillips) izcilais 2010. gada šedevrs “Nakts karaliene” ietērpa pirmo pilnībā elektrisko “Porsche” sporta automobili “Taycan 4S Artcar”. Radīt šo dzīvīgo kaktusu ziedu gleznu Filipu iedvesmojusi šveiciešu mākslinieka Ādolfa Dītriha (Adolf Dietrich) daiļrade. Glezna vispirms tika uzdrukāta uz īpašas vinila plēves teju astoņu kvadrātmetru platībā un pēc tam rūpīgi uzklāta automobiļa virsbūvei.

““Nakts karaliene” ir centrālais mākslas darbs “uz riteņiem” “RM Sotheby’s” labdarības izsolē, kas tiešsaistē norisinās no 6. līdz 13. aprīlim. Visus izsoles ieņēmumus saņems Šveices labdarības organizācija “Suisseculture Sociale”, lai palīdzētu Covid-19 laikā krīzē nonākušiem māksliniekiem,” norāda Norvelis.

Cīņa ar vēzi iedvesmo pievērsties mākslai

Kad gleznotājs un auto entuziasts no Losandželosas Ītans Lipšics (Ethan Lipsitz) 2017. gadā nopietni saslima, viņa dzīve pilnībā mainījās. Aizejot no biznesa vadītāja amata, Lipšics savu radošo enerģiju nolēma izmantot mākslā, proti, automašīnu apgleznošanā.

Kā pirmo viņš apgleznoja “Honda Del Sol”, kuru pārdeva vietējai mākslas galerijai Meksikā. Savukārt vēl viens nozīmīgs Lipšica radītais darbs, ar roku apgleznots “Porsche 928”, šobrīd joprojām ir pieejams iegādei populārajā amerikāņu sludinājumu vietnē “Craigslist”. Autors tic, ka ar savu mākslu viņš atmodina cilvēkos mīlestību un prieku.

“Lipšica apgleznotā “Porsche 928” foto skatīt šeit https://www.instagram.com/p/CLcVGA2phOe/

Uz finiša taisnes

2019. gadā “Porsche” kārtējo reizi pārsteidza slaveno 24 stundu Lemānas sacīkšu dalībniekus un skatītājus. Šķērsojot finiša līniju, leģendārais “919 RSR” modelis kļuva ne tikai par sacensību uzvarētāju, bet arī par pirmo “mākslas auto”, kas jebkad triumfējis pasaules aizraujošākajās izturības sacīkstēs.

Mākslas darbu radīja jau iepriekš pieminētais ņujorkietis Ričards Filips, sadarbojoties ar “Porsche” ražotnes pilotu un vēstnesi Jorgu Bergmeisteru (Jörg Bergmeister). Strādājot kopā ar citiem nozares profesionāļiem, komandai izdevās panākt lielisku rezultātu, pielāgojot divdimensionāla vizuālā noformējuma pieskaņošanu izteikti izliektajām “Porsche 919 RSR” formām.

Hipiju ikona Dženisa Džoplina un viņas “Porsche 356 C”

“Visi mani draugi brauc ar “Porsche…”” - tā dzied slavenā amerikāņu dziedātāja un komponiste Dženisa Džoplina (Janis Joplin). Taču patiesībā arī viņai pašai piederēja šī ražotāja auto - “Porsche 365 C” 1965. gada kabriolets, kuru noteikti bija grūti nepamanīt.

Kad Džoplina 1968. gadā iegādājās šo automobili, tas bija pērļu pelēkā krāsā, un pavisam drīz viņa šo dizainu nolēma mainīt. Pie darba ķērās Džoplinas draugs Deivs Ričards (Dave Richards). Plakātu veidotājs Ričards iedvesmai izmantoja 60. gadu notikumus, Džoplinas dzīvi un stilu, radot košu un izteiksmīgu “Porsche 365 C” noformējumu. Viņa ar šo auto brauca katru dienu, un tas kļuva par neatņemamu dziedātājas tēla daļu. Pēdējos gados automobilis ir bijis pieejams apskatei vairākos muzejos.

Astoņi unikāli “Porsche 911” kabrioleti

Daudzi auto entuziasti piekritīs, ka “Porsche 911” jau paši par sevi ir mākslas darbi. Taču grupa mākslinieku no Kvebekas nolēma spert soli tālāk un izmantot šo klasiskos automobiļu modeļus kā “audeklu” iespaidīgu zīmējumu radīšanai projektā “The Art Cars Project” 2006. gadā.

Astoņi mākslinieki no Kanādas un citām pasaules valstīm apgleznoja astoņas “Porsche 911” automašīnas. Katrā no šiem darbiem viena no pasaules auto industrijas ikonām parādījās ar savu īpašo lomu un vēstījumu.

“Apgleznoto “Porsche 911” foto skatīt projekta oficiālajā “Facebook” lapā šeit: https://www.facebook.com/Art-Cars-Project-253226738182630/photos/267528580085779

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.04.2024 - 23.04.2024 Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” Trakai TIC
Publikācija “TRAĶU PILIS UN PILSKALNI” | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 22.04.2024 Itālijas ezeru burvība Latvia Tours
Itālijas ezeru reģiona skaistums, brīnišķīgs klimats, svētvietu noslēpumainība iespaidīgās vietās, ir tikai daži no šī neaizmirstamā maršruta | Skatīt vairāk
no 1299 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.04.2024 - 21.04.2024 Balle ar grupu “Džentlmeņu špagats” Valmieras TIC
20.aprīlī pl.21.00 aicinām piedzīvot pavasara izjūtas un ļauties dejām Pavasara ballē kopā ar grupu “Džentlmeņu špagats” Kocēnu Kultūras | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 20.04.2024 Dzīvas mūzikas vakars  Park Hotel Latgola
Nobaudi vakaru restorānā "Plaza" ar grupu "Nostalgie"! Dzīva mūzika un Daugavpils ainava no viesnīcas 10. stāva papildinās nesteidzīgo atpūtas vakara | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.16866493sec.