Elektroauto: no autsaidera līdz tirgus līderim

Agrākie autsaideri kļuvuši par tirgus līderiem – tā pēc sasniegumiem Gada auto pasākumos daudzās valstīs varētu raksturot elektromobiļu evolūciju pēdējos gados. Piemēram, Vācijā tie ceturto gadu pēc kārtas ir izcīnījuši Gada auto titulu, un atsevišķās kategorijās tiem piemīt ne mazākas priekšrocības kā automobiļiem ar iekšdedzes dzinēju.

Elektroauto triumfs

Vācijas “Gada auto 2022” ekspertu komisija, kurā darbojās vairāk nekā 20 nozares speciālisti, nolēma šogad prestižo titulu piešķirt Hyundai Ioniq 5. Tas uzvarēja arī kategorijā “Jaunā enerģija”. Šādi panākumi daudziem nebija pārsteigums, jo elektromobiļi šajos konkursos triumfē jau kopš 2018. gada.

Savukārt Dienvidkorejas ražotāja Kia jaunā elektroauto EV6 vērtēšana savērpa īstu intrigu – un rezultātā tas tika atzīts par labāko modeli Premium segmentā, kurā tradicionāli dominē vācieši. Šajā segmentā sacentās auto, kuru cena ir no 25 līdz 50 tūkstošiem eiro, tāpēc konkurence bija patiešām sīva. Uz pilnīgi jaunas modulārās platformas E-GMP (Electric Global Modular Platform) izstrādātais Kia EV6 šajā konkursā ir pārspējis tādus konkurentus kā Volkswagen ID.4, Audi Q4 e-tron un Mercedes-Benz C-klase.

“Pagājušajā gadā par mūsu valsts Gada auto tika izvēlēts elektroauto, un arī šogad elektroauto starpā bija nopietna konkurence. Lai gan Kia EV6 vēl nav piedalījies Lietuvas konkursā, nešaubos, ka šis modelis noteikti būtu septiņu populārāko starpā un sacenstos par augsto titulu,” saka Justs Lengvins, Lietuvas Gada auto komisijas loceklis.

Pēc viņa domām – ņemot vērā konkurentus, Kia EV6 uzvara Vācijā un Premium kategorijā ir pārsteigums. Tomēr ikviens, kurš braucis ar EV6, atzīst, ka tas ir ļoti izsmalcināts auto ar veiksmīgu dizainu, arī salons ir ārkārtīgi plašs un ērts, īpaši aizmugurē sēdošajiem, turklāt trokšņu izolācija ir perfekta – vēja troksnis gandrīz nav dzirdams. Plus kā elektroauto tas var nobraukt ievērojamu attālumu, un cena ir ļoti konkurētspējīga. EV6 triumfs Premium segmentā liecina arī par to, ka elektromobiļi šim segmentam izvirza jaunas prasības. Lai kļūtu par līderi, nepietiek ar labu reputāciju vai senu vēsturi, ir jāpielāgojas mainīgajām tirgus tendencēm un jārada auto, kas atbilst pircēju vēlmēm.

Perspektīvas Latvijā

Latvijas Gada auto konkursā Kia EV6 vēl nav piedalījies, taču, ļoti iespējams, komisija šo modeli testēs šogad. “Aizvadītā gada konkursā bija pieteikti 28 jaunākie modeļi, no kuriem desmit ir bezizmešu. Un katru gadu elektroauto īpatsvars tikai pieaug. Piemēram, kādreiz konkursā piedalījās automobiļi ar manuālo kārbu, bet šoreiz tāds bija tikai viens – Citroen C4. Tagad praktiski šādu pretendentu nav, līdzīgi kā nav sedanu, un elektrificētie spēkrati pamazām kļūst par ikdienu. Ja mēs paskatāmies žūrijas gala balsojumu, tad redzam, ka vairāki eksperti augstāko vērtējumu piešķīruši tieši elektroauto – Škoda Enyaq iV vai Hyundai Ioniq5,” stāsta Raimonds Zandovskis, viens no Latvijas Gada auto žūrijas biedriem.

Komentējot savu personīgo izvēli par labu elektromobilim, Zandovskis pagaidām izsakās piesardzīgi. Šobrīd tas esot izdevumu jautājums: piemēram, elektroauto Renault Zoe maksā no 30 000 eiro, bet par šādu summu jau var iegādāties Volkswagen Tiguan. Pagaidām Latvijā pieprasītāki ir Gada auto konkursā augsti novērtētie Opel Mokka un Nissan Qashqai. Lai gan elektromobilitāte pie mums vēl nav tā īsti iedzīvojusies, nupat Latvijas autobraucējiem kļuva pieejams Dacia Spring, kas maksā 17 000 eiro, bet ar valsts piešķirto atbalstu – 13 000. “Uzskatu, ka tas varētu būt tuvāko piecu gadu jautājums, kad elektromobilis bez sirdsapziņas pārmetumiem vidējai mājsaimniecībai būs iesakāms kā ģimenes auto,” rezumē R. Zandovskis.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atlaides auto nomai Reunion salā Europcar
Izmanto 15% atlaidi savai auto nomai 2024. gada JŪNIJĀ Reunion salā! | Skatīt vairāk
Laipni lūgti Šrilankā – smaidu valstī! Latvia Tours
Debesskrāpji un koloniālā stila savrupmājas, lielveikali un ielu tirdziņi, krāšņi Rietumu modes apģērbi un tradicionālās sarongas, ātri sporta | Skatīt vairāk
no 757 EUR
Kļūsti par sesto spēlētāju! SKY24.LV
Aviobiļešu speciālie reisi vēl ir pārdošanā! Nepalaidiet garām izdevību! | Skatīt vairāk
no 180 EUR
Daiļslidošanas sacensības  Valmieras TIC
No 6. līdz 7. aprīlim Valmieras Olimpiskā centra ledus hallē notiks starptautiskas daiļslidošanas sacensības “Wolmar Spring Cup 2024”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.15225101sec.