«Porsche» spožās lomas kino un televīzijā 

Jau vairāk nekā pusgadsimtu “Porsche” automobiļi ir pasaules kino grāvēju un seriālu neatņemama daļa, turklāt daži scenāristi ir atvēlējuši tiem vietu ne vien dažās epizodēs, bet ir arī filmas, kurās “Porsche” ir sižeta centrā. 

Par “Porsche” debiju uz lielā ekrāna uzskata 1969. gada sporta drāmu “Downhill Racer” (“Kalnu slēpotājs”) ar Robertu Redfordu galvenajā lomā. Šī filma kļuva arī par Silvestra Stallones pirmo parādīšanos kino – viņu var redzēt epizodiskajā restorāna apmeklētāja lomā. Filmas sižeta pamatā ir stāsts par ASV slēpotāju komandu, kas dodas trenēties uz Šveici. Līdzās Redfordam “spēlē” 1968. gada izlaiduma dzeltenais “Porsche 911 T”, ar ko galvenais varonis brauc pa Alpu kalniem. 

Tieši pēc šīs filmas divus “Oskarus” ieguvušais Redfords kļuva par kaislīgu “Porsche” automobiļu fanu. Viņam pieder vairāki “Porsche” modeļi, tai skaitā 1955. gada izlaiduma “Porsche 550 RS Spyder”.  

Jāpiebilst, ka Redfords piedalījās vēl vienā filmā, kurā viņa personāžs pārvietojās ar “Porsche” – 2001. gadā filmā “Spy Game” (“Spiegu spēle”). Šajā filmā viņa auto “partneris” ir 1969. gada izlaiduma “Porsche 912” zaļā krāsā. 

“Porsche Latvija” aicina iepazīties arī ar citām filmām un seriāliem, kuros redzami leģendārie vācu sporta automobiļi! 

“Porsche” loma autosacīkšu žanra klasikā 

Autosacīkšu filmu topos augstu vietu ieņem 1971. gada filma “Lemāna” ar Holivudas leģendu Stīvu Makvīnu galvenajā lomā. Filma sākas ar gandrīz 4 minūšu garu ainu, kurā galvenais varonis brauc ar pelēko 1970. gada “Porsche 911 S” pa franču mazpilsētu Lemānu. Šī aina kontrastē ar pārējo filmas sižetu, kur uz ekrāna redzamas slavenās 24 stundu sacīkstes Lemānas trasē. 

Pēc filmēšanas beigām auto tika nogādāts aktiera mājās Losandželosā, jo Makvīns bija “Porsche” auto cienītājs. Kā zināms, slavenais aktieris bija arī sacīkšu braucējs – amatieris. Viņam piederēja arī klasisko sporta automobiļu kolekcija.  

"Porsche" 80. gadu asa sižeta filmās

1983. gadā kino ekrānos debitēja filma “Risky business” (“Riskants bizness”) ar Tomu Krūzu galvenajā lomā. Viņa varonis Džoels kopā ar draugiem brauc ar 1979. gada “Porsche 928”, mēģinot aizbēgt no vajātājiem. Spraigās pakaļdzīšanās ainas noslēgumā viņš pasaka: ““Porsche”... nekas nevar to aizvietot!”, norādot uz to, ka varoņi veiksmīgi tika vaļā no sekotājiem. 

Pēc četriem gadiem uz ekrāniem parādījās filma “No Man's Land” (“Nekuriene”) ar Čārliju Šīnu profesionāla auto zagļa lomā, kurš specializējās tieši “Porsche” mašīnu zagšanā. Galvenais varonis pat neskatījās uz citiem auto zīmoliem, pat arī uz slaveniem itāļu auto ražojumiem, izsakoties: “Itāļu atkritumi, es zogu tikai “Porsche!”. 

Tā kā filmas sižets ir tieši par “Porsche”, uz ekrāna var redzēt gan “Porsche 911 SC Cabriolet”, gan “Porsche 911 Targa”, gan arī “Porsche 911 Flat Nose” un “Porsche 930”. Šajā filmā ir redzama arī viena no iespaidīgākajam pakaļdzīšanās ainām ar 1980. gada “Porsche 911”. 

“Porsche” 90. gadu grāvējos 

1994. gadā iznākušajā filmā “Bad Boys” (“Sliktie puiši”) izmantots tā paša gada izlaiduma “Porsche 964 Turbo 3.6” no režisora Maikla Beja personīgās kolekcijas. Diemžēl studijas vadība neatļāva tērēt filmas budžetu dārga auto īrei, bet režisors vēlējās izmantot tieši “Porsche” markas auto, tāpēc galu galā izmantoja Beja “Porsche”. 

Filma sākas ar iespaidīgu ainu, kurā Vila Smita un Martina Lourensa varoņi brauc ar “Porsche” pa saulainajām Losandželosas ielām. Smits savam partnerim stāsta, ka auto maksā 105 000 ASV dolāru un ir ražots ierobežotā skaitā. Tad viņiem negaidīti nākas apstāties un auto aplenc laupītāji, kas mēģina “Porsche” nozagt, taču “sliktajiem puišiem” izdodas mašīnu nosargāt.   

Savukārt, 1997. gada krimināldrāmā  “Donnie Brasco” (“Donijs Brasko”) ar Džoniju Depu un Alu Pačīno galvenajās lomās ir redzams 1975. gada izlaiduma “Porsche 911 Targa”. Vienā no ainām Džonija Depa atveidotais varonis piekauj “Porsche” īpašnieku un piesavinās tā auto. Tas noteikti maksāja vairāk nekā 8 000 ASV dolāru, ko auto īpašnieks bija parādā Ala Pačīno spēlētājam gangsterim.  

“Porsche” 2000. gadu Holivudas filmās 

Vācu sporta auto joprojām ir gaidīti viesi lielos Holivudas grāvējos. Piemēram, 2000. gadā iznākušajā filmā “Gone in 60 seconds” (“Pazust 60 sekundēs”) ar Andželīnu Džoliju auto zagles lomā 1978. gada izlaiduma “Porsche 911

"996" Carrera” ir neliela, taču arī spilgta loma.   

2001. gada populāras filmas “Legally Blonde” (“Gudrā blondīne”) galvenā varone Ella Vudsa (Rīza Viterspūna) arī izvēlējas “Porsche” kā glītu braucamrīku. Filmā ir redzams 2000. gada “Porsche Boxster 986”, ar ko galvenā varone brauca uz Džona Hārvarda vārdā nosaukto universitāti.  

Savukārt, 2017. gada filmā “Atomic Blonde” (“Eksplozīva blondīne”) ar Šarlīzi Teronu galvenajā lomā ir redzams 1989. gada “Porsche 911 Carrera 964”. Tas parādās spraigajā pakaļdzīšanās epizodē neilgi pēc tam, kad sižeta galvenā varone ielido Berlīnē. 

Arī režisora Mārtina Skorsēzes filmā “The Wolf of Wall Street” (“Volstrītas vilks”) vienā no ainām galvenā varoņa Džordana Belforta (Leonardo Dikaprio) garāžā var redzēt 1974. gada “911 Porsche Carrera”.  

“Porsche” kulta seriālā  

“Porsche” modelis, ar kuru brauca seriāla “Friends” (“Draugi”) varoņi, ir 1985. gada izlaiduma “Porsche 911 Carrera”. Monika Gellere to saņēma dāvanā no tēva. Auto parādās vairākās šā seriāla epizodēs.   

Taču šī “Porsche” nebija vienīgā, kas redzēta “Draugos”. Sērijā ar nosaukumu “The One With Joey's Porsche” (“Tā ar Džoija “Porsche””) viens no draugiem, Džoijs Tribiani, uz ielas netālu no iemīļotās kafejnīcas “Central Perk”, atrod atslēgas no koši sarkana “Porsche”.  

Džoijs atslēgas atdod auto likumīgajam īpašniekam, taču vēlme būt par “Porsche” saimnieku vai vismaz izlikties, ka viņš tāds ir, paliek. Tāpēc Džoijs nopērk cepuri un jaku ar “Porsche” logotipiem un izliekas, ka viņam pieder šis vācu sporta auto, taču beigās tiek atmaskots.  

Jāpiebilst, ka “Porsche” markas automobiļi ir redzami arī vairākās populārā televīzijas seriāla “Two and a half Men” (“Divi ar pus vīri”) epizodēs, ka arī daudzās citās skatītāju iemīļotākajās pārraidēs.  

“Porsche” stilīgajos skandināvu seriālos 

“Porsche” tiek manīts arī vienā no pēdējo gadu populārākajiem skandināvu seriāliem “Tilts” (oriģinālā – “Bron/Broen”), pēc kura motīviem uzņemtas amerikāņu, krievu un citu valstu seriāla versijas. Galvenā varone, Malmes policijas inspektore Sāga Norena, brauc ar olīvkrāsas 1977. gada “Porsche 911 S Coupé”. Auto lieliski papildina Sofijas Helinas spēlētās Sāgas personāžu.  

Šīs modelis bija pārdots ASV, taču 2009. gadā tas nokļuva Zviedrijā. Pēc trīs gadiem to iegādājas producentu kompānija seriāla “Tilts” filmēšanas vajadzībām par apmēram 8 500 eiro. 2018. gadā pēc filmēšanas beigām auto bija izlikts izsolē un iegūtie līdzekļi 150 000 eiro apmērā tika nodoti labdarības organizācijai “WaterAid”.  

Vienā no šobrīd populārākajiem “Netflix” skandināvu seriāliem “Deadwind” (oriģinālā – “Karppi”), kam nule iznāca trešā sezona, detektīvs Sakari Nurmi arī brauc ar “Porsche”. Producenti izvēlējās vienu no jaunākajiem modeļiem - “Taycan 4S” elektroauto. Tā ir viena no pirmajām reizēm, kad “Porsche” elektriskais sedans parādās kādā filmā vai seriālā. Jāpiebilst, ka kopš 2019. gadā no konveijera Cufenhauzenas rūpnīcā noripoja jau vairāk nekā 100 000 "Taycan" eksemplāri.  

Kā redzams, “Porsche” var lepoties ne tikai ar ātriem un stilīgiem sporta auto, bet arī ar iespaidīgu filmogrāfiju un stabilo vietu populārajā kultūrā. Un viss liecina par to, ka “Porsche” automobiļi turpinās savu uzvaras gājienu uz mazajiem un lielajiem ekrāniem arī turpmāk. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 09.04.2024 - 20.04.2024 Viesu nams “BALTIŅI” TAKA
Lieliska vieta atpūtai, kur paslēpties no pilsētas burzmas un trokšņiem. Ir iespēja baudīt spāņu virtuvi. Visus ēdienus gatavo spāņu šefpavārs! | Skatīt vairāk
Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
4 personām - aktīva atpūta Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 4 personām aktīvās atpūtas kūrorta viesu mājā, brokastis un atpūtas piedāvājums | Skatīt vairāk
no 370 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50624895sec.