Jūlijs Tukuma pusē ir dārzu svētku mēnesis

Tukums ir rožu pilsēta, bet tai apkārt saimnieko ne viens vien ziedu vai daiļdārza īpašnieks. Tukuma pievārtē atrodamas dažādu laiku muižas un dažādu veidu dārzi.

Kamēr pilsētā iepazīstams un izsmaržojams ir Rožu maršruts, tikmēr piļu un dārzu saimnieki jūlija mēnesi izveidojuši par dārzu pasākumu mēnesi.

Viss sāksies ar Vēsturisko dārzu dienām2020. gada 4.-5.jūlijā Tukumā un Jaunmoku pilī, turpināsies ar mazajiem Rožu svētkiem rožu dārzā "Rozītes" 19.jūlijā, kam sekos koncerts Kalnmuižas ābeļdārzā 25. jūlijā.

4.-5. jūlijā - Vēsturisko parku un dārzu dienas

Jūlija pirmās nedēļas nogalē visā Latvijā gandrīz 30 Latvijas pilis un muižas piedāvās ikvienam interesentam kopā ar lietpratējiem pamatīgāk iepazīt muižu zaļo rotu un aizraujoši pavadīt laiku gan piļu un muižu dārzos un parkos, gan senatnīgajās iekštelpās "Vēsturisko parku un dārzu dienās". Vēsturisko parku un dārzu dienas Latvijas pilīs un muižās notiks otro reizi. Tās organizē  Latvijas Piļu un muižu asociācija, lai Latvijas sabiedrībai pievērstu lielāku uzmanību un veicinātu labāku izpratni par šo kultūras mantojuma daļu, sekmētu dārzu un parku izpēti, atjaunošanu un ilgtspējīgu izmantošanu, kā arī veicinātu vietējo tūrismu.

Vēsturiskie dārzi un parki ir bijuši visās Latvijas muižās un šodien to liktenis ir līdzīgs pašām muižām. Liela daļa no tiem nav atpazīstami, daļa zudusi, bet ir dārzi un parki, kas tiek pētīti,  ir jau izpēti  un tiek atjaunoti. Ir arī dārzi un parki, kas tiek kopti un uzturēti tādi, kādi tie ir. Taču vēsturisks dārzs un parks ir muižas kompleksa neatņemama sastāvdaļa. Tie stāsta par muižas īpašniekiem reizēm pat vairāk nekā pilis un kungu mājas.

Durbes pils

Vēsturisko parku un dārzu dienu Latvijas pilīs un muižās ietvaros sestdien, 4. jūlijā no pl.12:00 ciemos gaidīs Durbes pils Tukumā. Durbes pils ir tipiska Kurzemes muižas kungu māja, ko ieskauj klasicisma laikmetam raksturīgais ainavu parks 28 ha platībā. Tā lielākā vērtība ir plašā skatu perspektīva, kas paveras no pils ziemeļu terases uz apkārtnes pakalniem, tostarp leģendāro Milzukalnu, kā arī rotonda un Latvijas garākais akmens mūra gājēju tilts pāri gravai.

Dienas gaitā būs iespējams iepazīt parka vēsturi – gan vēsturiskās fotogrāfijās, kas attēlo parku dažādos laika posmos, gan neticamos nostāstos un leģendās par Durbes muižas dārznieku, suņiem un durkļiem. Būs iespēja izstaigāt parku no visromantiskākajiem līdz noslēpumainākajiem stūrīšiem un iepazīst mazās arhitektūras formas parkā – rotondu un garāko akmens mūra gājēju tiltu, atrast Najādas strūklakas vietu, atklāt koku un krūmu daudzveidību.

Ieeja pasākumā ar muzeja biļeti. Bezmaksas ieeja pirmsskolas vecuma bērniem un Tukuma novada personām ar invaliditāti.

Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. Vairāk informācijas pa tālruni 25721502 vai e-pastā: [email protected], www.tukumamuzejs.lv/durbes-pils

Jaunmoku pils

Vēsturisko parku un dārzu dienu ietvaros svētdien, 5. jūlijā no pl.13:00 ciemos aicina arī Jaunmoku pils. Parka apmeklētāji varēs būt klāt jauna vides objekta atklāšanā, baudīt koncertu, doties ekskursijā, piedalīties seminārā un īpašā Meža kriketa turnīrā.

Vēsturisko parku un dārzu dienā, kuras moto ir  "Parks atpūtai un veselībai", pils ļaudis vedinās apmeklētājus pievērst uzmanību ne tikai parkam kā speciāli veidotai, labiekārtotai atpūtas vietai, bet arī kā dažādu ārstniecības augu resursam. Diena tiks iesākta pulksten 13:00 ar jaunā vides objekta "Lapa" atklāšanu un vasarīgu koncertu Guntas Meņģeles sniegumā rododendru dārzā. "Lapa" arī ikdienā simbolizēs jaunu sākumu - kāzu dienā šeit jaunlaulātie varēs piestiprināt un saslēgt savas mīlestības atslēgas.  

Pēc tam pulksten 14:00 Jaunmoku pils parku iepazīt pagātnē, tagadnē un nākotnē varēs ekskursijā. Gids dalīsies stāstos par parka vēsturisko izveidi, iepazīstinās ar mūsdienu jaunumiem un uzburs vīzijas par turpmāko.  

Pulksten 15:00 pirmo reizi Jaunmokās risināsies Meža kriketa turnīrs. Tas ir unikāls, jo veidots tieši Jaunmoku pilij un saistīts ar meža tematiku - to spēlējot varēs iepazīt Latvijā augošo mežu tipus. Spēle izgatavota ar Tukuma novada domes Kultūras projektu konkursa atbalstu.

Savukārt, kā ar Latvijā pieejamajiem augiem stiprināt sevi un savu imūnsistēmu, pulksten 15:00 lekcijā "Ārstniecības augi – imunitātes stiprinātāji"  stāstīs zāļu sieva, tēju un uzlējumu meistare Inita Ozoliņa.

No pulksten 13:00 visas dienas garumā līdz 17:00 darbosies "Labumu tirdziņš", kurā varēs iegādāties tējas, saldumus, sierus u.c. labumus. Visas dienas garumā būs atvērts ģimenes restorāns, kurā iesaka nobaudīt pils pavāru pašu gatavoto saldējumu.

Visu dienu – jau no pulksten 9:00 līdz 20:00 pasākuma apmeklētāji būs gaidīti Jaunmoku pils muzejā, kur papildus pastāvīgajām jūgendstila interjera un Meža tematikas ekspozīcijām būs skatāma I.Liepiņas tekstildarbu izstāde "Ar putniem".

Dalība pasākumā būs bez maksas, atsevišķas aktivitātes - maksas.

Adrese: Jaunmoku pils, Tumes pagasts, Tukuma novads (75.km uz A10 šosejas). Vairāk informācijas pa tālruni 6187442 vai 63107125, vai e-pastā: [email protected], www.jaunmokupils.lv

19. jūlijā - Mazie Rožu svētki "Rozītēs"

Jūlija vidū – svētdien, 19.jūlijā lielākais rožu kolekcijas dārzs "Rozītes" Tukuma pusē aicina uz Dārza svētkiem jeb, kā mēs tukumnieki tos dēvējam, - Mazajiem rožu svētkiem!

Brīva atmosfēra un piknikam raksturīgā gaisotne valdīs ikvienā dārza nostūrī jau no pulksten 11.00. Būs mākslinieku radošās darbnīcas lieliem un maziem, mākslinieku meistarklases, performance "Roze mākslā" un, protams, arī koncerti – gan dienas vidū, gan vakarā skanēs dažādu laikmetu, dažādu pasaules tautu un zemju mūzika. Muzicēs instrumentālā grupa "Viršu medus", un, protams, muzikālā apvienība "Tev tuvumā", bez kuras svētki "Rozītēs" nav iedomājami.

Ikviens, kas būs atbraucis uz dārzu, varēs ne vien iepazīt 4000 ziedu kolekciju, bet arī pats tikt pie savas rozes, jo svētku laikā darbosies arī Stādu tirgus.

Biļetes būs iegādājamas gan uz vietas, gan iepriekšpārdošanā www.bilesuparadize.lv.  Pirmskolas vecuma bērniem un invalīdiem ieeja bez maksas.

Adrese: "Rozītes", Sēmes pagasts, Tukuma novads. Vairāk informācijas pa tālruni 26469604, www.dailasrozes.lv

25. jūlijā – Koncerts Kalnmuižas ābeļdārzā

Aija Vītoliņa un virtuozais pianists Romāns Vendiņš aicina uz patiesi dzīvu sajūtu vakaru ar filigrāni smeldzīgām un mežonīgi draiskām melodijām.

Koncertā Kalnmuižas pils ābeļdārzā sestdienas – 25.jūlija vakarā klausītājiem būs iespēja baudīt Aijas Vītoliņas un Romāna Vendiņa muzikālos vasaras vakara stāstus dažādās pasaules valodās un melodijās - no Argentīnas līdz Francijai - atgriežoties atpakaļ mūsu pašu skaistajā Latvijā. Koncerta sākums pulksten 19.00.

Koncerta skatītāju skaits tiks noteikts, ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus un pasākuma apmeklētāju drošībai izsludinātās sanitārā protokola prasības. Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs. Tuvojoties pasākumam, biļešu cena var tikt mainīta.

Koncertu rīko – "BILŽU BIROJS". Vairāk informācijas pa tālruni 29282866

Adrese: Kalnmuižas pils, Kalnmuiža, Kandavas pagasts, Kandavas novads, www.kalnmuizaspils.lv

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.659832sec.