Dzejas dienas Durbes pilī 11. un 12.septembrī

2021. gada 11. un 12. septembrī notiks Dzejas dienas Durbes pilī (M. Parka ielā 7, Tukumā ), kuras organizē “Tukuma Literātu apvienība” (TLA) sadarbībā ar Tukuma muzeju.

11. septembrī plkst. 15:00 Durbes pils Lielajā zālē notiks pasākums “Atbilde Rainim”. Tajā  pulcēsies Tukuma dzejdari Baiba Talce, Sarma Upesleja, Anna Jurševica un Gvido Drage, lai dzejas lasījumos dalītos gan ar saviem autordarbiem, gan īpaši izvēlētiem Raiņa dzejoļiem.

Ieeja pasākumā bez maksas, uzrādot derīgu vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas sertifikātu (“zaļais” drošības līmenis).

12. septembrī plkst. 17:00 pēc Latvijas laika un plkst. 15:00 pēc Īrijas laika no Durbes pils ekspozīcijas “Rainis un Tukums” tiks translēta literāra diskusija “Vīrietis un sieviete – divas pasaules”. Kopīgā sarunā, ko veidos pretrunīgi dzejas un prozas fragmenti, tiksies Guna Roze, Rolanda Bula, Guntis Zariņš un Gvido Drage (Tukuma literāti) un Īrijas latviešu autori. Diskusija solās būt īpaša un aizraujoša, to vērot un klausīties ir aicināts ikviens “Tukuma Literātu apvienības” mājaslapā https://www.tla.lv vai Īrijas latviešu autora kluba mājaslapā http://baltic-ireland.ie/tag/baltie-varti.

Durbes pils nav nejauša Dzejas dienu norises vieta, jo ir saistīta ar dzejnieku Raini. Viņš pili ieguva 1925. gadā un 1928. gadā atdāvināja to Latvijas skolotāju savienībai, lai ierīkotu pilī skolotāju un viņu bērnu vasaras atpūtas mītni, Raiņa un Aspazijas muzeju. Pilī bija arī dzejnieku dzīvoklis, kurā mazāk uzturējies Rainis, vairāk laika – piecas nedēļas – 1929. gada vasarā pavadījusi Aspazija. Pilī ir apskatāma ekspozīcija “Rainis un Tukums”, kas atklāj ne tikai izcilā dzejnieka saistību ar Durbes pili, bet arī sniedz ieskatu Raiņa muzeja veidošanā un iekārtojumā.  Šogad dzejniekam Rainim aprit 156 gadu jubileja.

“Tukuma Literātu apvienība” dibināta 1963. gada maijā. Tās ierosinātājs un pirmais vadītājs bija dzejnieks Pēteris Jurciņš. 2011. gada 9. aprīlī par TLA vadītāju kļuva publiciste un rakstniece Guna Roze un šos pienākumus pilda joprojām. Tieši TLA iedibināts jau pasaules mēroga pasākums ir “Sirds uz perona”.

Latvijā pirmā Dzejas diena tika rīkota 1965. gada 11. septembrī Komunāru parkā (šobrīd zināma kā Esplanāde), lai atzīmētu dzejnieka Raiņa 100. dzimšanas dienu. Nākamā gada 30. martā Latvijas Rakstnieku savienība nolēma dzejas dienas rīkot katru gadu, tā iedibinot jaunu tradīciju, un Dzejas dienas ir dzīvas līdz pat šai dienai ne tikai Rīgā, bet arī visā Latvijā un arī citviet pasaulē.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.03.2024 - 29.03.2024 Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.03.2024 - 29.03.2024 Lielās piektdienas pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Aicinām pieteikties atraktīvajam Lielās piektdienas pārgājienam caur Līgatnes mežiem! Gaidāmi pārsteigumi un atrakcijas! | Skatīt vairāk
3 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44074202sec.