Tukuma muzejs atklāj jaunu izstādi «Hercogistes laikazīmes Tukumā»

22. jūlijā 19.00 Tukuma muzejs Brīvības laukumā atklāj Tukuma Pils torņa jaunāko izstādi “Hercogistes laikazīmes Tukumā”, kas veltīta trim kultūrvēsturiski nozīmīgākajiem objektiem Tukuma pilsētas centrā ar valsts nozīmes kultūras pieminekļa statusu. Izstādē izcelta Sv. Trīsvienības evaņģēliski luteriskā baznīca, Livonijas ordeņa pils pārbūves rezultātā 18. gadsimtā tapušais Tukuma Pils tornis un arī turīgā Tukumnieka māja – “Tukuma Vecā aptieka”, kur šobrīd atrodas Mākslas galerija “Durvis”. Hercogistes laika Tukumu interesantā veidā būs iespēja iepazīt 23. jūlijā no 10.00 līdz 14.00, kad Tukuma muzeja darbinieki Brīvības laukumā aicinās piedalīties dažādās aktivitātēs īpašā ceļojums laikā notikumā ar nosaukumu “Uz Tobago!”.

Šogad aprit 460 gadu kopš de iure atzīta Kurzemes un Zemgales hercogiste, 405 gadi kopš Tukums noteikts par vienu no četriem šīs valsts pārvaldes centriem un 380 gadi kopš Jēkabs Ketlers kļuva par hercogu, tāpēc izstādē izcelts hercogistes mantojums.

Izstāde vedina iztēloties, kāda varēja būt Tukuma pils zāle ar zaļo krāsni un turīgā tukumnieka māja ar grizaja tehnikā izgatavotajām papīra tapetēm, kādas lustras un mēbeles greznoja Sv. Trīsvienības evaņģēliski luterisko baznīcu. Kaut arī Tukums laika gaitā mainījies, joprojām saglabājušās vairākas 18. gadsimta ēkas un daudzi kultūrvēsturiski vērtīgi priekšmeti, kas apliecina tukumnieku prasmes un dzīves līmeni.

Izstādes ideja radās pirms gada, kad Tukuma muzejs savā krājumā ieguva kādreizējā vācu skolas pārziņa Valfrīda Fromholda-Freija zīmētu Tukuma pils iekšpagalma skatu. Zināms, ka skolotājs ir izgatavojis Kuldīgas pils rekonstrukcijas zīmējumu, tāpēc jo vairāk iepriecināja Tukuma pils vizualizācija. Iespējams, ka zīmējumā attēlota situācija uz 1706. gadu, kad bija uzbūvēta jauna virtuves ēka un pili vēl apdzīvoja virspilskungs, bet viņa apartamenti bija ļoti sliktā stāvoklī – bez logiem un durvīm, bojātu dakstiņu jumtu. 1709. gadā pili nodedzināja krievu karaspēka vienība. 1730. gadā ēkas jau bija sabrukušas un virspilskungs pārcēlās uz ēku pilsētā.

Kaut arī Tukuma Pils tornis ir tapis ne agrāk kā pirms 255 gadiem, tomēr tajā ir ieraugāmas arī agrāka laika liecības. Pētīt pils pārvērtības varēs izstādē eksponētajā Johana Kristofa Broces akvarelī, kas attēlo pilsētu 1792. gadā, kā arī Vilkājā dzīvojušā mākslinieka Hermaņa Frīdriha Vēbera darbos un kāda nezināma mākslinieka krāsainā akvarelī, kas tapis pēc Vēbera darbu motīviem.  

Tukuma muzeja direktore Agrita Ozola atklāj līdz šim nezināmu faktu: “Pirmo reizi skatāms Latvijas nacionālajā arhīvā atrastais hercoga Jēkaba 1662. gadā rīkojums - vienošanās ar Tukuma podnieku Mihaelu Brekneru par ļoti liela daudzuma krāsns podiņu izgatavošanu viņa pilīm.” Līdzās daudziem agrāk neredzētiem attēliem no Latvijas Nacionālā vēstures muzeja un Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, izstādē “Hercogistes laikazīmes Tukumā” eksponēti zaļi glazēti krāsns podiņi no Bauskas pils muzeja un izcili mākslas priekšmeti no Rundāles pils muzeja. Apskatāmas senlietas, kas iegūtas arheoloģiskās izpētes rezultātā pie Tukuma Pils torņa un Tukuma baznīcas, tagadējā Z.A.Meierovica laukumā Tukumā, un arī pie Sātu baznīcas. Būs iespēja pētīt arī vairākus dokumentus no Tukuma muzeja krājuma. Izstādē eksponētie Tukuma evaņģēliski luteriskās baznīcas iekārtas priekšmeti – galds un pulksteņa mehānisms, agrāk nekad nav bijuši izstādīti.

Izstāde tapusi pateicoties Intas Dišleres un Rūdolfa Brūža pētījumiem, māksliniecisko tēlu veidoja mākslas zinātniece Ina Līne, izstādi iekārtoja Tukuma muzeja radošā grupa.

Par Tukuma Pils torni

Tukuma Pils tornis atrodas pilsētas vecākajā mūra ēkā un ir daļa no vairākkārt postītās un atjaunotās Livonijas ordeņa pils, kas izbūvēts laika posmā starp 1767. un 1787. gadu. Savulaik tas kalpojis kā cietums un noliktava, bet kopš 1995. gada tajā atrodas muzejs, kas atspoguļo pilsētas vēsturi, stāstot par Tukumu un tukumniekiem.

Aktualizēta ekspozīcija „Savējo stāsti, ne svešo”, kurā uzmanība pievērsta tukumnieku likteņiem 20. gadsimta politisko notikumu kontekstā. Muzejā pieejams arī ekspozīcijas katalogs, kurā lasāmi stāsti par tukumniekiem un priekšmetiem, kas muzejā apskatāmi.

Muzeja virtuālajā ekspozīcijā skatāmas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas Nacionālajā reģistrā iekļautās Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss. Pieejams arī katalogs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
6 populārākie brīvdienu galamērķi šogad airBaltic
Dodies neaizmirstamos piedzīvojumos un baudi Balkānu pasakainos skatus, vēsturiskās vietas un neskarto dabu. | Skatīt vairāk
Latvija 79 EUR
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50829315sec.