Sarunas par mākslu ar mākslas zinātnieku Māri Branci izstādē «UMAMI krāsās»

6. augustā 13.00 Tukuma Mākslas muzejā notiks pasākums “Sarunas par mākslu. Mieriņa pasaule”. Aicinām uz sarunu ar mākslas zinātnieku Māri Branci, kurš stāstīs par mākslinieku Laimoni Mieriņu – viņa mākslu un personību. Kas ir ševrons un ko tas dara Laimoņa Mieriņa glezniecībā? Kāpēc Laimoņa Mieriņa gleznas ir kvadrāta formā? Vai krāsa var eksistēt pati par sevi? Pasākums notiek Tukuma muzeja mākslas krājuma izstādes “UMAMI krāsās” ietvaros.

Gleznotājs, Līdsas Mākslas koledžas pasniedzējs Laimonis Mieriņš ir (1929-2011) mūsu novadnieks – dzimis Slampes pagastā. Otrā pasaules kara beigās nonācis Vācijā, bet darba mūžu pavadījis Anglijā. Līdsas Mākslas koledžā viņam tuvas kļuva idejas par zemapziņas lielo lomu radīšanas laikā, par krāsu uztveri, krāsu savstarpējām attiecībām un to iedarbošanos uz redzi.

Mākslas zinātnieks Māris Brancis ir daudzu mākslas vēstures grāmatu autors, tai skaitā, 2012. gadā izdotajai monogrāfijai par Laimoni Mieriņu “Krāsa un līnija. Laimonis Mieriņš.” Jelgavas Mākslinieku biedrības dibinātājs un tās izstāžu dzīves organizētājs Latvijā un ārpus tās.

Par izstādi “UMAMI krāsās”

Tukuma muzeja mākslas krājuma izstādē “UMAMI krāsās” apkopoti kolekcijas košākie mākslas darbi, kuru vienojošais izteiksmes līdzeklis ir krāsa. Izstādē skatāmas novadnieku Leonīda Āriņa, Herberta Siliņa, Kārļa Neiļa, Laimoņa Mieriņa un citu nozīmīgu autoru mākslas darbi.

Izstādē vienkopus eksponētas gleznas, kurās mākslinieki vēlējušies un spējuši savas izjūtas un pārdzīvojumus izteikt piesātinātās krāsās un izteiksmīgu laukumu kompozīcijās. Šāda gleznieciskā pieeja ļoti bieži tuvina mākslu abstrakcijai, koncentrējoties uz krāsas un simbolu iedarbību, izteiksmību, it kā garāmejot, vai pat nemaz nepieskaroties priekšmetiskās pasaules atainojumam.

Umami (no japāņu valodas – patīkama garša) tradicionāli tiek attiecināta uz cilvēka pamatgaršu izjūtu, ar to apzīmējot gardu, pilnīgu, izteiktu un sātīgu garšu. Lai arī tā ir grūti definējama, tās pamatā ir garšu balanss ar izteiktu pēcgaršu.

Izstāde skatāma no 2022. gada 21. maija līdz 25. septembrim.

Par Tukuma Mākslas muzeju

Tukuma Mākslas muzejs pazīstams ar izcilu mākslas kolekciju, ko pagājušā gadsimta trīsdesmito gadu pirmajā pusē sāka veidot gleznotājs Leonīds Āriņš (1907–1991). Tajā glabājas vairāk nekā 500 gleznas un 200 grafikas, starp kuriem ir Jaņa Rozentāla, Johana Valtera, Vilhelma Purvīša, Jēkaba Kazaka, Ģederta Eliasa, Valdemāra Tones, Konrāda Ubāna, Jāņa Tīdemaņa, tukumnieku Leonīda Āriņa, Anša Artuma, Kārļa Neiļa, kā arī citu mākslinieku darbi. Muzejs apmeklētājiem piedāvā ne tikai padziļināt  izpratni par mākslu, bet arī mudina radoši izpausties, piedaloties izglītojošās programmās „Kopējam gleznas”, “Orientējies Tukuma laikā un telpā - Mākslai pa pēdām!”.

Tukuma Mākslas muzeja darba laiks:

No otrdienas līdz piektdienai: 11.00–17.00

Sestdienās, svētdienās: 11.00–16.00

Pirmdienās: slēgts

Ieejas maksa muzejā

Skolēniem un studentiem: bezmaksas

Pensionāriem, invalīdiem: 1.00 EUR (Tukuma novada personām ar invaliditāti - bezmaksas)

Pieaugušajiem: 1.50 EUR

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.03.2024 - 30.03.2024 Lieldienas | Šokolādes muzejā Pūrē Tukuma TIC
30. martā, pulksten 12:00 Lieldienās Šokolādes muzejā Pūrē ir iespēja uzburt saldu, pārsteigumiem bagātu dienu! | Skatīt vairāk
Latvija
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.44573593sec.