Gleznotāja Pētera Postaža darbu izstāde Preiļos

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejs no 18. novembra līdz 31. janvārim Preiļu Kultūras nama izstāžu zālē piedāvā gleznotāja Pētera Postaža darbu izstādi “Gleznošana – viss mans mūžs”.

Mākslinieks dzimis 1940. gadā Jelgavā. Izglītību ieguvis J. Rozentāla Rīgas mākslas vidusskolā, Latvijas Mākslas akadēmijas glezniecības nodaļā, zināšanas papildinājis Pēterburgas Mākslas akadēmijā, Tallinas Mākslas institūtā, studējis vecmeistaru un laikabiedru pieredzi Eiropas un Amerikas muzejos. Līdz 2019. gadam strādājis kā asociētais profesors Latvijas Mākslas akadēmijā. Rīkojis personālizstādes Latvijā, piedalījies grupu izstādēs Eiropā. Darbi glabājas daudzos muzejos un privātkolekcijās Latvijā un ārvalstīs. Dāsnākais dāvinātājs Latvijas muzeju mākslas kolekcijām.

Gleznotāju Pēteri Postažu raksturo vienlaikus pamatīgums un vieglums. Bērnībā viņu iedvesmoja tēva metode pedagoģiskos nolūkos šķērsgriezumā pārzāģēt mašīnas motoru, ātrumkārbu, karburatoru un citas detaļas, lai topošie speciālisti saprastu, kā mašīna darbojas.  Līdzīgi ir ar gleznošanu – jāsaprot pamati un tehniskā puse, kas ļaus piepildīt iztēloto.

Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejam ir izveidojusies sirsnīga draudzība un sadarbība ar mākslinieku, 2018. gadā ar darbu “Sigulda” bija viens no Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā nominantiem. 2019. gadā Preiļu novada pašvaldība Pēterim Postažam piešķīra medaļu par mūža ieguldījumu ainavu glezniecībā.

Izstādē “Gleznošana – viss mans mūžs” skatāmi tie darbi, ko laika gaitā Pēteris Postažs  ir dāvinājis Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzejam. Lielāko savu darbu dāvinājumu – 21 gleznu – mākslinieks Preiļu muzejam pasniedza pirms gada – 2020. gada nogalē. Šobrīd muzeja krājumā ir 34 izcili P. Postaža mākslas darbi, bet izstādē apskatāma ir lielākā daļa – 26 darbi. P. Postaža gleznu izstādi papildina Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja krājuma pastkartes, un apmeklētājiem, iedvesmojoties no P. Postaža Rīgas panorāmas un pilsētas ainavas, tiek piedāvāta iespēja uzzīmēt savu Rīgu un savus Preiļus.

Izstāde apskatāma vienas mājsaimniecības lokā Preiļu Kultūras nama (Raiņa bulvāris 28) izstāžu zālē 2. stāvā, uzrādot Covid-19 vakcinācijas vai pārslimošanas sertifikātu, no otrdienas līdz piektdienai plkst. 11.00–18.00 un sestdienās plkst. 10.00–16.00. Apmeklējot muzeju, jālieto mutes un deguna aizsegs. 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.73799992sec.