Daudzveidīga un piepildīta Muzeju nakts Preiļos

Šī gada 14. maijā pēc divu gadu pārtraukuma klātienē atkal notiek Muzeju nakts pasākumi Preiļos. Šogad Muzeju naktij nav noteikta vienota devīze, akcijas saturs ir katra dalībnieka brīva izvēle. Apstākļos, kad Eiropā atkal notiek karš un tepat blakus Ukrainas tauta apņēmīgi cīnās pret agresīvo Krievijas iebrukumu, kas atņem ne tikai dzīvības, bet cenšas iznīcināt arī ukraiņu kultūru, valodu un vēsturi, Preiļos Muzeju nakts aktivitātes vienos kopīga, plaša tēma – trauslās kultūras vērtības.

Paužot atbalstu Ukrainas tautai cīņā pret Krievijas iebrucējiem, plkst. 19.00 Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja atklātajā krātuvē A. Paulāna ielā 4 notiks izstādes “ Цiннiсть. Vērtības” atklāšana. Šajā izstādē šogad galvenais tēls būs Ukrainas sieviete, tāpēc apmeklētājiem piedāvāsim apskatīt ukraiņu izšūtās tekstilijas – kreklus, dvieļus, rotājumus, kā arī Latgalei raksturīgās tekstilijas no Preiļu muzeja krājuma. Vienojošais būs pavasarīgais un košais ziedu motīvs. Piedalīsies Daugavpils ukraiņu kultūras centrs “Mrija” un Preiļu Kultūras centra ansambļi “Kaļinuška” un “Rjabinuška” ar ukraiņu tautas dziesmām.

Skvērā blakus Kultūras namam Raiņa bulvārī 28 plkst. 20.00 ar deju kopas “Gaida” priekšnesumu tiks atklāta muzeja kolektīva sagatavotā vides stendizstāde “Trauslās vērtības. Nosargāt”. Izstāde ir veltīta mūsu identitāti veidojošajām kultūras vērtībām un tradīcijām, un Preiļu novada iedzīvotājiem, kuri, neskatoties uz smagajiem Otrā pasaules kara un okupācijas gadiem, šīs vērtības ir kopuši un arī sargājuši. Atklāšanu bagātinās keramiķa Raivo Andersona paraugdemonstrējumi un iespēja izveidot savu Muzeju nakts trauku.

Šogad Muzeju nakts laikā Preiļu novadā tiks atklāti arī divi jauni, tūristiem interesanti objekti.  Jau plkst. 18.00 Preiļos Raiņa bulvārī 9 viesu mājā “Pie Pliča” tiks atklāta ievērojamā fotomākslinieka Jāņa Gleizda (1924–2010) piemiņas istaba, ko ir izveidojis Igors Pličs. Plkst. 21.00 viesu nama “Pie Pliča” dārzā – mūzikas izpildītājas Inetas Rudzītes un ģitārista Ērika Upenieka koncerts.

Īpašs notikums plkst. 21.00 Aizkalnes pagasta Raipolē, kur tiks atklāta Jāzepa Šņepsta privātkolekcija “Keramika. Ragi”, kurā apskatāma gan vecmeistaru, gan jaunās paaudzes meistaru Latgales keramika, kā arī vienīgā tik augsta līmeņa medību trofeju kolekcija Latvijā.

Vakara turpinājumā plkst. 22.00 Preiļu vēstures un lietišķās mākslas muzeja izstāžu zālē – mākslinieka, Jāzepa Pīgožņa balvas Latvijas ainavu glezniecībā 2019. gada laureāta Nugzara Paksadzes personālizstādes “Saules iedvesmots” atklāšana. Mākslinieks dzimis 1953. gada 20. maijā Gruzijā, bet jau no 1982. gada savu dzīvi un jaunrades ceļu saistījis ar Latviju. Atklāšanā latgaliešu tautas dziesmas dziedās Viktorija Dronova.

Pašā vakarā plkst. 23.00 A. Paulāna ielā 4 aicināsim uz tikšanos pie ugunskura, kur skanēs nacionālo partizānu stāsti no muzeja krājuma un karavīru dziesmas folkloras kopas “Rūžupis veiri” izpildījumā. Būs iespēja noskatīties nacionālajai pretošanās kustībai Latgalē un katoļu priesterim Antonam Juhnevičam (1905–1947) veltīto N. Puča filmu “Segvārds Vientulis”. Šī gada tradicionālā Muzeju nakts zupa – ukraiņu borščs!

No plkst. 19.00 līdz 01.00 Raiņa bulvārī 28 atvērta muzeja pamatekspozīcija “Muzeja stāsti Latvijai” ar īpašo mēneša piedāvājumu “Trīs Latvijas zvaigznes – par domām un darbiem neatkarīgai un demokrātiskai valstij” un Ivetas Seimanovas autorleļļu izstāde “Lobs ar lobu sasatika”, kā arī Preiļu muižas kapela, Raiņa bulvārī 23.

Muzeju nakts aktivitātes Preiļu novadā notiek arī Vārkavas novadpētniecības muzejā, Roberta Mūka muzejā Galēnos un Raiņa muzejā “Jasmuiža”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk
Brauc ar skolēniem uz Bauskas novadu! Bauskas TIC
Izzini Bauskas novadu, brauc pavasara ekskursijā kopā ar klasi! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42095017sec.