VIDEO: Pasniegtas Nikodema Rancāna konkursa balvas

Noskaidroti Nikodema Rancāna konkursa uzvarētāji: Ligita Spridzāne (Baltinavas vidusskola), Natālija Garā (Rugāju vidusskola), Aivars Vilkaste (Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola), Marija Mickeviča (Krāslavas Varavīksnes vidusskola), Gunta Blauma (Balvu sākumskola) un Sandra Juste (Rēzeknes sākumskola). Speciālās balvas ieguvēja – Daina Pužule (Rekovas vvidusskola).

25. septembrī Balvos notika konkursa noslēguma pasākums, kurā piedalījās dalībnieki un viņu atbalstītāji no Rēzeknes pilsētas un novada, Balvu, Krāslavas novada un Daugavpils. Ikviens, kurš pasākumā uzrunāja klātesošos, uzsvēra skolotāja profesijas nozīmi un prestižu, pateicās skolotāju saimei kopumā, jo Nikodema Rancāna konkursa noslēgums ievada arī Skolotāju dienas pasākumus. Jāatzīst, ka arī skolotāji, kuri kopējā pasaules un Latvijas notikumu straumē jūtas saguruši, savās uzrunās saglabāja siltumu un pateicību bērniem, vecākiem, vietai un laikam, ka viņi ir kļuvuši par skolotājiem un var darīt šo grūto un pasaules virzību ietekmējošo darbu.

Nikodema Rancāna balvu – sudraba pakavsaktu (autors Rihards Ciblis) – nominācijā par par ieguldījumu un sasniegumiem latgaliešu valodas, kultūrvēstures un novada mācības ieviešanā un iedzīvināšanā skolas mācību vidē ieguva Ligita Spridzāne (Baltinavas vidusskola) un Natālija Garā (Rugāju vidusskola), atzinības – Inga Stafecka (Viļānu vidusskola), Inta Nagla (Nautrēnu vidusskola) un Daina Pužule (Rekavas vidusskola). Daina Pužule ieguva arī biedrības “Latgales Etnogrāfiskā vēstniecība” speciālo balvu – etnogrāfiski ģērbtu lelli, ko darinājusi Iveta Seimanova, apliecinot, ka arī turpmāk atbalstīs konkursu izcilākajiem Latgales skolotājiem.

Kā savā uzrunā atzīmēja I. Seimanova: “Itei ir 57. lele, kas iztaiseita vysaidim labdareibys projektim. Munys tautu meitys dzeivoj pa vysu pasauli – nu Rēzeknis da Reigys, nu Londonys da Adelaidys. Bet itei dzeivuos Rekavā pi školuotuojis, kas vuica bārnim ari tautu tārpa nosuošonys kulturu. Vuica, ka meitinem pi tautu tārpa juosapyn bizis, a puiši bez capuris navar kuopt iz skotuvis. Sylajuoņu Iļža, Madalis muosa, dzeivuos pi Dainys Pužulis.” (“Šī ir 57. lelle, kas izgatavota dažādiem labdarības projektiem. Manas tautumeitas dzīvo visā pasaulē – no Rēzeknes līdz Rīgai, no Londonas līdz Adelaidai. Bet šī dzīvos Rekavā pie skolotājas, kura bērniem māca arī taututērpa nēsāšanas kultūru. Māca, ka meitenēm pie taututērpa jāsapin bizes, bet puiši bez cepures nevar kāpt uz skatuves. Silajāņu Iļža, Madaļas māsa, dzīvos pie Dainas Pužules.”). Jāatgādina, ka Latgales kongresa 2022 laikā pēc Nikodema Rancāna tēlojuma “Ceļojums pa Latgali” tika atrādīta gan Madaļa un Jezups, gan vēl ap 40 “kongresmenes” latgaliešu etnogrāfiskajos tērpos.

Nominācijā par radošu un psiholoģiski atbalstošu pieeju mācību procesa organizēšanā godināti izglītības iestāžu vadītāji: Aivars Vilkaste (Austrumlatvijas Tehnoloģiju vidusskola) un Marija Mickeviča (Krāslavas Varavīksnes vidusskola). Tāpat sudraba pakavsakta tika pasniegta Guntai Blaumai (Balvu sākumskola) un Sandrai Justei (Rēzeknes sākumskola). Atzinības šajā nominācijā saņēma arī Jānis Tukāns (Krāslavas ģimnāzija), Anita Ludbuorža (Nautrēnu vidusskola), Anita Tukāne (Krāslavas ģimnāzija), Juris Ozols (Latgales Industriālais tehnikums) un Anna Sondore (Dekšāru pamatskola).

Konkursu rīko Latgaliešu kultūras biedrība sadarbībā ar Latgales Plānošanas reģionu un Balvu novada pašvaldību. Konkursa mērķis ir stiprināt pedagoga profesijas prestižu un atpazīstamību sabiedrībā, godinot izcilu veikumu pedagoģiskajā darbībā un veicinot latgaliskās kultūras tradīciju ieaudzināšanu jaunajā paaudzē, kā arī atgādinot izglītības būtisko lomu pārmaiņu procesā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.03.2024 - 29.03.2024 Ceļš uz sakārtotu ķermeni un prātu! Via Vitalité
Via Vitalité ir četru zvaigžņu svara korekcijas un labsajūtas centrs Aizputē. Piedāvājam programmas "Pamata","Exstra","Relax". Zvaniet +371 20 605 553 | Skatīt vairāk
Latvija no 145 EUR
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 31.03.2024 Lieldienas Jaunmoku pilī un parkā Tukuma TIC
Pirmajās Lieldienās, 31. martā, Jaunmoku pils aicina visus uz aizraujošu svinību dienu pils parkā. Šīs dienas laikā norisināsies aktivitātes visai | Skatīt vairāk
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39604282sec.